Kıyıların işgaline yasal kılıf mı?

    Resmi Gazete’de yer alan duyuru ile birlikte hazine arazilerinde ve bakanlıkça Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ veya ‘Turizm Merkezi’ ilan edilen bölgelerde kıyı kenar düzenlemesi yeniden yapılabilecek.

    Kıyıların işgaline yasal kılıf mı?
    16 Nisan 2022 - 15:58
    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan kararla birlikte Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te değişikliğe gidildi. 

    Yönetmeliğin 9’uncu maddesine yeni bir madde eklendi. Bu maddeye göre kıyıların kullanımını ile ilgili yeni istisnalar getirildi. Düzenlemeye göre henüz tapu iptal davası açılmamış hazine arazilerininin bulunduğu kıyı alanları ile ‘Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ veya ‘Turizm Merkezi’ ilan edilen bölgelerde Bakanlık tarafından tahsis hakkı verilmiş kıyıların kıyı kenar çizgilerinde düzenleme talep edilebilecek. 
    Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonlarına yapılacak mevcut onaylı kıyı kenar çizgisine dair itirazlar sonucunda hazırlatılacak raporlarla birlite yeni bir kıyı kenar çizgisi tespit edilebilecek. 

    Resmi Gazete’de yer alan yönetmelik değişikliği şu şekilde: 

    MADDE 1- 3/8/1990 tarihli ve 20594 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

    “f) Meskun olmayan ve henüz tapu iptal davası açılmamış hazine taşınmazlarının bulunduğu kıyı alanlarında veya 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ve/veya Turizm Merkezi ilan edilerek ilgili Bakanlıklarca kesin tahsis, kesin izin ve/veya üst hakkı verilmiş ve turizm işletmesi belgesi almış yapıların bulunduğu kıyı alanlarında; mevcut onaylı kıyı kenar çizgisine yapılan itirazların Valilik Kıyı Kenar Çizgisi Tespit Komisyonlarınca değerlendirilmesi sonucunda; bu alanların kıyı özelliği taşıyıp taşımadığının bilimsel ve teknik gerekçelere dayanarak hazırlanacak teknik raporda belirtilmek kaydı ile yeni bir kıyı kenar çizgisi tespiti yapılması,”

    YORUMLAR

    • 0 Yorum