Ormana deprem evi yapmayın

    İzmir'de depremzedeler için devlet tarafından yapılacak konutların yeri tartışma konusu oldu. Ataormander Başkanı ormana deprem evi yapılmamasını istedi, “İzmir’in yeşile de ihtiyacı var” dedi.

    Ormana deprem evi yapmayın
    07 Kasım 2020 - 16:05 - Güncelleme: 07 Kasım 2020 - 16:16
    İzmir’de 30 Ekim’de yaşanan 114 canın gittiği 1035 kişinin yaralandığı yüzlerce evin hasar gördüğü deprem sonrası depremzedelere konut yapılacak İşte o konutların yapılacağı alanın açıklanması sonrası bazı tepkiler dillendirildi. Bornova ilçesi sınırları içerisinde yer alan Laka Mahallesi'nde bulunan orman niteliğindeki alan depremzede konut alanı olarak belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
    “İzmir Şehir Hastanemizin hemen yanında yer alan 1 milyon 300 bin metrekarelik bir alan. Bu alanda ilk etapta 3 bin konut planlıyoruz, zemin artı 4 katı, 5 katı geçmeyecek şekliyle bir projelendirme yaptık. İçinde millet bahçeleri ile yürüyüş yolları, camisi, okulu, aile sağlık merkezi, hizmet alanları ile hakikaten örnek bir şehircilik anlayışıyla bu projelendirme çalışmasını yapıyoruz. Hem yerinde hem rezerv alanda konutlarımızı üreterek, hızlı bir şekilde depremde hasar gören vatandaşlarımızın sıcak yuvalarının inşasını gerçekleştiriyor olacağız. Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız en geç bir ay içerisinde konutların inşasına başlayıp, bir yıl içerisinde de sağlam konutlarımızı inşallah vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız.' ifadelerini kullandı.
    İşte bu açıklama sonrası kısa adı ATAORMANDER olan İzmir Atatürk Ormanı’nı ve Kültürpark'ı Koruma Derneği Başkanı Sancar Maruflu sitem ederek, sosyal medyadan şu paylaşımda bulundu:

    Oman alanına deprem konutları yapılacak.. Ne diyeyim? Bilmem ki.. Sayın Cumhurbaşkanı açıkladı. Dr. Behçet Uz tarafından kurulan ve Ataorman dediğimiz İzmir Atatürk Ormanı Alanı içindeyken, İzmir Vilayet Ormanı adıyla ağaçlandırılan orman alanı, yeni yapılan İzmir Şehir Hastanesi’nin hemen yanındadır. Orman Bakanlığı’na aittir… Yeşil alan olarak planlanmıştır. Bu 1 milyon 400 bin metrekarelik yeşil alanın acilen yapılacak deprem konut alanı değerlendirileceği açıklanmıştır.

    Yani; henüz  yasadığımız 30 Ekim 2020 İzmir depreminin mağdurları için yeni deprem konutları alanı olarak ayrılmıştır…İnşaata hemen de başlanılacakmış…

    Evet; bir felaket yaşandı. Acımız çok büyük... Ancak İzmir gibi kişi başına düşen yeşil alanın çok az olduğu bir kentin ormanına da ihtiyacı var. Şimdi ben; ne diyeyim ki? Bu kentin ormana da, yeşil alana da ihtiyacı yok mu?

    İzmir'de konut yapımına ayrılmış rezerv alanlar varken, acaba niçin? Yeni İzmir Şehir Hastanesi Kompleksi’nin yanında bu konutlar yerleşkesi yapılacak? Şu aşamada konu ve tansiyon hassas olduğu için ben daha fazla konuşamıyorum. İyilikler ve güzellikler hiç eksilmesin. Allah bu deprem felaketini unutturacak yeni felaketlerden halkımızı korusun.

    Sancar Maruflu
    ATAORMANDER Başkanı

    Eğitimci, Stratejik Planlamacı ve İletişim Danışmanı Ali Rıza Avcan da bu yazıya atıfta bulunarak bir adım öteye gitti. Depremevlerinin yapılacağı yer seçiminin yanlışlığına vurgu yapan Avcın şunları söyledi:
     

    BİR İYİLİĞE KARŞILIK BİR KÖTÜLÜK...

    Biraz önce sevgili Sancar Maruflu'dan aldığım haberle, depremzedeler için yapılacak konutların yapımı için devam etmekte olan Şehir Hastanesi inşaatı yanındaki İzmir Atatürk Ormanı alanının seçildiğini, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bunun için onay verdiğini öğrendim.

    Zamanında sırf bu kentin kıyısındaki tek yeşil alan yapılaşmaya açılmasın düşüncesiyle yazdığım Turan monografisinde de belirttiğim gibi, 1980'li yıllarda Atatürk Ormanı adıyla düzenlenen alan aradan geçen süre içinde gerekli bakımları yapılmadığı için "bozuk orman" vasfını kazanmış ve bu niteliği ile kolaylıkla gözden çıkarılabilir hale gelmişti.

    Turan ile ilgili araştırmaları yaptığım sırada sevgili Sancar Maruflu ile görüşerek başkanlığını yaptığı ATAORMANDER - İzmir Atatürk Ormanı'nı, Kültürpark'ı Koruma ve Anıt Yaptırma Derneği ile birlikte bu ormanın kalitesinin arttırılması için çalışmalar yapmayı, bunun için belediyelerle görüşerek sık sığla ağaçları nedeniyle orman niteliğini kaybetmiş bu alanın bir kent ormanı olarak yeniden kente kazandırılmasını önermiştim.

    Bu önerim o tarihten bu yana hayata geçmemiş olmakla birlikte Turan'daki yeşil alanın korunması çabasının İzmir için önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin geçtiğimiz yıllarda bu alanın korunması için davalar açarak mücadeleler verdiğini biliyorum.

    Evet, depremde evsiz kalan İzmirlilerin bir an önce başlarını sokacak bir eve sahip olmaları gerekiyor; ama bu evin yapılacağı yer İzmir Atatürk Ormanı olmamalıdır, kentteki bir elin parmaklarını aşmayan yeşil alanlar bu şekilde gözden çıkarılmamalıdır.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum