Parmak uçlarında yürüyor

    Prematüre doğdu. Kuvözde hayata tutundu. Beyne oksijen gitmediği bir anlık süre, ayaklarında damar kısalığı yarattı. İlk adımı attığı günden beri parmak ucunda yürüyen Nehir şimdi 8 yaşında... Tedavi olmak, okula gitmek, hayatını normal olarak sürdürmek istiyor

    Parmak uçlarında yürüyor
    01 Temmuz 2020 - 10:53 - Güncelleme: 01 Temmuz 2020 - 11:54
    Hayata Adana'da, dramla adım attı. Prematüre doğdu. Kuvözde 3 aylık yaşam savaşıyla hayata tutundu. Ancak beynine bir anlık oksijen gitmemişti, o yüzden bacaklarında damar kısalığı oluştu. 

    Babası uyuşturucu batağına düşmüş, annesi evden kaçmıştı. Yüzde 80 engelli serebral palsi hastası Nehir o günden beri, KOAH hastalığı pençesindeiki babaanesiyle birlikte yaşam savaşı veriyor. İlk adımlarını attığı günden bu yana parmak ucunda yürümek zorunda olan küçük kız, tedavi olmak, okula gitmek, hayatına normal olarak devam etmek istiyor. Fakat bunun önünde de kocaman bir engel var: Yoksulluk...

    Manşet Türkiye ajanslardan geçen bu haberi sizler için derledi ve parmak ucunda devasa bir drama mahkum olan Nehir'e uzanacak bir yardım eli için çağrıda bulundu. İşte yürekleri burkan hikaye:

    Ali (27) ile Saime (23), 9 yıl önce hayatlarını birleştirdi. Saime'nin Nehir'e hamile kaldığı günlerde, kocası uyuşturucu batağına düştü. Adını Nehir koydukları kızları prematüre doğdu. Üç ay boyunca kuvözde hayata tutunmak için çırpındı, durdu. Doğum sırasında beynine bir anlık oksijen gitmemişti. O yüzden bacaklarındaki damar kısa kalmıştı.

    Minik kızın abası uyuşturucu batağından çıkamayınca, annesi 'pes etti' evden kaçtı. Nehir, KOAH hastalığının pençesindeki babaanne Tülay Çağlar ve engelli dede İşade Çağlar ile yaşamaya başladı. Belirli aralıklarla evlatlarını gören çift ayrı ayrı yaşayarak kendilerine farklı hayatlar kurdu. İlk adımlarını attığı günlerde parmak uçlarında yürümesine önceleri çok dikkat edilmedi. "Nasılsa, geçer" dendi. Geçmedi. İki yaşına geldiğinde babaanesi ve dedesi tarafından doktora götürülen Nehir'e, serebral palsi (beyin felci) teşhisi konuldu. Yüzde 80 engelli raporu verilen Nehir'e devlet tarafından 530 lira maaş bağlandı. Şu an bacaklarında 25 santimetreyi bulan damar kısalığı olan Nehir için ameliyattan başka çare bulunmuyor. 

    Babaanne Tülay Çağlar, Nehir'in akranları gibi normal şekilde yürüyebilmesinin ameliyata bağlı olduğunu söylerken, "Ama paramız" diyor. Tülay Hanım, o çaresizliği şu sözlerle dile döküyor ve yardım istiyor:

    "Anne ile baba evlatlarını benim üstüme attı. Bende bakamıyorum. Ayakları yere basmıyor parmak ucunda yürüyor, 35 bin liraya ameliyat olması lazım ona da benim durumum yok. Gündelik olarak temizliğe gidiyorum. Kazancım karnımızı zor doyuruyor. Bugünlerde temizliğe de gidemiyorum. Nehir'in durumu ağırlaşıyor. Damar eklenmesi ameliyatı için 35 bin lira istendi. Ben o kadar parayı nereden bulayım. Nehir'ime herkesin umut olmasını istiyorum. "

    Parmak ucunda 8 yıldır dramın tam ortasında yaşayan Nehir ise, şunları söyledi: "Ayakkabı giymek, koşup oynamak ve okula gitmek istiyorum. Bana yardım edin."
     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum