Robotik diz cerrahisi ile kişiye özel protez

    Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Erdem Başoğlu, robotik diz cerrahisi yöntemiyle hastaların kişiye özel protez ile daha uzun süre ve daha konforlu hayat sürebildiğini belirtti. Op. Dr. Erdem Başoğlu, "Geleneksel cerrahide olduğu gibi robotik cerrahide de kontrol ortopedi doktorundadır. Doktor robotu ek bir cerrahi alet olarak kullanır" dedi.

    Robotik diz cerrahisi ile kişiye özel protez
    25 Nisan 2022 - 16:48 - Güncelleme: 25 Nisan 2022 - 16:49

    Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Erdem Başoğlu, Türkiye'de son birkaç yıldır uygulanmaya başlanan robotik diz cerrahisini İzmir' de uygulamaya başlayan birkaç merkezden biri olduklarını ve başarılı şekilde operasyonları uyguladıklarını belirtti. Op. Dr. Erdem Başoğlu, "Diz eklemi yürürken, çömelirken ve hatta ayakta dururken iyi dengelenmiş kemik, bağ, kıkırdak, kas ve sinir sistemine bağlıdır. Bir yaralanma, kireçlenme veya başka bir durum dizinizin herhangi bir bölümünü etkiliyorsa, yürümenizi engelliyorsa diz protezi ameliyatına ihtiyacınız olabilir. Bu işlemlerde hassasiyet çok önemlidir. Bir cerrahın ölçüm araçları ne kadar doğruysa, ameliyatınızı o kadar iyi planlayabilir ve uygulayabilir.

    Robotik diz protezi, geleneksel diz protezine benzer. Cerrahınız dizinizdeki hasarlı dokuyu çıkarır ve yerine yapay bir eklem koyar. Aradaki fark, bunun bir robotik cihaz yardımıyla yapılmasıdır. Robot destekli prosedürler daha fazla hassasiyet sağlar, daha kısa iyileşme sürelerine ve daha iyi sonuç almayı sağlar. Daha karmaşık durumlarda, robot destekli diz protezi dizinizin etrafındaki yumuşak dokularda daha iyi bir denge sağlar ve eklemi daha iyi hizalar. Protezin ideal pozisyonda yerleştirilmesi sayesinde protez aşınmaları ve gevşemeleri daha geç ortaya çıkmakta ve protez daha uzun ömürlü olmaktadır.

    Robot yardımlı diz protezi ameliyatı tek başına bir robot tarafından yapılmaz. Bunun yerine, cerrahınızın önceden tasarlanan planı izlemesine yardımcı olarak bir rehber görevi görür. Geleneksel cerrahide olduğu gibi robotik cerrahide de kontrol ortopedi doktorundadır. Doktor robotu ek bir cerrahi alet olarak kullanır. Robot, mümkün olan en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olmak için ameliyatınızın tüm aşamalarında cerrahınızın becerilerini geliştirir" diye konuştu.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum