• Reklam

Post Bariatrik cerrahi ile vücut şekillendirme

Post bariatrik cerrahi ile daha sıkı ve estetik bir vücut görünümü obezite cerrahisi ile yoğun kilo vererek vücudunda genel bir sarkma sorunu yaşayan kişilerin hayalidir.

Post Bariatrik cerrahi ile vücut şekillendirme
16 Nisan 2022 - 12:50
Post bariatrik cerrahi ile daha sıkı ve estetik bir vücut görünümü obezite cerrahisi ile yoğun kilo vererek vücudunda genel bir sarkma sorunu yaşayan kişilerin hayalidir. Maalesef aşırı kilo verme durumlarında deri sarkması kaçınılmaz bir hale gelir. Kombine estetik uygulamaları içeren post bariatrik cerrahi ile kişi, zayıflama sonrası yaşadığı sarkma sorunlarına veda edip birkaç estetik operasyon ile hayal ettiği vücut profiline kavuşabilir. Post bariatrik cerrahi ile kol, karın, kalça, bacak, popo, yüz, sırt gibi vücudun birçok bölgesine müdahale edilerek obezite ameliyatı sonrası estetik ihtiyacı sağlanabilir.

POST BARİATRİK CERRAHİ NE DEMEK?
Diyet ve egzersiz uygulamasına rağmen başarı sağlayamayan ve hala aşırı kilolu olan bireyler mide hacmini küçülterek kilo vermeyi sağlayan obezite cerrahisi çeşitleri ile hedefledikleri ideal kiloya ulaşabilirler. Fakat obezite cerrahisi ile hedeflenen kiloya ulaşmış olsalar da; zayıflama sonrası sarkma miktarının fazla olması ile mutsuzluk yaşanabilir. Peki, bu vücut sarkması nasıl önlenir? Bu süreçte post bariatrik cerrahi \ post bariatric surgery devreye girer. Post bariatrik cerrahi, obezite ameliyatı ya da bir diğer adıyla bariatrik cerrahi sonrası uygulanan ve vücut şekillendirme sağlayan kombine estetik ameliyatları ifade eder. Bu nedenle de post bariatrik cerrahi ismini alır.
Post bariatrik cerrahi bütünsel bakış açısı ile planlanır. Hedef, vücut görünümünde genel olarak sıkı ve estetik bir görünüm elde etmek olduğundan, yoğun kilo verme sonrası sadece bir bölgeye vücut germe ameliyatı uygulamak bir anlam ifade etmez. Örneğin; vücudunda genel bir sarkma problemi olan kişiye karın germe uygulayıp, bel bölgesindeki sarkmayı bırakmak olmaz. Yine kol germe yapılırken meme bölgesindeki sarkma ve hacim kaybı göz ardı edilemez. Kilo verme sonrası estetik görünümün iyileştirilmesi için bütünsel yaklaşımla ameliyat kapsamı genişletilmeli ve vücut şekillendirme için sırasıyla uygulanması gereken estetik ameliyatlar planlanmalıdır. Post bariatrik cerrahinin bütünsel yaklaşım ile gerçekleşmesi daha başarılı sonuçlar sağlayacak, hasta memnuniyet oranını da yükseltecektir.

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASINDA HANGİ ESTETİK AMELİYATLAR YAPILABİLİR?
Sarkma sorunu yaşayan kişinin fiziksel durumuna ve isteklerine göre kol, bel, karın, kalça, bacak, sırt, boyun, yüz, popo gibi alanları şekillendirmek amacıyla post bariatrik cerrahi süreci planlanır ve bu bölgelere sırasıyla müdahale edilir. Tüm bu alanlara vücut germe ve hacim kazandırma amacıyla post bariatrik cerrahi teknikleri uygulanabilir. Burada tamamen kişinin deformasyonlarına, isteklerine ve önceliklerine yönelik olarak estetik cerrahi planı çizilir.
Post bariatrik cerrahi sürecinde sıklıkla uygulanan estetik ameliyatlar karın germe, popo kaldırma, meme büyütme, meme dikleştirme, kol germe, bacak germe ve sırt germedir. Yine hastanın sarkma problemine göre yüz germe ve boyun germe de cerrahi sürece dahil edilebilir. Post bariatrik cerrahi genellikle aralarında 3-6 ay ara verilerek uygulanan 2-3 estetik operasyonu içerir. Her post bariatrik cerrahi operasyon genel anestezi altında gerçekleşir; operasyonlar sarkma sorunun yoğunluğuna göre 3-5 saat kadar sürer ve operasyonlardan sonra 1-2 gün hastanede kalmak gerekir.

POST BARİATRİK ESTETİK KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
Post bariatrik cerrahinin uygulanması için temel kriter, kişinin kilo verme sürecinin artık durağan hale gelmiş olmasıdır. Kilo verme sürecinin hala devam ediyor olması, post bariatrik estetik ameliyatlarını geçersiz kılar. Çünkü kilo vermenin devam etmesi, estetik ameliyatlar ile kazandırılan sıkı görünümün tekrar kaybedilmesine yol açar. Bu nedenle obezite cerrahisi sonrası estetik yapılması için kilo vermenin en az 3 ay, tercihen 6 ay süreyle stabil olması gerekir. Özetle; kilo verme sürecini tamamlamayan, kilo verme dengesine ulaşamayan kişilere post bariatrik vücut şekillendirme ameliyatları uygulanamaz.
Post bariatrik estetik ameliyatların uygulanabilmesi için gerekli koşullardan biri de kişinin genel sağlık durumunun bir dizi estetik ameliyatı kaldırabilecek nitelikte olmasıdır. Yine kişinin vücut kitle indeksinin (VKİ) 30 ya da 30’un altında olması gerekir. Vücut kitle indeksin 30’un üzerinde olması vücut şekillendirme ameliyatlarında sorun yaratabilir. Kol germe, karın germe, meme dikleştirme, popo kaldırma gibi bir dizi estetik ameliyat uygulanacağı için ve operasyonların hepsi genel anestezi altında gerçekleşeceği için kişinin sigara içmiyor olması da önemli bir durumdur. Sigara içmek her operasyonda olduğu gibi post bariatrik estetik sürecinde de hem operasyonların seyrini hem de ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.

POST BARİATRİK CERRAHİ SONRASI İZ KALIR MI?
Post bariatrik cerrahi, en az derecede iz kalma hedefi ile gerçekleşen bir süreçtir. Post bariatrik cerrahide estetik dikişler kullanılır ve kesi izleri iç çamaşırı alanı gibi görünmeyen bölgelere gizlenir. Bu izler; kişinin cilt kalitesine, yaşına, cerrahi sonrası belirtilen kurallara uymasına göre belirli bir zaman sonra belirsizleşir.
İz kalma riskini en aza indirebilmek için kişinin de operasyon sonrası dikkat etmesi gereken kurallar vardır. İlki, ameliyat bölge hijyenine dikkat etmektir. Bu bölgelerin direkt güneş ışığından korunması gerekir. Vücut şekillendirme sağlanan bölgelerinin hızlı iyileşmesi için operasyon sonrası sigara içilmemesi de önemli bir noktadır. Özellikle ilk 4-6 hafta boyunca havuz, sauna, hamam gibi aktivitelerden de uzak durmak gerekir.
Post bariatrik cerrahi 2-3 estetik ameliyatı kapsayan bir süreç olduğu için her ameliyat sonrası bölgeye özel korse kullanımı gerektirir. Korse, vücut şekillenmesinin desteklenmesi için düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. İlk 4 hafta ağır kaldırmamaya ve yoğun spor aktivitelerinde bulunmamaya çalışın. İlk 7 gün evde yoğun işlerinden uzak durarak sakin bir tempoda dinlenmeyi tercih edin. Bugünlerde operasyon bölgelerinde şişlik ve morarmalar görülebilir. Yine hafif ağrılar da yaşanabilir. Obezite cerrahisi sonrası estetik sürecinde bunlar oldukça normal ve geçici etkilerdir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum