Özel teknikle Ege'de ilk ameliyat Dokuz Eylül'den

    DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi'nde, solunum sorunu yaşayan ve uzun süreli ishal şikayetiyle gittiği hastanede kanseri teşhisi konulan Eftal Özcanlar'ın (67) akciğerindeki kitle genel anestezi yapılmadan ameliyat edilerek sedasyon yoluyla çıkarıldı.

    Özel teknikle Ege'de ilk ameliyat Dokuz Eylül'den
    09 Ekim 2022 - 15:13 - Güncelleme: 09 Ekim 2022 - 15:25

    İzmir'de yaşayan Eftal Özcanlar'a (67), uzun süren ishal şikayetiyle başvurduğu DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi'nde, akciğer kanseri teşhisi konuldu. Hastanede tedavi altına alınan Özcanlar'ın yapılan detaylı tetkiklerin ardından sol akciğerinin alt lobunda kanserli kitle tespit edildi. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Volkan Karaçam ve 9 kişilik ekibi, solunum sorunları yaşayan hastaya genel anestezi vermeden müdahale etti. Torakal blokaj ve sedasyon altında göğüs bölgesinden üç santimetrelik tek kesi (uniportal) ile Özcanlar'ın akciğerindeki kitle, kapalı yöntem (vats) ile 2 saat süren lobektomi ameliyatı uygulanarak alındı. Yaklaşık 2 saat süren başarılı operasyon, Ege Bölgesi'nde bir ilk olma özelliğini taşırken; ülkemizde de bu alanda yapılmış başarılı operasyonlar arasına adını yazdırdı.

    'SAĞLIKTA İLKLERE DEVAM EDİYORUZ'

    DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi'nin alanında uzman doktorlar ve sağlık ekibi eşliğinde ameliyatı gerçekleştirilen Özcanlar, üç gün tedbir amaçlı gözetim altında tutulduktan sonra geçtiğimiz günlerde taburcu edildi. Başarılı cerrahi müdahalenin Türkiye'de benzer operasyonlara öncülük edeceğini vurgulayan Doç. Dr. Volkan Karaçam, "DEÜ olarak sağlıkta ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Ekibimizle oldukça başarılı geçen, öncü sayılabilecek bir ameliyat gerçekleştirdik. Daha önce genel anestezi yapmadan çok ameliyat yaptık; ancak kanser cerrahisi oldukça zorlu bir alandı. Bu anlamda, benzer operasyonların da ülkemizde yapılabilmesinin önünü açmış olduk. Hastamızın solunum ile ilgili bazı sorunları olduğundan, kendisini genel anesteziye sokmadan, sedasyon ile kanser cerrahisi yaptık. Hastamız şu an gayet iyi durumda. Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi olarak, Ege Bölgesi'nde bir ilk; ülkemiz için ise öncü sayılabilecek bu başarılı operasyonun gururunu yaşıyoruz" dedi.

    Sağlığına kavuşan Eftal Özcanlar ise doktoru Doç. Dr. Volkan Karaçam ve ekibine teşekkür edip, "Solunum ile ilgili sorunlarım dolayısıyla entübe edilmeden cerrahi operasyonum tamamlandı. Kendimi çok iyi hissediyorum" dedi. (DHA)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum