• Reklam

Opera binası inşaatında İzmir'in zararı 500 milyon

İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde yapım çalışmaları devam eden İzmir Opera Binası şantiyesinin önünde basın açıklaması yapan AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, "İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan projeler salyangoz hızıyla dahi yol almıyor. Anlaşılan İzmirliler mutlu son göremeyecek" dedi.

Opera binası inşaatında İzmir'in zararı 500 milyon
11 Mart 2022 - 15:41 - Güncelleme: 11 Mart 2022 - 15:45

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Didem Dereboylu Keseli, AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Yerel Yönetimler Başkanı İsmail Çiftçioğlu ve AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Sefa Şahin ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka ilçesi Mavişehir semtinde yapımını sürdürdüğü İzmir Opera Binası'nın şantiyesinde basın açıklaması yaptı. Projenin bugüne kadar yüzde 40'ının tamamlanabildiğini söyleyen Sürekli, "Bu alanın kendi tekelleri olduğunu iddia ediyorlar. Birçok projeyi gündeme getiriyorlar ancak projeler salyangoz hızıyla dahi yol almıyor. Anlaşılan biz İzmirliler mutlu sonu göremeyeceğiz. Bunun sebebi büyükşehir belediyesinin plansızlığı, üretme konusundaki yetersizliği ve iş bilmezliğidir. Sonuçta büyük maddi kayıplar yaşanıyor ve İzmirliler projelerine kavuşamıyor. Hüsranlardan bir tanesi İzmir'in opera binasıdır" ifadelerini kullandı.

'MADDİ KAYIP 500 MİLYON LİRA'

İzmir Opera Binası'nın ilk defa 2005-2006 yıllarında konuşulmaya başlandığını ifade eden Sürekli, "Bir türlü proje aşamasına geçemedi. İhaleye çıkamadı. Daha sonra projesi yapıldı, ihaleye çıktı. 2016 yılında ilk ihalesi yapıldı. İhaleye kimse girmedi. 2017 yılında tartışmalı bir ihale gerçekleşti. Bu ihaledeki usulsüzlük ve şaibeler dile getirildi. Bu süreçte yapılan ihalede buranın bin 350 günde bitirileceği söylendi. Sayın Aziz Kocaoğlu görevi devrettiğinde buranın yüzde 10'u bitmişti. Sayın Başkan Tunç Soyer görevi devraldıktan sonra yüzde 30'unu tamamladı. Şu anda yüzde 40'ı tamamlanmış durumda. Bunu 2023'te bitireceklerini söylüyorlar ama hiç umudumuz yok. Maddi kayıp 500 milyon lira. Bu aşamadan sonra ihaledeki yanlışlıklardan dolayı sahneyi kim yapacak? Nasıl yapacak? O bile belli değil. Bu arada İstanbul'da tartışmalara neden olan AKM'yi biz hükümet olarak hızla yaptık geçtik. Muhteşem bir eser hizmete açıldı" dedi.

'ESHOT VE İZSU ZAMLARINDA FARKLI NİYETLER OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ'

İzmirlilerin ulaşımda zarar ettiğini söyleyen Sürekli, "Dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalar, tedarik zincirindeki aksamalar, savaş malum. Akaryakıt ve diğer sektörlerde fiyat artışı oluyor. Bunu da hükümetimiz yakından takip ediyor. Gıda konusunda bazı fırsatçılar var. İnşallah İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşımda yaptığı zamlarda fırsatçılık olmaz. Bu yapılan zamları biz durumdan istifade ederek, büyükşehir belediyesinin finansal durumundaki sıkıntılar için yapılan bir çalışma olduğu kanaatindeyiz. Zam yapılabilir ancak bunun makul düzeyde olması lazım ve otomatiğe bağlanmaması lazım. ESHOT zamlarında ve İZSU zamlarında farklı niyetler olduğunu tahmin ediyoruz. İnşallah olmaz. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi mi akaryakıt zammından etkileniyor? İstanbul, Ankara ve Eskişehir de onlarda. AK Parti'nin de Gaziantep, Kayseri, Konya, Bursa gibi büyükşehir belediyeleri var. Yüzlerce ilçe belediyesi var. Lütfen bu konularda mevcut durumu bahane ederek beceriksiz yönetimlerine kılıf aramasınlar" açıklamalarında bulundu.

'KÜLTÜR SANAT FAALİYETLERİ HARCANAN BÜYÜK MEBLAĞLARDIR'

Şehir tiyatroları konusuna da değinen Sürekli, "Tam bir kabusa dönüştü. Ortada hiçbir şey yok. Aklımızda sadece usulsüz, ciddiyetsiz bir dakikalık uygulama sınavları var. Torpil, kayırmacılık arkasından geldi. Şehir tiyatrolarında bir ilerleme yok. İsmet İnönü Sanat Kültür Merkezi'nden bahsedildi ama bir çivi bile çakılmadı. Kültür ve sanat faaliyetlerinde, özel günlerde verilen konserlerde harcanan büyük meblağlardır. Festivalleri görüyoruz. Devletimize, dinimize hakaret eden kim varsa onları getirdiler. Kültür adı altında festivaller yaptılar" dedi.

'BELEDİYENİN GİDİŞATI VAHİM'

Buca Metrosu'nun açılışıyla ilgili eleştirilerde bulunan Sürekli sözlerini şöyle sürdürdü: "529 milyon fazla ihaleye verilmesiyle ilgili cevap yok. Şaibeler devam ediyor. Buca Metrosu'nda akılda kalan açılıştaki büyük, hesapsız harcamalardır. Oralarda büyük meblağları harcayacaksınız, arkasından genelge ile fazla mesaileri keseceksiniz. Bu ne tezattır? Dünyanın parasını harcadınız, paraları bitirdiniz şimdi işçinin fazla mesaisinden kesiyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gidişatı vahim. Bunun sinyallerini de kendi konuşmalarında veriyorlar. Genel ekonomik konjonktüre bağlamaya çalışıyorlar. Seferihisar'daki sahneleri burada da yaşıyoruz. Bine yakın gayrimenkul sattınız ve bunu boş konulara harcadınız."

'GENEL MUHALEFETE ÖRNEK OLSUN'

Öte yandan İzmir Körfezi'nin kirli olduğunu dikkati çeken Sürekli, "Derelerin temizlenmesi lazım dedik, Büyük Kanal Projesi'ne dikkat çektik, yağmur suyu ayrıştırmasına dikkat çektik. Duyduğumuz tek somut gelişme arıtmanın dördüncü fazıyla ilgili ihaledir. Daha yağmur suyu kanalizasyon ayrıştırmasıyla ilgili bir gelişme yok. Körfez'de yüzülmesiyle ilgili bir emare dahi yok. Harmandalı'nın bir faciaya sebep olabileceğini söyledik. Burasıyla ilgili de bir gelişme yok. Rapor ne oldu? Orada bir facia olursa sorumlusu kim olacak? İzmirlileri oyalama taktiği var. Karşıyaka Stadı'nın yapımı ile ilgili ısrarlı bir talepleri oldu. 'Paramız hazır biz bu stadı yapacağız' dediler. Yine topu taca atmaya başladılar. Protokolü 7 aydır bekletiyorlar. Bu para yok. Büyükşehir bu konuda samimi değil. Karşıyaka Belediye Başkanı da bu oyunu görsün. Bizler etkili, yerinde, düzeyli, yapıcı muhalefetimizi sürdürmeye devam edeceğiz. İnşallah genel muhalefette bu birilerine örnek olur" diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum