• Reklam

Seferihisar'da deniz 25 metre çekildi! İşte nedeni

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi’nin bazı bölgelerinde denizin çekilmesi tedirgin olan vatandaşa, 30 Ekim 2020'deki depremi hatırlattı. Bilim adamları nedenini açıkladı.

Seferihisar'da deniz 25 metre çekildi! İşte nedeni
09 Şubat 2023 - 16:30 - Güncelleme: 09 Şubat 2023 - 17:01

İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi’nde denizin, bazı bölgelerde yaklaşık 25 metre çekildiği aktarıldı.
Edinilen bilgiye göre, çekilen denizin üzerinde adacıklar oluştu, iskeleler karada kaldı. Deniz kenarındaki tesisler denizden uzaklaştı.

30 Ekim 2020'de meydana gelen İzmir depremi ile tsunami felaketini yaşadıklarını hatırlatan yurttaşlar, Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan deprem felaketinden sonra yaşanan bu olayın kendilerini tedirgin ettiğini ifade etti.

Deniz çekilmesi neden olur? Deniz çekilmesi deprem işareti midir? Bilim insanları açıklamıştı - 2

Bilim insanları, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalarda her yıl bu dönemde kuzeyli rüzgarlar ve yüksek basınç sebebiyle benzer deniz çekilmelerinin görüldüğünü söyleyerek, endişelenecek bir durum olmadığına işaret etmişti.

Deniz çekilmesi neden olur? Deniz çekilmesi deprem işareti midir? Bilim insanları açıklamıştı - 3

DENİZ ÇEKİLMESİ NEDEN OLUR?

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, hafta içinden bu yana devam eden deniz suyundaki çekilmenin sert poyraz ve gelgite bağlı basınçtan kaynaklandığını ifade etti.

Deniz çekilmesi neden olur? Deniz çekilmesi deprem işareti midir? Bilim insanları açıklamıştı - 4

Bu durumun neredeyse her yıl şubat ve mart aylarında tekrarlandığını vurgulayan Yaşar, "Poyraz başta olmak üzere biraz gelgit ve biraz da yüksek basınç nedeniyle ama asıl neden kuzeyli rüzgarlar. Yani her yıl bu aylarda olan olağan bir durum. Lodos dönemlerinde de bunun tam tersi olarak sular 60 santimetreye kadar yükselerek Mavişehir ve İkinci Kordon'u su basmasına neden olur" dedi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA GELDİ

Seferihisar Sığacık’ta denizin 25 metre çekilmesi üzerine Seferihisar Belediyesi’nden açıklama geldi. 

30 Ekim 2020 yılında İzmir’de 6.9 şiddetindeki depremin ardından gerçekleşen tsunamiyi hatırlayan yurttaşlar benzer bir afetin gerçekleşmesinden endişe duyduklarını dile getirdi. 



Başkan Yetişkin: Endişelenmeye gerek yok
Deniz çekilmesi hakkında konuşan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, "Seferihisar’da deniz çekilmesi her sene yaşadığımız bir durumdur. Yine de halkımızın içini rahatlatmak için hem deniz bilimci hem de yer bilimci bilim insanlarıyla ayrı ayrı görüştüm. Mevsimsel olarak gelgitten ve yüksek basınçtan kaynaklı bir durum. Görüştüğüm uzmanlar İskenderun’da gerçekleşen deniz taşmasının sebebinin Doğu Anadolu fay hattının kıyıya çok yakın olmasından kaynaklı olduğunu ve bu fayın Seferihisar ile bir ilgisi olmadığını söylediler. Bu sebeple endişelenmeye gerek yok. ‘’ dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum