• Reklam

'Malezya'ya 453 milyon dolar olan ihracatın 1 milyar doları aşması için çalışmalıyız'

EGE İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye'nin en önemli ticareti partnerlerinden biri olduğunu belirttiği Malezya'ya 453 milyon dolar olan ihracatın 1 milyar doları aşması ve dış ticaret açığının kapatılması için yoğun çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi.

'Malezya'ya 453 milyon dolar olan ihracatın 1 milyar doları aşması için çalışmalıyız'
22 Mart 2023 - 21:11 - Güncelleme: 22 Mart 2023 - 21:12

Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı ve TİM koordinasyonunda 2023 yılının en büyük ticaret heyeti organizasyonlarından birini 12-15 Mart 2023 tarihlerinde Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenledi. Heyette 19 Türk firma yetkilisi, farklı sektörlerden 110'dan fazla Malezyalı firma temsilcisi ile 300'e yakın ikili iş görüşmesi yaptı. Ticaret heyetinin açılış konuşmalarını, Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk ve Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Hairil Yahri Yaacob gerçekleştirdi.

'SERBEST TİCARET ANLAŞMASI'NIN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ'

Kuala Lumpur ile siyasi ilişkilerimizin oldukça iyi durumda olduğunu ifade eden Türkiye Cumhuriyeti Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel, "İki ülke arasındaki ilişkiler stratejik ortaklıktan, kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselmiş durumda. 1 Ağustos 2015 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) kapsamı genişletildi. Hizmetler, yatırım ve e-ticaret gibi yeni alanları kapsayan STA'yı Malezya ve Türkiye arasındaki ticarette önemli bir kilometre taşı olarak görüyoruz. Malezyalı firmaların yüksek kaliteli ve rekabetçi fiyatlara sahip Türk ürünlerine daha fazla ilgi göstereceğini öngörüyoruz. Malezya'ya Türkiye'deki deprem felaketi sonrasında verdiği destek nedeniyle teşekkür ediyoruz" dedi.

'SERBEST TİCARET ANLAŞMASI'NDAN DAHA VERİMLİ YARARLANMAMIZ GEREKİYOR'

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de konuşmasında Türkiye'nin Malezya'nın en önemli ticaret partnerlerinden biri olduğunu söyledi. Eskinazi, "Malezya'ya 453 milyon dolar olan ihracatımızın 1 milyar doları aşması ve dış ticaret açığımızın kapatılması için yoğun çalışmalar yürütülmesi gerekiyor. Aynı zamanda sadece mal ticaretinde değil hizmetler, yatırım ve e-ticaret gibi yeni alanların da önünü açan Serbest Ticaret Anlaşması'ndan da daha verimli bir şekilde yararlanmamız gerekiyor. Ticaret Bakanlığı ve TİM koordinasyonunda Birliğimizce Türkiye'den Malezya'ya yönelik ilk genel ticaret heyetini gerçekleştirdik. Gıda, tekstil, makine, ilaç, kozmetik, elektronik ve turizm sektörlerini temsilen 19 Türk firmamız süpermarket zincirleri ve distribütörlerinin olduğu 110'dan fazla Malezyalı firma ile 300'e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Aynı zamanda heyetimiz esnasında Türk Hava Yolları ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi de ikili görüşmeler yaptı" diye konuştu.

'HUBUBAT VE YAĞLI TOHUMLAR SEKTÖRÜ 21,5 MİLYON DOLARLIK İHRACATLA AÇIK ARA BİRİNCİ'

2022 yılında Türkiye'den Malezya'ya ihracatın yüzde 8 artışla 453 milyon dolara ulaştığını açıklayan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, "Geçtiğimiz sene EİB'nin Malezya'ya ihracatı ise yüzde 26'lık artışla 36 milyon dolara yükseldi. Hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörümüz 21,5 milyon dolarlık ihracatla açık ara birinci. Maden ihracatı 2,5 milyon dolar, taşıt araçları 2,1 milyon dolar, kuru meyve sektörü 1,7 milyon dolar ve su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ise 1,6 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaştı. Malezya'ya ihracatımızdaki sektörel çeşitliliği baz alarak ticaret heyetini tüm sektörlere açık kurguladık" dedi.  

'MALEZYA VE TÜRKİYE'NİN İKİLİ TİCARET HACMİ YÜZDE 34 ARTTI'

Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Hairil Yahri Yaacob da 2015 yılından 2022 yılına kadar iki ülkenin yıllık ticaret hacminin yüzde 34 oranında artış gösterdiğine dikkati çekerek potansiyelin çok daha yüksek olduğuna, e-ticaret ve helal gıda sektörünün de iki ülkenin ticari ilişkilerini genişletmek için bir yol haritası oluşturabileceğini söyledi. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum