Sığacık yapılaşmaya mı açılıyor?

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni haritayla birlikte Seferihisar Sığacık’taki birinci derece doğal SİT’in derecesi düşürülerek bölgedeki yeni yapılaşmaların önü açıldı.

    Sığacık yapılaşmaya mı açılıyor?
    11 Eylül 2022 - 13:35
    2014 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan "İzmir ve Manisa İlleri Doğal SİT Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi" kapsamında "Hizmet Alımı İşi" gereğince yapılan incelemelerin biri daha sonuçlandı ve bir bölgeye dair yeni bir SİT haritası yayımlandı.
    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Resmi Gazete’de yer alan yayımlanan ilanla birlikte İzmir’in Seferihisar ilçesindeki bir bölgenin yeni SİT durumu ilan edildi.
    Yeni haritaya göre Sığacık Körfezi’nin de içine alan ‘36. Grup Sığacık-Hıdırlık Mahalleleri Doğal SİT alanı’ “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve ‘‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’’ olarak tescil edilme kararı alındı. 1995 yılında birinci derece doğal SİT alanı olarak ilan edilen bölgenin yeni haritasında bakanlığın yeni derecelendirmesine göre birinci derece doğal SİT’e denk gelen ‘kesin korunacak hassas alan’ bölgesi bulunmuyor.



    YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILDI
    Büyük bir kısmı yeşil alan olarak korunan bölgede plajlar, Ekmeksiz Tabiat Parkı tabiat parkı ve kamp alanları bulunuyor. Aynı zamanda TEOS Antik Kenti’ne de komşu bölgenin yeni SİT haritası akıllara ‘bölge yapılaşmaya mı açılacak?’ sorusunu getirdi. Değişiklikle birlikte bu bölgede düşük yoğunluklu turizm ve konut yatırımlarının önü açılmış oldu.  Bir ay boyunca askıda kalacak SİT değişikliğine itiraz edilebilecek.




    2012’DE YÖNETMELİK DEĞİŞTİ!
    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2012 yılında yeni yönetmelikle birlikte SİT tanımlamalarını değiştirmişti. Değişiklik öncesi olan ‘1. Derece SİT’, ‘2. Derece SİT’ ve ‘3. Derece SİT’ tanımlamaları ‘Kesin korunacak hassas alan’, ‘Nitelikli doğal koruma alan’ ve ‘Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak güncellenmişti. Yönetmelik değişikliği birlikte bölgelerin SİT statüleri yeni yönetmeliğe göre güncellenmeye başlandı. Güncellemelerle birlikte ise pek çok bölgenin SİT dereceleri ise düşürüldü.



    KEMALPAŞA’DA YENİ SİT ALANI
    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ayrıca Kemalpaşa’da Örnekköy ve Nazarköy mahallelerini içine alan bir bölgeyi ise “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve ‘‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak ilan ettiğini duyurdu. Bu değişiklik de bir ay askıda kalacak. (Egedesonsöz)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum