Konak Belediyesi Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi hizmete açıldı

    İZMİR'in Konak ilçesi Basmane semtindeki yaklaşık 2 asırlık tarihi binayı ve avlusunu restore ederek kente kazandırdığı Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi'nin açılışı yapıldı.

    Konak Belediyesi Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi hizmete açıldı
    03 Ağustos 2022 - 12:28 - Güncelleme: 03 Ağustos 2022 - 12:30

    Konak Belediyesi'nin konut olarak inşa edilen, yakın geçmişte silah imalathanesi olarak kullanıldığı için bölge halkı tarafından 'Silahhane' olarak adlandırılan iki katlı tarihi binayı ve avlusunu restore ederek kente kazandırdığı Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi törenle açıldı. Aynı zamanda Konak Belediyesi'nin Kent Tarihi Birimini de barındıran merkezin açılışına ev sahibi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'un yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptun Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, siyasi partilerin ilçe başkanları, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, konsoloslar, basın temsilcileri ve gazeteciler, akademisyenler, oyuncu ve yönetmenler, birlik, oda ve dernek başkanları, sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve sanatseverler katıldı. Kısa film gösterimiyle başlayan açılış töreninin sunumunu ise Mülkiyeliler Birliği Derneği İzmir Şubesi Başkanı Nazlı Kayı gerçekleştirdi.

    SİLAHHANE'DEN SANATHANE'YE

    Sanathane'nin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, tarihi bir binayı daha kente kazandırmaktan onur duyduklarını belirtti. Batur, "Yerel yönetim olarak koruma ve işlevleştirme bilinciyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. 'Birlikte Konak' diyerek çıktığımız bu yolda Basmane'yi, özellikle de bu bölgeyi yaşatma kararını aldık. Bu, seçim beyannamemizde de ortak olarak yer alıyor. Ayda en az bir, iki kez buradaki mahallelerde dolaşıyoruz ve buradaki sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. 1800'lü yıllarda konut olarak inşa edilen, yakın geçmişte silah imalathanesi olarak kullanıldığı için bölge halkı tarafından 'Silahhane' olarak adlandırılan iki katlı tarihi binayı, belediyemizin çabaları sonucu kültür ve sanat merkezi olarak kente kazandırdık. 'Silahhane'hiç hoş çağrışım yapan bir isim değil. Biz bu mekanı Silahhane'den Sanathane'ye dönüştürdük" dedi.

    NOSTALJİ YAŞATACAK

    Batur Sanathane'nin bir dönemin unutulmaz etkinliği açık hava sinemalarının nostaljisini yaşatacak şekilde tasarlandığını ve bu kültürü yeni nesillere aktaracağını ifade etti. Sanathane'nin Basmane'de olmasının ise ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Batur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir döneme tanıklık etmiş, İzmir'in yaşam kültürünün unutulmaz açık hava sinemalarının nostaljisini günümüze taşıyacak olan Konak Belediyesi Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi, İzmir'in tarihi semti Basmane'ye yeni bir vizyon kazandıracak. Eminim ki, burası kentimizin yeni buluşma mekanlarından biri olacak."
    Batur, Sanathanenin açık hava sinemasının yanı sıra sanatın birçok dalına ev sahipliği yapacak olmasını yanı sıra sanat kurslarının düzenleneceğini de kaydetti.

    'GURUR DUYDUM'

    Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sanathane Gösteri Sanatları Merkezi'nin gurur kaynağı olduğunu ifade edip, "Bu mekanı hazırlık çalışmaları sırasında gezdirmiş, gözlerime inanamamıştım. Buradan ne çıkacak diye de çok heyecanlanmıştım. Bitmiş halini görmek son derece mutluluk verici" dedi. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum