• Reklam

Skandal! Antik şehir Akropolis'e beton yol

Akropolis'e engelli bireylere kolaylık sağlamak için yapılan beton yol büyük tepki çekti. Engelli vatandaşlar için bir de asansör yapılan Akrapolis'in yapısının bozulduğunu savunan arkeologlar çalışmalara 'skandal' diyerek tepki verdi.

Skandal! Antik şehir Akropolis'e beton yol
11 Haziran 2021 - 00:31

M.Ö. beşinci yüzyıldan kalma antik Yunan kenti Akropolis'e engelli bireylere kolaylık sağlamak amacıyla betonarme yol döşendi ve iki tekerlekli sandalye taşıyabilen yeni bir asansör yapıldı. Yeni patika ve asansör montajı, arkeologlar tarafından büyük tepki çekti. Arkeologlar, yapılan çalışmaları "skandal" olarak nitelendirildi.

The Guardian'da yer alan habere göre, 3 bin 500'den fazla imza sahibi, çevrimiçi aktivist ağı Avaaz'da yolların kaldırılması ve diğer öngörülen değişikliklerin iptal edilmesi çağrısında bulunan açık mektubu onayladı.

ARKEOLOGLAR ANTİK KENTİ KORUMAKTAN YANA

Yunanistan'ın en çok ziyaret edilen yeri Akropolis'i görmek için, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) pandemisinden önce yaklaşık 3.5 milyon turist uğradı. Değişiklikler, tapınakların Covid-19 nedeniyle halka kapatıldığı altı ayda gerçekleşti.

Arkeologlar, antik kenti korumak yerine kitle turizmine öncelik verilmesinden şikâyet ediyor.

Yunan Arkeologlar Derneği Başkanı Despoina Koutsoumba, "Özellikle kruvaziyer endüstrisinden, daha büyük kalabalık grupların ağırlanabilmesi için ziyaretçi kapasitesini artırma konusunda büyük bir baskı var." dedi

Brown Üniversitesi'nde arkeoloji ve modern Yunan çalışmaları profesörü Yannis Hamilakis, anıtın bir dünya mirası alanı olarak önemi göz önüne alındığında, değişikliklerin “küresel boyutlarda bir skandal” olduğunu söyledi.

AKROPOLİS NEDİR?

Antik Yunan kentlerinde bulunan bir yapı olan Akropolis, bir şehir devletinin en önemli yapısı olarak kabul edilirdi. Kente ait hazineler, tapınaklar ve devlet kurumlarının bulunduğu yerdir ve kentin en yüksek yerine kurulurdu. Kente herhangi bir saldırı esnasında da savunulacak yegan şeyin de Akropolis’in olduğu düşünülürdü. Antik Dünyanın kesinlikle en görkemli yapılarından olan Akropolisler, ekonomik açıdan üst seviyelere ulaşmış, Antik Dünya’nın metropol kentlerinde görülen bir yapıdır. Dünya üzerinde en önemli ve görkemli Akropolis, Yunanistan’ın Atina kentinden bulunan Akropolis’tir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum