• Reklam

Obez öğretmene robotik müdahale

İZMİR'de yaşayan ve 110 kilo olan sınıf öğretmeni Elmas Kılıç Taranlar (50), özel hastanede vinci cerrahi robotla, gastrik (mide) bypass ameliyatı oldu.

Obez öğretmene robotik müdahale
11 Nisan 2022 - 15:05 - Güncelleme: 11 Nisan 2022 - 15:09

Evlenmeden önce 56 kilo olan iki çocuk annesi Elmas Kılıç Taranlar, hamilelik öncesi 65 kiloya çıktı. Bu süreçte yaşadığı çeşitli sıkıntılar nedeniyle hızlıca kilo alan Taranlar, 3 haneli rakamları ise ikinci hamileliği sırasında gördü. 125 kiloyla doğuma giren Taranlar, çeşitli sağlık sorunlarının da etkisiyle tüp mide ameliyatı olmaya karar verdi. Ameliyattan sonra 70 kiloya kadar düşen Taranlar'ın yaşadığı reflü şikayeti nedeniyle midesinde fıtık meydana geldi. Yeniden hızlıca kilo alıp, tekrar 110 kiloya çıktı. Taranlar, bu defa özel bir hastanede, bir ay önce gastrik (mide) bypass ameliyatı oldu.

EŞİNİN AMELİYATI KARARINDA ETKİLİ OLDU

Eşinin 5 ay önce robotik prostat ameliyatı olduğunu, sonrasında çok hızlı bir iyileşme süreci yaşadığını gördüğü için gastrik bypass ameliyatını robotik olmaya karar verdiğini belirten Elmas Kılıç Taranlar, "Operasyondan sonra 4 gün hastane yattım, eve gittikten sonra ağrı kesici bile kullanmadım. Dikiş yerlerim gayet temizdi. Kendi başıma rahatlıkla ayağa kalkıyordum. Sanki her işi robot yapıyor, cerrah hiçbir şey yapmıyor gibi algılansa da öyle değil. Mutlaka cerraha da sağladığı avantajlar vardır ancak bence hastaya sağladığı avantajlar daha fazla" diye konuştu.

'EN SON 5 SENE ÖNCE ZAYIFTIM'

Şişman olmanın sinir bozucu taraflarının yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına da neden olduğunu anlatan Taranlar, "Öncelikle beğendiğiniz bir kıyafet üstünüzde hayat ettiğiniz gibi durmuyor. Eğilemiyorsunuz, merdiven çıkamıyorsunuz. Ayakkabılarınızı bağlayamıyorsunuz. Hep, 'Bir yangın çıksa çocuğumu alıp, nasıl koşarım' diye düşünürdüm. En büyük korkum du bu durumdu, çünkü koşamıyordum. Ameliyatın üzerinden 1 ay geçti, 10 kilo verdim bile. Hedefim 38 bedene kadar düşmek" dedi.

'HASTAYA VE CERRAHA AVANTAJ SAĞLIYOR'

Taranlar'ın ameliyatını cerrahi robotla gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Varlık Erol, hastaya 6 yıl önce başka bir merkezde morbit obezite tanısıyla tüp mide ameliyatı uygulandığını ancak çeşitli nedenlerle hastanın yeniden kilo aldığına dikkati çekti. Doç. Dr. Erol, "Hastamızda sadece kilo değil çok şiddetli reflü şikayeti de vardı. Revizyon cerrahisi uygulamaya karar verdik. Tüp mide uygulanan hastalarda en çok gastrik bypass ameliyatını tercih ediyoruz. Bu ameliyatta hem mideyi tekrar küçültüyoruz hem de bağırsakların yolaklarını değiştirerek hastanın sindirimine müdahalede bulunuyoruz. Bu ameliyatı da ya kapalı yöntemle ya da robotik olarak gerçekleştiriyoruz. Robotik cerrahinin avantajları var. 3 boyutlu görüntü sağlaması sayesinde ameliyat sırasında çok ayrıntılı bir görüntü elde ediyoruz. Ayrıca robotun 540 derece dönebilen hareketli kolları, insan elinin titreşimlerini hastaya iletmiyor. Dokulara çok daha nazik bir şekilde müdahale edebiliyoruz. Robotla gerçekleştirilen ameliyatlarda, hastaların dokuları daha az travmatize edildiği için daha az ağrıları oluyor. Bu sayede iyileşme süreçleri ve normal hayata dönüş süreleri daha kısa oluyor" dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum