Orman yangınlarını önleyecek Akıllı İhbar Sistemi tanıtıldı

    EGE Bölgesi'nin çeşitli yerlerinde, geçen yıl çıkan orman yangınlarının ardından olası felaketleri ilk anda önlemek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de bir ilk ve tek yapay zeka uygulaması Akıllı İhbar Sistemi'ni (AİS) hayata geçirdi. AİS, tüm şehri 12 telsiz kulesinde ormanlık alanlarının yüzde 46'sını gerçek zamanlı görüntü işleme teknolojisi (yapay zeka) ile 24 saat izleyen kameraların sayesinde ufak bir dumanı dahi anında tespit edip, ilgili birimlere ulaştıracağı bildirildi.

    Orman yangınlarını önleyecek Akıllı İhbar Sistemi tanıtıldı
    27 Nisan 2022 - 19:42 - Güncelleme: 27 Nisan 2022 - 19:42

    Orman yangınları ile başa çıkmak ve erken müdahalede bulunabilmek için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de bir ilk olan Akıllı İhbar Sistemi'ni (AİS) basına tanıttı. Tüm şehri 12 telsiz kulesinde ormanlık alanların yüzde 46'sını gerçek zamanlı görüntü işleme teknolojisi 'yapay zeka' ile 24 saat izleyen kameralar sayesinde en ufak bir dumanı dahi anında tespit edecek Akıllı İhbar Sistemi'nin tanıtım toplantısına; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Şükran Nurlu, Barış Karcı, sivil toplum kuruluşları, arama kurtarma ekipleri, itfaiye ekipleri, muhtarlar ve yurttaşlar katıldı. Törende ayrıca olası bir yangın felaketi ihtimaline karşın ilk müdahale yapılması adına muhtarlara 56 su tankeri dağıtıldı.

    'DİRENÇLİ BİR KENT OLMAYI HEDEFİMİZE KOYDUK'

    Demokrasi insanların bu kainatta yarattığı en büyük inovasyonlardan biri olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Biz son 3 yıl içinde çok büyük felaketler yaşadık. Pandemiden depreme, büyük su taşkınlarından hortuma, hatta tsunamiye hepsini yaşadık. İnsanlığın yüz yüze olduğu iklim krizi, sadece uzak coğrafyalarda yaşanan etkiler bırakmıyor. Bizim coğrafyamız da artık yüzleşiyor. Büyük afetlerde karşılaşmaya başladık. Her an bunlarla yüzleşeceğimiz tehdidini fark ettik. Onun için uzunca bir süredir en öncelikli hedefimiz olarak dirençli bir kent olmayı hedefimize koyduk" dedi.

    Akıllı İhbar Sistemi ile de bilgi veren Başkan Soyer, "Türkiye'de ilk uygulanan bir sistem. Yapay zeka kullanılarak şu anda İzmir'in orman alanlarının yüzde 46'sını bir dakika içinde yangına mücadele edip başa çıkacak duruma geldik. Geçmişten çıkardığımız dersler ışığında kıyı köylerimizde acil müdahale sağlayacak İtfaiye Daire Başkanlığı nezdinde şube müdürlüğü kurduk. Yangına erken müdahale edilmesi için ilk olarak 2020'de 60 yangın söndürme tankeri verdik. 2021'de alınan 65 tankerin 56 tanesini bugün veriyoruz. Daha da sarp noktalarda bulunan köylere vereceğiz. Bu tankerleri vermeye devam edeceğiz. Köylerde anında müdahale imkanı sağlayacak düzenlemeleri yaptık. Birbirimizle uyum dediğimizde bu salonda bulunan Ege Orman Vakfı'ndan TEMA'ya, AKUT'tan ESİAD'a birlikte çalışıyoruz. El ele veriyoruz. Bütün bunları sizlerle yapıyoruz" diye konuştu.

    SUNUM YAPILDI

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Ata Temiz, Akıllı İhbar Sistemi ile ilgili bir sunum yaptı. Temiz, "Gün geçtikçe dijital dönüşüm yaşantımızın merkezine oturdu. Doğal afetler ülkemizde de büyük bir sorun. Şehrimizin afetlere dirençli hale gelmesi de en büyük amacımız. Geldiğimiz noktada AİS'i ortaya çıkardıkö diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı İsmail Derse, Ege Bölgesi ve İzmir'in yangın konusunda yüksek riskli olduğunu söyledi. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Derse ise, "Orman yangınlarıyla ilgili bekleme noktalarını bu sene de devam ettirerek ve artırarak orman yangınlarına etkin müdahale etmiş olacağız" dedi.

    AKILLI İHBAR SİSTEMİ (AİS) NEDİR?

    Orman yangınları ile başa çıkmak ve erken müdahalede bulunabilmek için geliştirilen AİS, tüm şehri 12 telsiz kulesinde ormanlık alanlarının yüzde 46'sını gerçek zamanlı görüntü işleme teknolojisi (yapay zeka) ile 24 saat izleyen kameraların sayesinde ufak bir dumanı dahi anında tespit eder. Tespit ettiği görüntüyü AKOM, 112 Çağrı, İtfaiye Merkez 2 ve Belediye Merkez 1 İhbar hatlarında bulunan yetkililere gönderir. Çağrı merkezindeki yetkililer, görüntüye ulaşıp alanı canlı olarak izlemeye başlar. İnceleme sonucunda riskli bir durum olduğu belirlenirse ALARM VER düğmesine basılır. Şüpheli bir durum olan yangın duman renginden konum belirlenir. Koordinat ve adres bilgileri bölgeye en yakın itfaiye istasyonuna iletilir. Sonrasında itfaiye yetkilileri telsiz aracılığıyla ilgili merkezlere, akıllı ihbar sistemi ise kısa mesaj aracılığıyla da bölgedeki Muhtarlara bilgi verir. Böylelikle itfaiye yetkilileri ve muhtarlar ve özel eğitim almış gönüllüler elbirliği ile yangına müdahale etmek için harekete geçer. Muhtarlıklar, kendilerine itfaiye tarafından verilen tankerlerle bölgeye ulaşarak itfaiye ekipleri gelene kadar ilk müdahalede bulunulur. (DHA)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum