• Reklam

Karşıyaka esnafı: Çarşı kapanmasın

İzmir’in en hareketli bölgelerinden olan ve yüzlerce insanın geçimini sağladığı Karşıyaka Çarsısı esnafı, İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Halil Telli ve Belediye Meclis Üyesi, esnaf masası temsilcisi Mithat Salepçioğlu ile birlikte açıklama yaptı.

Karşıyaka esnafı: Çarşı kapanmasın
09 Aralık 2020 - 19:32

Bir grup Karşıyaka Çarsısı esnafı, İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Halil Telli ve Belediye Meclis Üyesi, esnaf masası temsilcisi Mithat Salepçioğlu ile birlikte çarşı girişinde açıklamalarda bulundu.
Salgın nedeniyle Karşıyaka çarşısında yaşanan olumsuz etkileri dile getirdiler. Telli ve Salepçioğlu, pandeminin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomik, sosyolojik ve sağlık açısından çok olumsuz etkilerinin olduğunu, bu süreçten de her kesimin, özellikle de esnaf türü işletmelerin, çarşıların yara aldığını belirttiler. Esnaf temsilcileriyle birlikte şu açıklama yapıldı:

“Mart ayında pandemi başladığında ülkemizde ilk ve tek kapatılan çarşı olduk. Pandeminin önlenmesi için her türlü tedbiri almalıyız. Bu süreçte devletimiz, halkımız ve esnafımızın yanındayız. Bize düşen tüm önlemleri aldığımız gibi daha da neler yapabilirsek onları da yapmaya hazırız.
Kaymakam bey ve belediye başkanımızın uyarılarını, aldıkları önlemleri destekliyoruz. Kendileri de geçen süreçte çarşının kapatılmasından mutlu olmadıklarını, fakat zorunlu kaldıkları için kapattıklarını belirttiler.”

Karşıyaka çarşı esnafı şu anki çarşıya giriş çıkışların kontrollü olmasını ve emniyet güçlerinin sürekli anonslarla uyarı yapmalarını olumlu bulduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdüler:
“Fakat bir adım ötesinde  çarşının ilk kapatmada olduğu gibi tamamen kapatılmasından endişe ediyoruz.
Çarşı esnafı olarak kiraları, personel ücretlerini, vergileri, kredi borçlarını ödemekte, dolayısı ile geçinmekte zorlanıyoruz. Çarşı tamamen kapatılırsa iyice çıkmaza düşeriz. Maske, mesafe, temas başta tüm kurallara uyuluyor. Müşterileri, hatta çarşıda kurallara uymayan birisini gördüğümüzde uyarıyoruz. Denetimleri yapan Kaymakamlık görevlilerinden de teşekkürler aldık.”
 
Kuyumcu esnafı da önlem amacı ile mesai saatlerini Kasım ayı ortasından bu yana 10.00- 18.00 olarak değiştirdiklerini de dillendirdi.

Ayrıca ana çarşının kapatılması halinde, ilk kapatılma sürecinde olduğu gibi insan trafiğinin çok daha dar olan ara sokaklara kaydığını, hatta bulaş riskinin bu şekilde daha da arttığını belirten esnaf, “İsteğimiz; emniyet ve zabıta güçlerinin şu an olduğu gibi denetim, uyarı ve anonslarının devam etmesi… Uymayanlar mutlaka cezalandırılmalı. Çarşıdaki seyyar ve gezici işgaliyeler, dilenciler, müzik çalarak para toplayan gruplar, farklı yardım kuruluşları kimliğini kullanarak para toplayanlar önlenerek yoğunluk azaltılabilir. Kimlik kontrollerinin sıklıkla yapılmasını, çarşıda pandemiye ilişkin uyarı levhalarının arttırılmasını talep ediyoruz. Zaten zorda olan çarşı esnafını  tamamen bitme noktasına getirmemek lazım” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum