• Reklam

Menemen'de başkan tekrar kura çekimiyle belli olacak

İzmir Valiliği, Menemen'de seçimin yenilenmesi için tarih verdi. Valilk bu tarihte CHP'nin adayı Deniz Karakurt ile AK Parti'nin adayı Aydın Pehlivan arasında yeniden kura çekilerek seçim yapılacağını duyurdu. CHP İl Başkanı Yücel, "Birileri fırsatı ganimete çevirmek istiyor" derken, "Karakurt, “Hukuken böyle bir şey mümkün değil ama oldu. Hakikaten şaşkın haldeyiz. İtiraz edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Menemen'de başkan tekrar kura çekimiyle belli olacak
31 Aralık 2020 - 14:43 - Güncelleme: 31 Aralık 2020 - 14:50

Menemen'de Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un tutuklanmasının ardından kazananı kura çekiminin belirlediği ve yargıya taşınan seçimde kritik bir gelişme daha yaşandı. 

AK Parti cephesinin iptale ilişkin açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıkarken, bu karara Menemen Belediye Başkanlığı'nın yaptığı itiraz reddedilmiş, gözler nihai karara çevrilmişti. 

Yargı kararı henüz çıkmadan İzmir Valiliği, Menemen Belediyesi Başkan Vekilliği seçimi için 4 Ocak tarihini belirledi. Valilk bu tarihte CHP'nin adayı Deniz Karakurt ile AK Parti'nin adayı Aydın Pehlivan arasında yeniden kura çekilerek seçim yapılacağını duyurdu. 

CHP İL BAŞKANI TEPKİLİ
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel karara sert tepki gösterdi. Yücel, “Mahkemenin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı başından beri yanlış. Valiliğin, mahkemenin nihai kararını beklemeden kura çekimi için belediyeye yazı yazması daha da yanlış. Yapılması gereken daha önce de ifade ettiğim gibi mahkemenin nihai kararını beklemek. Dava edilen idari işlem belediye başkan vekili seçimi. İdari işlemi bölüp, parçalayıp, allayıp, pullayıp bir kısmının iptal edilmesine yasal olanak yok. Birileri fırsatı ganimete çevirmek istiyor ancak hukuksuz kararların ve işlemlerin altına imza atanlar bunun hukuki ve siyasi sonuçlarına katlanırlar” dedi. 

KARAKURT: OLAMAZ, İTİRAZ EDECEĞİZ
Menemen Belediyesi Başkan Vekilliği seçimini kazanan Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Deniz Karakurt, hamlenin mahkemenin nihai kararı beklenmeden gerçekleştiğini söyledi. Karara tepki gösteren Karakurt yeni yol haritasına dair de bilgiler verdi.

Karakurt gün içinde Valilik kararının ulaştırıldığını söylerken, “Ortada mahkeme kararı yok, İzmir Valiliği böyle bir karar aldı. Hukuken böyle bir şey mümkün değil ama oldu. Hakikaten şaşkın haldeyiz. Buna itiraz edeceğiz. Büyük olasılıkla kura çekimini yapacağız ama itirazlarımızı bildireceğiz. Bunun hiçbir hukuksal yanı yok. Hukukçularımızla görüşüyoruz. İdari karar olduğu için hakkında dava açılabilir yürütmeyi durdurma talebiyle. Bu yola başvurup başvurmayacağımız hakkında şu an görüşme yapıyoruz. Henüz net değil” dedi.

NELER YAŞANDI
Belediye Başkanlığı görevini yürütürken tutuklanan Serdar Aksoy yerine CHP’li Deniz Karakurt ve AK Partili Aydın Pehlivan’ın yarışı mahkemeye taşınmıştı. Mecliste yapılan seçim 4 tur sonunda eşitlik bozulmayınca kuraya kalmış ve CHP’li Karakurt başkan vekilliği koltuğuna oturmuştu. AK Partili Pehlivan ise cam fanus içinde kırmızı toplarla gerçekleşen kura çekimini usulsüzlük gerekçesiyle yargıya taşımıştı. Bunun üzerine İzmir 2’nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Menemen Belediye Başkanlığı'nun bu karara ilişkin itirazı da mahkeme tarafından reddedilmişti. Karar gereği Karakurt'un başkanvekilliği durdurulmuştu. CHP cephesi mahkemenin ara karar verdiğini ve nihai kararın beklenmesi gerektiğini savunmuştu. Ancak İzmir Valiliği, kura çekiminin yeniden yapılması için 4 Ocak tarihini belirledi. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum