Öpüşürken bir daha düşünün! Bu canlılar yüzümüzde yaşıyor

    Bir insanın derisinde, gözeneklerde üretilen sebumla beslenen yaklaşık 2.5 milyon tane mikroskobik böcek bulunuyor. İnsanların birbirine temasıyla bulaşan ve demodex adı verilen bu böcekler zararlı mı? Demodex nedir? İşte tüm ayrıntılar...

    Öpüşürken bir daha düşünün! Bu canlılar yüzümüzde yaşıyor
    21 Ekim 2023 - 13:57

    Demodex, insan derisi üzerinde yaşayan mikroskobik bir eklembacaklıya deniliyor. İnsan vücudunda 2.5 milyona kadar Demodex yaşadığı tahmin ediliyor. Bu mikroskobik böcekler, insanlara yakınları aracılığıyla bulaşıyor ve yıkayınca da gitmiyor.

    Duyunca şok olacaksınız! Milyonlarcası yüzümüzde yaşıyor

    Bununla birlikte, dünyanın çeşitli ortamlarında yaşayan, çıplak gözle görülemeyen binlerce akar türü bulunuyor. Ancak, 0,4 mm boyutundeki Demodex'lerden yüzünüzü ne kadar iyi yıkasanız da kurtulmanız mümkün değil.

    Bilim insanları, Demodex'ler yalnızca insan derisinde yaşayacak şekilde uyarlandığından, ten tene temastan sonra ilk doğduğumuzda onları anne ve babanızdan almış olabileceğinizin muhtemel olduğunu söylüyor.

    Duyunca şok olacaksınız! Milyonlarcası yüzümüzde yaşıyor

    Diğer taraftan, cildimizde herhangi bir anda milyonlarca akar olduğu düşüncesi endişe yaratsa da, araştırmacıların bildirdiğine göre endişelenecek bir şey yok.Demodex'ler insanlar için tamamen zararsız ve ortalama 20 günlük ömürleri ile çok uzun bir süre kalmıyorlar.

    Ancak, bu akarlar karşı cinsleriyle gözeneklerimizin girişinde çiftleşiyorlar ve her seferinde 24'e kadar yumurta bırakıyorlar.

    Duyunca şok olacaksınız! Milyonlarcası yüzümüzde yaşıyor

    Genel olarak, akarlar geceleri meşgul oluyor ve biz uyurken yumurtalarını bırakmak için dışarı çıkıyorlar. Öte yandan, Demodex akarlarının ölü deri hücrelerini topladığı bilinse de, bir yerde çok fazla yuva olursa rosacea gibi cilt rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Ancak çoğunlukla, mikroskobik akarlar tamamen zararsız.

    yuzumuzde-bizle-beraber-yasayan-baska-canlilar-mi-var-demodex-folliculorum-fotografi-gelgez | GelGez


    YORUMLAR

    • 0 Yorum