Kuşadası Belediyesi'nden "Dönüşüm Evde, Gelecek Ege'de" projesi
Kuşadası Belediyesi’nin başlattığı yeni projeyle geri dönüştürülebilir atıklar evlerde ayrıştırılacak, elde edilen gelir sitelere aktarılacak.
Doğanın ve çevrenin korunmasına yönelik çalışmalarını sürdüren Kuşadası Belediyesi, geri dönüşüm bilincini artırmayı hedefleyen “Dönüşüm Evde, Gelecek Ege’de” adlı yeni bir projeyi hayata geçirdi. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, geri dönüştürülebilir atıkların kaynağında ayrıştırılması esas alınacak.
Projenin tanıtım ve bilgilendirme toplantısı Pera Düğün, Organizasyon ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, çevreci dernek temsilcileri ve kent sakinleri katıldı. Katılımcılara, evsel atıkların ayrıştırılmasının çevresel faydaları ile site yönetimlerine sağlayacağı ekonomik katkılar hakkında detaylı bilgi verildi.
Pilot uygulama alanı olarak Ege Mahallesi’nin belirlendiği projede; kağıt, metal, plastik, pil ve bitkisel atık yağlar evlerde ayrıştırılacak. Ayrıştırılan atıklar, mavi çöp torbalarında toplanarak özel konteynerlerde biriktirilecek. Kuşadası Belediyesi ekipleri tarafından belirli aralıklarla toplanacak atıkların geri dönüşümünden elde edilen gelir, site yönetimlerine aktarılacak. Bu uygulama ile hem çevre korunacak hem de kent ekonomisine katkı sağlanacak.
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü Müdürü Hakan Bayrak, projenin amacının gelecek nesillere daha temiz bir Kuşadası bırakmak olduğunu belirterek, “Pazartesi gününden itibaren uygulama sürecine geçiyoruz. 17 Şubat’ta ilk geri dönüştürülebilir atıkları toplayacağız. Hedefimiz projeyi tüm Kuşadası’na yaymak” dedi.
Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşegül Dağlı ise projenin Türkiye’ye örnek nitelikte olduğunu vurgulayarak, “Kuşadası’nı daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir turizm kenti haline getirmek için çalışıyoruz. Bu proje, Avrupa kentlerinde de uygulanan çağdaş bir yöntem. Tüm hemşehrilerimizi projeye sahip çıkmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.








YORUMLAR