'PayPal' altıncı kez Meclis gündeminde!

    CHP’li Bakan: PayPal önergemiz iki Ticaret Bakanı üç Hazine Bakanı gördü ama cevap alamadı! CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “PayPal önergemiz iki Ticaret Bakanı, üç Hazine ve Maliye Bakanı gördü, hiçbirinden de cevap alamadı” dedi bir kez de son Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye sordu.

    'PayPal' altıncı kez Meclis gündeminde!
    28 Ocak 2022 - 12:10 - Güncelleme: 28 Ocak 2022 - 12:22
    Online ödeme sistemleri içeresinde dünya sektöründe lider isimlerden olan ve ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, Belçika, Avusturya ve İsviçre gibi birçok ülkede faaliyet gösteren Amerikan şirketi PayPal, 6 Haziran 2016 tarihinde Türkiye’deki faaliyetlerini durdurdu.
    Bu duruma, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) yaptığı lisans başvurusunun reddini gerekçe olarak gösteren PayPal, gelecekte Türkiye’deki müşterilere yeniden hizmet verebilmek için gerekli izinlerin alınması yönündeki çalışmalarını süreceğini belirtmişse de aradan geçen beş buçuk yıla rağmen herhangi bir gelişme yaşanmadı.
    CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu altıncı kez Meclis’e taşıdı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
    CHP’li Bakan, “PayPal önergemiz iki Ticaret Bakanı, üç Hazine ve Maliye Bakanı gördü, hiçbirinden de cevap alamadı. Dönemin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önergelerimize yanıt vermişlerdi ancak sorularımızı cevaplamamışlardı. Lütfi Elvan’a iki kez sorduk, o da cevaplamadı. Nureddin Nebati’den sorularımıza yanıt olacak bir cevap bekliyoruz. PayPal’a lisans verilmemesinin sebebi nedir?” dedi.

    “Türkiye vatandaşına ‘e-ticaret yapma, çağı yakalama, dışarıdan döviz getirme’ de demiş oluyor”

    Bakan, “PayPal’a Türkiye’de işlem yapabilmesi için lisans verilmemesi Türkiye’nin küresel ticaret bazında gerilemesine sebep olmaktan başka bir işe yaramadı. Ulusal ve uluslararası e-ticaret bu kadar yaygınlaşmışken, dünyanın en büyük ödeme firması PayPal’ın bu çağda Türkiye’den çekilmesi e-ticaret üzerinden yürütülen tüm işleri sekteye uğrattı. PayPal’ın kapatılması çoğu insan için önemsiz görülebilir, ancak Türkiye’de özellikle üretim ve tasarım yapan kişiler için çok önemli. PayPal’ın herhangi bir sebeple çekilmesinin ardından; örneğin yurt dışında hizmet veren online öğrenme hizmetlerinde eğitim vermek isteyen bir tasarımcı, hizmet sağlayıcıları yaygın kullanıma sahip PayPal ile çalıştığı için bu sistemlere dahil olamıyor. Ayrıca yurt dışına özgün tasarım satışları yapan tasarımcılar da zor durumda kaldı. Diğer yandan Türkiye vatandaşına ‘e-ticaret yapma, çağı yakalama, dışarıdan döviz getirme’ de demiş oluyor. PayPal’ın Türkiye’de faaliyetlerine devam etmesi için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

    PayPal’ın tekrar Türkiye’de faaliyet göstermesi için ne zaman adım atılacak?

    CHP’li Bakan, bir kez daha PayPal’a lisans verilmemesinin sebebini sorarak, “Koronavirüs salgının olumsuz etki ve sonuçları ile içinde bulunduğumuz çağ göz önünde bulundurularak; e-ticaretin bu kadar geliştiği bir dönemde, ülkeye döviz girişi konusunda da büyük katkı sunan, dünyanın en büyük ve güvenilir ödeme firmalarından biri olan PayPal’ın tekrar Türkiye’de faaliyet göstermesi için gerekli adımlar ne zaman atılacaktır?” sorusunu yöneltti.
    Bakan ayrıca, “Paypal kullanamayan ülkelere baktığımızda çoğunlukla diktatörlükle yönetildiği ve internet bulunmadığı detayı dikkat çekmektedir. Bu listede Türkiye’nin de bulunması sizce ne ifade etmektedir?” soruna da yanıt istedi.



     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum