• Reklam

Kubbesi bozulan Tarihi Haydar Çavuş Çeşmesi restore edildi

BALIKESİR'in Bandırma ilçesindeki Osmanlı mimarisinin meydan çeşmesi örneklerin olan 116 yılık tarihi geçmişe sahip, Haydar Çavuş Çeşmesi, Balıkesir  Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilip, yeniden hizmete açıldı. Tarihi çeşmeye LED aydınlatmalar takılarak geceleri de görünür olması sağlandı.

Kubbesi bozulan Tarihi Haydar Çavuş Çeşmesi restore edildi
08 Aralık 2022 - 19:14 - Güncelleme: 08 Aralık 2022 - 19:15

Bandırma İskele Meydanı'na, 1906 yılında Karesi Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından Haydar Çavuş Vakfı gelirleri kullanılarak yaptırılan Haydar Çavuş Çeşmesi zamanla yıprandı. Altıgen planlı, geniş saçaklı Osmanlı mimarisinin meydan çeşmeleri örneklerinden biri olan Haydar Çavuş Çeşmesi'nin; İskele Meydanı'na bakan üç cephesindeki işlemeli sütunlar, tekneler ve bitkisel kabartma süslemeleriyle, Haydar Çavuş Camisi'ne bakan diğer üç cephesinde yıpranmalar, kırılma ve leke oluşumları meydana geldi. Tarihi çeşme için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Yapılan incelemede, zaman içerisinde çeşmenin arka kısmı yükselme, tüm mermer yüzeylerde kirlenme, üst örtüdeki saçak altlarında, kubbe yüzeylerinde bozulmalar meydana geldiği ve zemindeki mermerlerin yerinden oynama tespit edildi. Tarihi çeşmenin tesisat sisteminde ve giderlerinde de kısmen tıkanıklık ve arızaların olduğu da belirlendi.

Bunun üzerine çeşmenin restorasyonuna bir süre önce başlandı. Çeşmedeki yanlış müdahalelerle üzeri kapatılmış, mermer yüzeyler dahil tüm cephelerde itinalı temizlik çalışması gerçekleştirdi. Çatlak ve sıva kopmaları olan kubbe içi ve üzerinde gerekli çalışmaları yapıldı. Boyanan kubbe üzerinde yer alan alemin de özgün kimliğine sadık kalınarak gerekli işlemlerden geçirilmesinin ardından üç ana cepheye LED aydınlatmalar takılarak çeşme, geceleri de göz alıcı bir hale gelmesi sağlandı. Çeşmenin Balıkesirli müderris Helvacızade Muharrem Hasbi Bey tarafından yazılan ve zamanla okunmayacak hale gelen kitabeyi de temizleyerek altın yaldızlı boyayla görünür hale getirdi. (DHA)

YORUMLAR

  • 0 Yorum