Milli ekonominin temeli zirattir

    "Aydınlığa çıkma vakti gelmiştir" diyen İzmir KöyKoop Birliği Yönetim Kurulu, ekonominin temeli olan tarım sektörünün sorunlarının çözümü için merkezi ve yerel yönetimlerle birlikte üreticilerine güçbirliği çağrısı yaptı.

    Milli ekonominin temeli zirattir
    25 Kasım 2021 - 14:34
    Türkiye’de tarım sektörü çalışan nüfusun yaklaşık yarısını istihdam etmektedir. GSMH’ya, dışsatıma yaptığı önemli katkılar bir yana bırakılsa dahi, sadece istihdam içindeki önemi nedeniyle, tarım sektörü, üzerinde önemle durulması ve sorunları üzerinde çok ciddi biçimde tartışılması gereken bir sektör durumundadır. 

    “Ülkenin tarımsal potansiyeline göre, kendi kendine yetebilecek şekilde teknolojiyi kullanabilen modele ihtiyaç vardır. Her ülkenin kendi coğrafyasına, iklimine, çiftçisine göre bir politikası olur. Yerelde kalkınma modelleri uygulanmalı, İzmir’deki gibi kooperatifçilik ve yerel yönetimlerle yapılan iş birlikleri merkezi hükümetin de içinde olacağı bir ekosistemle üretmek için güç birliği yapılmalıdır.



    Son yıllarda yaşanan istikrarsızlık sonucunda artık nefes alamıyoruz. Bu günleri ön görerek  dayanışma içinde bir olmayı, üretmeye devam etmeyi ve bunları yaparken geçmişten köklerimizden aldığımız güçle, bildiğimiz yöntemlerle yapmamız gerektiğini; dışa bağımlı olmayacak şekilde üretim yöntemleri belirlenemiz gerektiğini dile getirdik. 
    Hayvansal ve bitkisel üretimin her aşamasında kullandığımız girdiler mazot, gübre, ilaç, fide, tohum, iş gücü, enerji ve yerine koyma maliyetleri de üretimi etkilemektedir. Süt-yem paritesi söylemleri dışında besi üreticilerimiz de kırmızı et sektörü açısından aynı bitkisel üretim yapan çiftçilerimiz de artık üretemez hale geldi.

    Son üç ayda yaşanan zamlar,özelikle tarım ülkesi olarak kendi kendine yeten bir ülke olmaktan çıkıp tamamen dışa bağımlı olduğumuzun çok net bir göstergesidir.Tekrar kendi kendimize yetecek duruma gelmek için tarım politikalarının bir an önce değişmesi gerekmektedir. 

    Maalesef ki küçük üreticiler günlük bir çok ihtiyacını karşılamak için kooperatifleriyle ürün takası ile yaşamlarını idame ettirmektedir.

    Artık savaşlar cephede değil tarım alanlarında oluyor. Milli savunma ne ise tarımda üretim de odur. Mustafa Kemal Atatürk Türk tarımına İzmir’de İktisat Kongresinde bir yol çizmiştir. Milli ekonomin temeli ziraattir demiştir. Bir an önce ülke olarak aydınlığa çıkma vaktimiz gelmiştir. Tüm üreticilerimizi bir olmaya birlik olmaya davet ediyoruz. 
     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum