• Reklam

Kemeraltı bölgesindeki tarihi mekanlar tek tek restore ediliyor

İzmir'de, dünyanın en eski ve en büyük açık hava alışveriş merkezlerinden biri olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş (TARKEM) tarafından yürütülen restorasyon projeleriyle cazibe merkezine dönüşüyor.

Kemeraltı bölgesindeki tarihi mekanlar tek tek restore ediliyor
18 Haziran 2023 - 17:10 - Güncelleme: 18 Haziran 2023 - 17:12

İzmir'de, tarihi kent merkezini oluşturan ve Bakanlar Kurulu kararıyla 2007 yılında Yenileme Alanı ilan edilen Kemeraltı, Basmane ve Kadifekale bölgesindeki eski yapılar restore edilerek hem turizme kazandırılıyor hem de girişimci gençlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
2 bin 500'ün üzerinde tarihi tescilli yapının bulunduğu tarihi kent merkezinde 19 alt bölgeden oluşan ve öncelikli olarak seçtiği Havralar, Kestelli ve Basmane'de çalışmalar yapan TARKEM, aynı anda 9 farklı restorasyon projesini sürdürüyor. Kemeraltı'nın İzmir Körfezi'nden sonra İzmir'in en önemli ikinci değeri olduğunu belirten TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, yürütülen tüm çalışmaları belli bir plan dahilinde yaptıklarını söyledi. TARKEM'in kuruluşundan bu yana ilk 5 yılı planlama, ikinci 5 yılında pilot uygulamalar ve örnek projeler yaptıklarını anlatan İneler, "Şimdi de üçüncü 5 yıla girdiğimiz 10'uncu yılımızda, ölçeklendirdiğimiz çalışmalarla halkla Kemeraltı'nı buluşturan, yatırımcı ile Kemeraltı'nı buluşturan etkinlikler yapıyoruz. 10'unca yılımızda İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Fonu'nu kurduk" ifadelerini kullandı.

'AYNI ANDA 9 FARKL RESTORASYON PROJESİ YAPILIYOR'

Kemeraltı, Kadifekale ve Basmane'yi ayağa kaldırarak UNESCO Dünya Mirası yolunda yerli ve yabancı ziyaretçileriyle en doğru şekilde buluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan İneler, bunun için de restorasyon yaptıklarını aktardı. Haziran ayı içerisinde 9 farklı projeyi farklı kurumların desteği ile aynı anda yaptıklarına değinen İneler, "Havralar bölgesinde Akın Pasajı'nı İzmir Valiliği desteğiyle, Basmane bölgesinde Tevfik Paşa Konakları'nı İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle yapıyoruz. Kestelli bölgesinde Arap Fırını Sokağı Atölyeleri 1 ve 2'yi Konak Belediyesi ve İzmir Valiliği desteği ile yapıyoruz. TARKEM'in öz kaynakları ile yaptığımız projeler var. Vakıflar Konağı 2 projesi, kendi öz kaynaklarımızla projelendirildi. Restorasyonu gerçekleştirildi ve tamamlandı. Vakıflar Konağı 2 yapımızda bir 'Köy Enstitüsü Anı Evi' konseptiyle ilerledik. Köy enstitüsünün ruhunu yansıtan, o dönemi yad eden, o ruhu çocuklara veren aynı zamanda yatırımcı, yaratıcı insanları bir araya getirdiğimiz bir kompleks haline getireceğiz. Burada ürünler üretecekler ve bunları pazarlayacaklar" dedi.

'AY SONUNA KADAR 3 PROJE DAHA BİTECEK'

TARKEM'in içerisinde olduğu 2 projenin tamamlandığını dile getiren İneler, "Basmane'deki 'Mavi Kortejo' ve Kestelli bölgesinde Tarihi İstiklal İlkokulu yenilikçi öğrenme merkezi tamamlandı. Bu ayın sonunda Vakıflar Konağı 2, Basmane bölgesinde çok yakın zamanda 'cittaslow' metropolün merkezi haline gelecek olan Vakıflar Konağı 1, Kestelli bölgesinde Arap Fırını Sokağı Atölyeleri 3 bitmiş olacak. Yıl sonuna kadar Arap Fırını Atölyeleri 1 ve 2, Tevfik Paşa Konakları, Ay Yıldızlı Konak, havralar bölgesinde restorana dönecek olan Akın Pasajı'yla hemen yanında küçük dükkanlarla esnafların yer alacağı Albayrak Pasajı da 2024 yılının ilk yarısında bitmiş olacak" ifadelerini kullandı.

'KEMERALTI YATIRIMCI ÇEKECEK'

İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu ile yatırımcıların Kemeraltı'na gelerek benzer projeler üreteceğini ve tekil yapıların etrafında bir değer artışı yaratacağına dikkati çeken İneler, "Projeler tamamlandığında, pilot projeler ile esnafa, ziyaretçilere doğru bir şekilde işleyen fonksiyonla bu yapıları ayağa kaldırdığımızda neler olduğunu gösterebileceğiz. İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu'nun kurulması ve ölçeklendirilmesi ile beraber yatırımcı da buraya gelerek benzer ve nitelikli projeleri ziyaretçilerle buluşturmaya başlayacak. Bu yaptığımız tekil yapılar etrafında bir değer artışı yaratarak hem yatırım yapan yatırımcıyı hem çarşı esnafını hem de tüm İzmirlileri mutlu edecek projelerle karşı karşıya kalacağız" diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum