Şaşal Su Fabrikası açıldı

    İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İzDoğa A.Ş. tarafından yenilenen Şaşal Su Fabrikası'nın açılışı yapıldı.

    Şaşal Su Fabrikası açıldı
    22 Eylül 2023 - 14:48 - Güncelleme: 22 Eylül 2023 - 14:52

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 91 yıllık bir Cumhuriyet mirası olan ve Büyükşehir şirketi İzDoğa tarafından yeniden faaliyete geçirilen Menderes'teki Şaşal Su Fabrikası'nın açılışına ev sahipliği yaptı.
    İzDoğa A.Ş.'nin Ekim 2022'de İZSU'dan kiraladığı Şaşal su kaynağı, yaklaşık bir yılda son teknolojilerle donatılarak Türkiye ile yeniden buluştu. Son nesil pet ve cam şişe dolum makineleri satın alınarak yenilenen Şaşal Köyü'ndeki fabrikanın açılış töreninde Başkan Tunç Soyer'e eşi Neptün Soyer, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Genel Sekreter Barış Karcı, Menderes Belediyesi Başkanı Erkan Özkan, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Rıfat Nalbantoğlu, Murat Bakan, İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İzDoğa A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Güven Eken ve Genel Müdürü Özkan Baturu, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar eşlik etti. Ayrıca açılışta ünlü klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici ve orkestrası müzik şöleni yaşattı.

    '100 ESERİN İLKİ'

    91 yıllık bir cumhuriyet markası Şaşal Su Fabrikası'nın açılışında mutluluk, gurur ve heyecan yaşadığını ifade eden Başkan Tunç Soyer, "Bu açılışla birlikte Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında İzmir'e 100 eser kazandırma yolculuğumuzu da başlatıyoruz. Şaşal Su Fabrikamız kazandıracağımız 100 eserin ilki. Tarihimizin bu önemli dönemecini yaşarken şehrimizi 99 yeni eserle buluşturacak olmaktan gurur duyuyorum. Şaşal Suyu dünyanın en lezzetli en sağlıklı sularından biri. Aynı zamanda Cumhuriyet projesi" dedi.

    'ŞAŞAL BİR AHDE VEFA PROJESİDİR'

    Bu suyun hikayesinin bir asır önceye gittiğini belirten Başkan Tunç Soyer, "Ulu Önderimiz Mustafa Kemal'in silah arkadaşlarından Kazım Dirik Paşa Kurtuluş Savaşı'nın ardından askerlik görevini bırakıp mülki hizmete geçtiğinde İzmir Valisi olarak göreve geliyor. Kazım Dirik'in şehrin içme suyu ihtiyacını karşılamak için oluşturduğu heyet hummalı bir çalışma başlatıyor. Bu dönemde keşfedilen Şaşal Suyu, 1932 yılında ilk kez şişelenerek, damacanalarla İzmir'e taşınıyor. Şaşal, lezzeti ve çok özel nefasetiyle kısa sürede İzmir'in ve hatta Türkiye'nin en çok tercih edilen su markası olmuş. Hatta Şaşal ismi 'su' ile özdeşleşiyor. Bu benim çocukluğumun geçtiği yıllarda da böyleydi. Bizim için Şaşal, su demekti. İşte o yüzden yeniden Türkiye ile buluşturduğumuz Şaşal Suyu anlatmak için bugün de 'Suya Şaşal denir' diyoruz. Bu fabrika bizim için İzmir'e kazandırdığımız yeni bir hizmet olmanın çok ötesinde bir anlam ifade ediyor. Şaşal bir ahde vefa projesidir. Bu fabrika Cumhuriyete vefamızdır.  Atalarımıza vefamızdır. Ve çocuklarımıza bırakacağımız mirastır. İzmir'in çok uzun yıllardır atıl kalmış bu hazinesini yeniden hizmete sunmak çok büyük bir gurur kaynağı. 140 milyon liralık yatırımla yıkılma noktasına gelmiş olan bu tesisi, sadece 10 ayda yenileyerek ayağa kaldıran tüm ekip arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

    'ÇOK YAKINDA RAFLARDA GÖRECEĞİZ'

    Tesisteki eski fabrika binalarından birinde yepyeni teknolojilerle donatılmış cam şişe ve beş litrelik pet şişe hattının dün itibarıyla üretime başladığını söyleyen Başkan Soyer, sözlerine şöyle devam etti: "Diğer binamızdaki küçük pet şişe dolum ünitemiz ise bir kaç ay içerisinde üretime girecek. Her iki ünite de sağlık ve hijyen açısından en yüksek standartlara sahip. Bir hafta önce ruhsatını aldığımız fabrikamız ilk etapta ayda 3 buçuk milyon litre Şaşal Suyu'nu satışa sunacak. Şaşal Su cam şişelerini çok yakında raflarda göreceğimizi müjdelemek isterim. Değerli kardeşlerim Şaşal adını duyduğunuzda bile mutlu oluyorsunuz. Çünkü İzmir'in insanı kadirşinastır. Değerlerini hiçbir zaman unutmaz. Şaşal da o unutulmaz değerlerimizden birisidir. Su olmazsa, hayat olmaz. Günümüzde bu çarpıcı gerçekliği çok derinden hissediyoruz. İklim krizinin etkileri artık yaşantımızın her alanında kendisini gösteriyor. Bir yandan sellerle boğuşurken, diğer yandan kuraklık tehlikesiyle karşı karşıyayız. İşte biz, İzmir'de bu gerçeği çok önceden görerek, önlemler almaya başladık."

    Şaşal'ın İzmir'in hakkı olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: "Cumhuriyet de İzmir'in hakkıdır. Her ikisinden de asla vazgeçmem. Asla vazgeçemeyiz. Biliyorum ki biz İzmir'iz. Hakkımızdan asla vazgeçmeyiz. Hele cumhuriyetten asla vazgeçmeyiz. Hak ettiği bu değeri, İzmir'e kazandırmış olmanın gururuyla, hepinizi sevgi ve saygıyla en içten hürmetlerimle selamlıyorum. Bir Cumhuriyet çeşmesi olan Şaşal, İzmir'e hayırlı uğurlu olsun."

    NASIL ÜRETİM YAPACAK?

    Şaşal suyu kaynağının saniyede 4 litrelik su kapasitesi bulunuyor. Şaşal Su Fabrikası'nda ilk etapta ayda 750 ml ve 330 ml cam şişe üretimi yapılacak. Pet şişe hattındaki yapım çalışmalarının tamamlanmasıyla 0,5 litre, 1,5 litre ve 5 litrelik pet şişe dolumu yapılacak.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum