Krizde yeni gelişme! ABD üzerindeki Çin'in 'casus balonu' düşürüldü

    ABD semalarındaki Çin'e ait olan "casus balonu" Amerikan ordusu tarafından Atlantik okyanusu üzerinde etkisiz hale getirildi.

    Krizde yeni gelişme! ABD üzerindeki Çin'in 'casus balonu' düşürüldü
    05 Şubat 2023 - 10:59

    ABD'de geçtiğimiz günlerde görülen ve ABD vatandaşları tarafından ne olduğu anlaşılamayan Çin 'casus balonu' gündemi sarsmıştı.

    İki ülkenin aralarındaki rekabetin çatışmaya dönüşmesini önleyecek adımları ele alması beklenirken balon adeta yeni krize sebep oldu.

    ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2 Şubat tarihinde yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD ana kıtası üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusu tarafından takip edildiğini açıklamıştı.

    Çin: Casus balon değil, hava aracı

    Bunun üzerine Çinli yetkililer de balonun kendilerine ait sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırma için kullanıldığını, rüzgar nedeniyle yanlışlıkla ABD hava sahasına sürüklendiğini belirtti.

    Ülkede büyük tedirginliği neden olan casus balon nedeniyle ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin ziyaretini dahi ertelemişti.

    Biden onay verdi, balon düşürüldü

    Yaşanan son gelişmelerin ardından Atlantik okyanusu üzerinde düşürülen balon, etkisiz hale getirildi.

    İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki ABD'li yetkili, Başkan Joe Biden'ın casus balonun düşürülmesine onay verdiğini söyledi.

    ABD üzerindeki Çin 'casus balonu' düşürüldü

    Seferler durduruldu

    Balonun düşürülmesiyle, ABD Federal Havacılık İdaresi, “Savunma Bakanlığının güvenlik çabalarını desteklemek adına” Kuzey ve Güney Carolina eyaletlerindeki üç havaalanından kalkış ve varış seferlerini durdurduğunu açıkladı.

    Öte yandan hava sahasının da uçuşa kapatıldığı kaydedildi.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum