Onkoloji Bilim Dalı doktorsuz kaldı!

    Kanser hastalarını gülen yüzüyle yendiren Prof. Dr. Bülent Karabulut ile birlikte öğretim üyesi doktorlar özel hastanelere gitti.

    Onkoloji Bilim Dalı doktorsuz kaldı!
    28 Ocak 2021 - 22:09 - Güncelleme: 29 Ocak 2021 - 22:49
    Hastalara büyük şok

    Randevusu olan hastalar, dün Onkoloji Anabilim Dalı binasına gidince büyük şok yaşadı. Tedavilerini yıllarca takip eden hocaların özel hastanelere gittiğini öğrendi. Kendi doktorları olamayınca da yapılacak tahlillerini yaptırmadı. Telefona sarılıp yakınlarına doktorların olmadığını söyleyip evlerine geri dönmek zorunda kaldı. 

    Covid-19 nedeniyle bir çok sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının meslek hastalığı sayılması için büyük uğraşlar veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Anabilim Dalı eski Öğretim Üyesi ve İntedisipliner Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Karabulut da Onkoloji Bölümü’nden özel hastaneye gidenler arasında yer aldı.

    Yurtta Covit 19 hastalığı sayısında düşüşler yaşanınca, Sağlık Bakanlığı daha önce yasakladığı emeklilik ve özel hastanelere gitme yasağını ay başından itibaren kaldırdı. Yasağın kalmasının ardından, birçok sağlık çalışanı özel hastanelerde çalışmaya başladı. 

    Özel hastanelere en çok Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden doktorun gittiği ortaya çıktı. Meme ameliyatında  Ege'de bir numara olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim eski Üyesi Doç. Dr. Levent Yeniay gemiyi ilk terk eden hekim oldu. Kanser tedavisi gören hastalarını gülen yüzüyle büyük moral vererek tedavi eden Prof. Dr. Bülent Karabulut, Prof. Dr. Erhan Gökmen ve Doç. Dr. Burçak Karaca, özel hastanelere gitti. En çok doktorun gittiği bölümü ise hastanenin Onkoloji anabilim dalında yaşandı. Yedi Öğretim görevlisinin bulunduğu Onkoloji anabilim dalında bir Öğretim Üyesi kaldı. O da bölümün Başkanı Prof. Dr Ulus Ali Şanlı. Başka bölümlerden de birçok hocanın özel hastanelere gittiği belirtildi. Sağlık sektöründe artık parası olan tedavi görecek, olmayana ise "ne halin varsa" denilecek bir döneme girdik.
       
    Onkoloji Bilim Dalı 
     
    İç hastalıkları Anabilim Dalı içinde Onkoloji Bilim Dalı 27.02.1990-/ Senato ve 09.06.1993 YÖK kararıyla 1993 yılında kurulmuştu. Amacı vücutta herhangi bir organdan gelişmiş kötü huylu tümör olarak bilinen kanser ve kansere bağlı belirti / bulguların tanı ve tedavisini yürütmektir. Ayrıca bu konuda hizmet verecek olan İç Hastalıkları Uzmanlarının eğitim ve öğretim faaliyetleri de Onkoloji Bilim Dalında gerçekleştirilmektedir. EÜTF Onkoloji Bilim Dalı kuruluşundan 1996 yılına kadar tek öğretim üyesi ve bir uzman doktorla yataklı hizmetini İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yataklı biriminde ve ayaktan hasta bakımını da  Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı polikliniğinde sürdürmüştür. Ardından  1996 yılında öğretim üyesi sayısı giderek artan  onkoloji bilim dalı, hizmet faaliyetlerini ve akademik çalışmalarını artırarak sürdürmüştür. Yıllar içersinde artan yataklı ve ayaktan hasta sayısı nedeniyle daha geniş bir mekanda hizmet verme zorunluluğu ortaya çıkınca, Kemik İliği Transplantasyon Vakfı desteğiyle bağışlarla kurulan Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesine 2004 yılı içinde taşınılmıştır. Şu anda, halen 7 Öğretim üyesi ve 5 Onkoloji Yandal Uzmanlık Öğrencisi İç Hastalıkları Uzmanı ve bir adet yandal eğitimini tamamlamış İç Hastalıkları uzmanı ile hizmet vermekte.

    Verilen Tıbbi Hizmetler
     
    Vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşan kötü huylu tümörlere kanser adı verilir ve Onkoloji bilim dalı bu hastalıkların tanı, tedavi ve takibini yapar. Onkoloji bilim dalında temel olarak uygulanan tedavi şekli “ilaçla tedavi” anlamındaki kemoterapidir. Kanser tedavisinde kemoterapinin yanı sıra radyoterapi (ışın tedavisi) ve ameliyat da tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
    Kemoterapi bazen yukarda belirtilen diğer tedavilerle birlikte bazen de tek başına kullanılabilir. Bu karar hastaya, kanserin tipine, evresine ve ameliyat olup olmaya gör değişkenlik gösterir. Bu karar Onkoloji Bilim Dalı uzman doktorlarınca verilmektedir.

    Kanser hastalığının türü ve gelişme evresine göre değişmekle birlikte, kemoterapinin kullanım amaçları şunlardır:
    1- Hastalığı tedavi etmek
    2- Hastalığın yayılmasını önlemek
    3- Ameliyat sonrası nüks olasılığını azaltmak
    4- Ameliyat veya radyoterapi öncesi hastalığını küçültmek
    5- Radyoterapiye duyarlılığını artırmak
    6- Hastalığa bağlı rahatsızlıkları / şikayetleri azaltmak

    Ağızdan tablet / kapsül yada damar içine serumla uygulama şeklinde yapılan kemoterapi tümörlü hücreleri öldürürken vücudun normal hücrelerini de etkileyebilir. Onkoloji bilim Dalında, hastalarda kemoterapiye ait gelişebilecek yan etkiler de takip edilmektedir.
     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum