• Reklam

Özel çocuklar, kendi özel hikayelerini tiyatro oyunu olarak sahneledi

İZMİR'de, down sendromluların sosyal hayata katılması amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında eğitim alan özel çocuklar, kendi özel hikayelerini sahneledi.

Özel çocuklar, kendi özel hikayelerini tiyatro oyunu olarak sahneledi
27 Mayıs 2022 - 11:29 - Güncelleme: 27 Mayıs 2022 - 11:30

İtalya ve İspanya ile Türkiye'deki eğitim ve sivil toplum kuruluşları, down sendromlu çocukların sosyal hayata uyum sağlaması ve sanatla buluşturulması amacıyla 'Uluslararası Act Able' ad altında proje hazırladı. Türkiye'de, Uşak Üniversitesi tarafından sürdürülen proje kapsamında down sendromlu 17 genç, 2 yıl süreyle oyunculuk eğitimi aldı. Projeye Uşak Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özlem Duğan ve Atike Uçan da katkı sağladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Kerim Dündar ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ebru Corsini'nin verdiği eğitimlerle kendilerini hazırlayan özel çocuklar, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda sahne aldı. Özel çocuklar, sahnede kendi özel hikayelerini anlattı. 'Bizde varız' diyen gençler; sahnede de ne kadar özel olduklarını gösterdi.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Meral Özçınar, "Projemizdeki temel amacımız herhangi bir nedenle zihinsel yetersizlik yaşayan bireylerin toplum içinde adaptasyonunu sağlamaktır. Önemli bir sözlü ve yazılı iletişim engelleri var. Göz kontağı kurmak gibi çeşitli sıkıntılar yaşıyorlar. Amacımız bu sıkıntıları ortadan kaldırmak. Kendilerini ifade etme becerilerini yükseltmek. Toplum içinde üretken bir birey olmalarını sağlamak. 2 yıldır çalışıyoruz. Kullandıkları kelime sayıları arttı. Daha doğru nefes ve ses çıkarmaya başladılar. Özgüvenleri yükseldi. Bugün evlerinden yalnız çıkıp aramıza gelebiliyorlar. Sürdürülebilir bir iletişim becerisi kazandılar. Bir başka deyişle bu çocukların toplum içinde var olmalarını sağladık" dedi.

Down sendromlu Deniz Ayçe Karagöz (30), "Bugünkü oyunun sunucusuyum. Kapsamlı bir projeydi, sonuna geldik. Sosyalleşmemizi sağladı. Burada olmaktan memnunum. Hocalarımız bizleri bu seviyeye çıkardı. Güzel bir oyun sunduk" dedi. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum