• Reklam

Market genelgesi esnafı rahatlattı

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin  (İESOB), Esnaf Sanatkarlar Genel Müdürlüğü ile yaptığı çalışmaların sonucunda yayınlanan genelge ile, AVM’lerde, büyük marketlerde ve sokak aralarına kadar giren şubelerinde yasaklı günlerde temel gıda ürünleri dışında satışlar yapılamayacak. Bu şekilde bu mağazaların yasaklı günlerde kapatmak zorunda kalan esnaf sanatkarlara karşı haksız rekabete girmesinin de önüne geçilmiş olacak.

Market genelgesi esnafı rahatlattı
04 Mayıs 2021 - 15:59
Sosyal Adaletin gereği
Yeni genelgenin sosyal adalete katkı sağlayacağına dikkat çeken İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, Vaka ve kayıp sayısının artması bizi de endişelendiriyor. Bu nedenle önlemlere büyük özveri ile uyuyor, işimizi kaybetme pahasına toplum sağlığı için üzerimize düşen ödevleri yerine getirmeye devam ediyoruz. Ancak alınan tedbirlerin adaletli uygulanması da sosyal huzurun ve barışın sağlanması açısından önemlidir.

Eğer ortada toplum sağlığını tehdit eden bir sorun varsa, sorunu gidermek için alınan önlemler ve önlemlerin getirdiği yükler de toplum katmanlarına eşit şekilde paylaştırılmalı.
İşte bu noktada sıkıntı yaşanıyordu. Yasaklı günlerde üyelerimiz faaliyet gösteremezken, büyük marketlerde ve şubelerinde  temel ihtiyaç dışı ürünlerin satışı sosyal adaleti zedeliyordu.
İESOB, bu konuda yaşanan sıkıntıları her platformda dile getirdi ve Ankara’da temaslarda bulundu. Hükümetimizin yaptığımız çalışmalara ve taleplerimize duyarsız kalmaması, ayrıca  gereken önlemleri kısa sürede hayata geçirmesi de sevindirici oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz’ dedi.

Genelge neler getiriyor?
Bilindiği üzere uygulanan tam kapanma ve sokağa çıkma kısıtlaması sırasında vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılamak için bakkal, market, fırın, kasap, manav, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.0017.00 saatleri arasında faaliyet gösteriyor. Diğer meslek kolları işyerlerini zorunlu kapatırken, sadece pazar günü kapatan zincir ve süper marketlerin reyonlarında, raflarında ayakkabı, züccaciye, dekorasyon, kırtasiye ürünleri gibi ihtiyaç dışı ürünler de satılabiliyor, bu işle meşgul olan ancak işyerini açamayan esnaf sanatkarlar mağdur durumda kalıyordu.
İlgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda yayınlanan son genelge ile zincir ve süper marketlerde;
- Zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. Daha önce getirilen alkollü ürün satış kısıtlamasının yanı sıra marketlerde elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim v e aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünler de satılamayacak.
-Temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç kozmetik ürünleri satılabilecek,

YORUMLAR

  • 0 Yorum