Kuşadası'nda yaralı bulunan puhu, tedavisinin ardından doğaya salındı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, dere yatağında yaralı ve ıslak halde bulunan iri bir baykuş türü olan puhu, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nde (EKODOSD) tedavisinin ardından doğal ortamına bırakıldı.

    Kuşadası'nda yaralı bulunan puhu, tedavisinin ardından doğaya salındı
    07 Ekim 2023 - 11:26 - Güncelleme: 07 Ekim 2023 - 11:27

    Kuşadası'nın Değirmendere mevkiinde Biyolog Merve Yaman tarafından dere yatağında ıslak bir şekilde bulunan Bubo bubo türü baykuşların en irisi olan puhu bulundu. Yaman, yırtıcı bir uş utürü olan puhuyu Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'ne getirildi. Yapılan kontrollerde kuşun kanat ve diğer uzuvlarında herhangi bir yara ve olumsuz bir duruma rastlanmadı. Sadece gagası üzerinde küçük bir yara olduğu tespit edildi. Baykuşun biryere çarpıp dere içine düşerek ıslandığı düşündüklerini belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Puhu bir süre gözetim altına alındı. Gagası üzerindeki yarasına da tedavi uygulandı. Düzenli olarak birkaç gün beslenmesi gerçekleştirildi. Tedavisinin ardından da Söke Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Şefi Erdinç Kutsal ve Veteriner Hekim Eda Uz'la doğal bir alana bırakıldı. Özgürlüğe uçan puhuyu bir süre izlemeye aldık. Doğal alanda birkaç yer seçimi yapan puhu, bol ağaçlı bir kanyonun dik yarlarının arasında bir kaya oyuğunu beğendi. Oyuktan son bir kez çıkarak bize doğru bakıp, sonra yüksek kayaların arasında kaybolup gitti" dedi.
    ""
    'EKOLOJİK AÇIDAN HASSAS MAKİ VE ORMANLARIN BÜTÜNCÜL BİR ŞEKİLDE KORUNMASI GEREK'

    Sürücü ayrıca, "Kuşadası'nın çevresindeki doğal kalmış alanlarda yırtıcı kuşlardan puhular başta olmak üzere, peçeli baykuş, alaca baykuş, kukumav gibi gece yırtıcıları, yılan kartalı, şahin, atmaca ve küçük kerkenez gibi gündüz yırtıcıları yoğun olarak görülmektedir. Sürekli artan nüfusla birlikte çoğalan ve Kuşadası'nın çevresindeki yeşil alanlara doğru genişleyen yapılaşmalar, bu canlıların yaşam alanlarının azalmasına neden olmaktadır. Doğal alanlarda belli bir düzen ve uyum içinde yaşayan canlıların habitatlarının bozulmaması için özellikle Kuşadası'nın çevresindeki ekolojik açıdan hassas maki ve ormanların bütüncül bir şekilde korunması gerekir" diye konuştu.(DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum