• Reklam

Konak'ta Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Uygulamaları Sempozyumu

İZMİR'in Konak Belediyesi ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin düzenlediği Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Uygulamaları Sempozyumu ile dünyanın yaşadığı iklim krizine dikkat çekildi.

Konak'ta Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Uygulamaları Sempozyumu
03 Haziran 2022 - 10:39 - Güncelleme: 03 Haziran 2022 - 10:40

Konak Belediyesi ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin 5 Haziran dünya Çevre Günü kapsamında düzenlediği Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Uygulamaları Sempozyumu, Toros Sosyal Tesisi salonunda gerçekleşti. Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı sürecinde çalışma ve uygulama pratiklerinin paylaşılması amacıyla düzenlenen sempozyumun açılış konuşmalarını Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Serhat Tanyeri yaptı. Sempozyumu CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, Konak Belediyesi bürokratları ve meclis üyeleri, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yönetimi ve üyeleri, İzmir Büyükşehir, Karşıyaka, Çiğli ve İstanbul Kadıköy belediyelerinden çevre ve iklim değişikliği ile ilgili müdürlüklerin yetkilileri ve muhtarlar takip etti. 

'KONAK'TA KARBON SALINIMI YÜZDE 40 AZALACAK'

Sempozyumun açılış konuşmasında iklim değişikliğinin dünyanın en önemli ve yaşamsal sorunlarından olduğuna dikkati çeken Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bu konuda atılacak adımların önemine değindi. Geçen yıl Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesine imza attıklarını hatırlatan Batur, kentteki karbon salınımı 2030 yılına dek yüzde 40 oranında azaltmayı planladıklarını vurguladı. Batur, karbon salınımının ülkeye maliyetinin olacağını belirterek, "Avrupa Birliği 2019'da Avrupa Yeşil Mutabakatı imzaladı. Bu mutabakattan çıkan en önemli sonuçlardan biri de karbon vergisi. 'Karbon kaçağına neden oluyorsunuz ve size karbon vergisi uygulayacağız' diyorlar. Halbuki biz yüksek teknoloji ile az emisyon üretmeliyiz" dedi. Basmane'de inşa edilecek hizmet binasının akıllı, çevreci ve sürdürülebilir enerji kullanan bir bina olacağını dile getiren Batur, "Yaptığımız her çalışmada, tasarladığımız her projede iklim değişikliği ile ortaya çıkan sorunlar için gerçekleştireceğimiz önlemler bizim önceliğimiz. Kentsel dönüşümde de sürdürülebilir çözümlere öncelik verdiğimizin altını çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

İKLİM EYLEM PLANLARININ YOL HARİTASI ÇİZİLDİ

Sempozyumda 'Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planlarında Belediyeler İçin Yol Haritası' masaya yatırıldı.  Başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Bayram'ın yaptığı ilk oturumda Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Rahile Yeni ile E. Helil İnay Kınay, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay sunumlarını gerçekleştirdi. İkinci oturumda ise Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz, Avukat Özlem Altıparmak ve Konak Belediyesi Gençlik Meclisi yer aldı.  Moderatörlüğünü ile E. Helil İnay Kınay'ın yaptığı panel ise İzmir Büyükşehir, Karşıyaka, Çiğli ve İstanbul Kadıköy belediyelerinden çevre ve iklim değişikliği ile ilgili müdürlüklerin katılımıyla gerçekleşti. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum