Koy mücadelesi! Önce ihaleyi kazandılar, şimdi iptal ettirmek için uğraşıyorlar

    Çeşme’de vatandaşların ücretsiz kullanabildiği halk plajlarından biri olan Gücücek Koyu, Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından kiraya verilmek üzere ihaleye çıarkıldı. İhale, KDV dâhil 67 milyon 440 bin lira ile bölge halkı tarafından kurulan Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği tarafından alındı. Koyun korunması için ihaleye giren dernek, girdikleri ihalenin iptali için mücadele başlattı.

    Koy mücadelesi! Önce ihaleyi kazandılar, şimdi iptal ettirmek için uğraşıyorlar
    28 Temmuz 2023 - 17:34
    Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İzmir ve Muğla’daki turistik ilçelerde yer alan kamuya ait parseller için ihaleye çıktığını duyurdu. Bakanlığın sitesinde yer alan ilanda Çeşme’nin Ovacık Mahallesi’nde yer alan halk plajlarından biri de yer aldı.
    Nitelikli doğal koruma alanı ve kısmen sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı içerisinde Gücücek Koyu 208 ada 5 parsel, 209 ada 4 parsel, 210 ada 1 parsel, 211 ada 1 parseller günübirlik alan işletmeciliği yapılmak üzere ihale edildi. İhaleye göre koya sadece 6 metre kare büyüklüğünde bir büfe, 50 metrekare büyüklüğünde duş–WC-kabin ve 168 metrekare büyüklüğünde gölgelik alan yapılabilecek.



    2 bin 161 metrekare büyüklüğündeki alan halk plajının 3 yıllık ihalesine 6 talipli girerken ihaleyi dikkat çeken bir isim kazandı. Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği tarafından kazanıldı. Kıran kırana geçen ihalede dernek koy için yıllık KDV dâhil 67 milyon 440 bin TL son teklif verdi ve ihaleyi aldı. 



    VATANDAŞLARIN KULLANDIĞI PLAJDAN BİRİ
    Gücücek Koyu’nun Çeşme’de halkın ücretsiz olarak denize girebildiği çok az kalan koylardan biri olduğunu belirten Dernek Başkanı Av. Seher Gacar, “Bu koy civarda bulunan 9 site ve Ovacık köylüleri ve tarafından uzun yıllardır kullanılıyor. 6-7 yıl kadar önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu koy yine kiraya verildi. Kiracı firma çok sayıda hukuksuz uygulama yaptı, doğal sit alanına büyük zarar verdi. Burada yaşayan halkın haklı mücadelesi ile kira sözleşmesi feshettirilerek koy geri kazanıldı. Bir benzeri geçen yıl Çiftlikköy Altınkum'da yaşandı. Halkın yine haklı mücadelesi ile plaj işletmesinin ruhsatı iptal edildi.” dedi. 



    ENGEL OLMAK İSTEDİK, ŞİMDİLİK BAŞARDIK
    Sahillerin ihale ile kiralanmasına karşı olduklarını ifade eden Av Gacar, “Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği (GUDODER) olarak, Anayasa ile teminat altında olan, halkın sahilleri özgürce kullanma hakkını elinden alan sahillerin kiralanması uygulamasına  karşıyız. Bu bağlamda 20 -30 yıldır halkın özgürce yararlandığı Gücücek koyunun  kiralanmasına da  karşıyız. Maalesef kısa bir süre önce bakanlığın yine bu koyu ihaleye çıkardığını öğrendik. Koyun halkın kullanımına kapatılmasına ticarî kâr hırsı ile bir kez daha doğal sit alanı olan bu sahilin mahvedilmesine engel olmak için biz de ihaleye katıldık.  İhale  bedeli KDV hariç 56 milyon TL nın üstüne çıktı ve  en yüksek teklif derneğimiz tarafından verildi.” diye konuştu. 



    BASIN AÇIKLAMASI YAPACAKLAR
    İhalenin iptali için harekete geçeceklerini dile getiren Av. Seher Gacar, “Amacımız kuruluşumuzdan bu yana aynı. Sahiller halkındır, girişi ücretli olamaz. Halkın denize girmek için ne özel teşebbüse ne de devlete ücret ödemesini doğru bulmuyoruz. Bu aşamadan sonra üyelerimiz ve yönetim kurulumuz ile görüşerek ihalenin iptali ve Gücücek koyunun halk plajı olarak kalması için 30 Temmuz Pazar günü saat 17:00’de Gücücek koyunda basın açıklaması yapmaya karar verdik. Başta Ovacık halkı olmak üzere tüm çevreci dostlarımızı basın açıklamasına davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.



    HANİ 5 YILDIZLI HALK PLAJI OLACAKTI?
    Site yöneticileri ise Bakanlık ihalesinin hükümet icraatları ile çelişkili olduğunu belirtti.  Açıklama yapan site yöneticileri şunları söyledi:
    “19 Temmuz 2023 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığının her ihtiyaca uygun tasarladığı ücretsiz 5 yıldızlı halk plaj sayısını Türkiye genelinde 35'e yükselecek haberinin bakanlık tarafından Tüm Ülkemize Müjde ve halk yararına duyurması karşısında 30 yıldır ücretsiz halk plajı olarak kullanılan üstelik doğal sit olan toplam 2.161 m2 olan bu alanda otopark sorunu çözülemeyecek, su şebekesi ve kanalizasyon alt yapısı olmayan bu alanın hangi amaçla ticari bir alana çevirmek istemesi halkın yararına  değildir. Bu ihale Kültür ve Turizm Bakanlığının 5 yıldızlı halk plajı uygulaması ile hükümetin bu güzel icraatına gölge düşürmekte ve Bu bölgeye gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Anayasal haklarına el koymasının yanında bedava olan denize girme haklarının çok yüksek fiyatlara ödeme riskini doğurmaktadır. İnanıyoruz ki bu durumu gören Tüm İzmir siyasi parti ve seçilmiş milletvekilleri halkın yanında olacak ve bu yanlış karardan dönülmesi için Ankara nezdinde gerekli girişimi yapacaktır. Turizm Bakanlığı bu ticari olamayacak bu güzel koyumuzu 36'ıncı  halk plajı olarak Çevre ye duyarlı bir şekilde Halkın kullanıma açmasını  bekliyoruz. Ya dokunmayın Doğal kalsın yada Çevreye duyarlı 5 yıldızlı halk plajı olsun Bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

    YORUMLAR

    • 0 Yorum