Karşıyaka'da kentsel dönüşüm isyanı

    Karşıyaka'da Cumhuriyet Mahallesi'nin tamamı, İnönü ve Örnekköy mahallelerinin de bir kısmını kapsayan, Karşıyaka Belediye Meclisi'nde alınan karar sonrası askıya çıkarılan kentsel dönüşüm imar planlarına tepki büyüyor.

    Karşıyaka'da kentsel dönüşüm isyanı
    27 Şubat 2021 - 17:43 - Güncelleme: 27 Şubat 2021 - 17:59
    Yeni planlarla arazilerinin yüzde 45'ine bedelsiz el konulacağını öne süren yurttaşlar Cumhuriyet Mahallesi kapalı pazaryeri önünde eylem düzenledi. "Mülkiyet haklarımız korunsun", "Ranta hayır", "Ferman başkanınsa mahalle bizimdir" yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 30 kişi Belediye Başkanı Cemil Tugay'a seslendi. 

    "MEYDANA ÇIKAMIYOR, YÜZÜ KARA"

    Mahalleli adına konuşma yapan Bilal Arık, "Bu bir halk hareketidir. Belediye başkanı bizi iki bürokratı ile beraber kandırmış ve bize yalan söylemiştir. Bir başkan halkının hayatını kolaylaştırmak için görev yapar. Bizim başkanımız tam tersini yapmıştır. Bizim hayatımızı zorlaştırmıştır. İmar planı yapmak çocuk oyuncağı değildir. Bunlar bu imarı batırdılar. Belediye başkanı nerede. Bu insanların sesini neden duymuyor. Adaletsiz olduğunu biliyor, haksızlık yaptığını bildiği için de meydana çıkamıyor. Yüzü yok, yüzü kara. Hakkımızı yedirmeyiz" ifadelerini kullandı.




    "HER TUĞLASINDA ÇOCUKLARIMIZIN HAKKI VAR"

    Bir başka yurttaş ise Belediye Başkanı Cemil Tugay'ı karşılarında görmek istediklerini belirterek, "Nasıl alabilirler bizim evimizi. Allah'tan korkmuyorlar mı, kuldan utanmıyorlar mı?. 60 senedir göz yaşlarımızla kazandık buraları. Her tuğlasında çocuklarımızın hakkı var. Nasıl bize sormadan alırsınız arsalarımızı. Cumhuriyet Mahallesi insanları cahildir diye nasıl söylersiniz. Bu insanların oyları ile geldiniz göreve. Günah değil midir, adalet istiyoruz" dedi. 


    KÖRFEZ MANZARALI YERLER GİDECEK!

    Mahalle sakinleri, yeni planlarda yeşil alan, park, dinlenme tesisi ve karakol gibi yapıların olacağı yerleri ifade eden "düzenleme ortaklık payı"nın (DOP) yüzde 45'e kadar gösterildiğini, bunun da bu alanların bedelsiz olarak kamulaştırılması anlamına geldiğini savunurken, dava açma kararı aldıklarını açıklamıştı. El konulacak arazilerin büyük ölçüde İzmir Körfezi manzaralı alanları olduğunu aktaran mahalle sakinleri, buraların da daha sonra belediye tarafından imara açılmayacağının garantisinin olmadığını ileri sürüyor. Yurttaşlar imar planlarında normalde 3.5 verilen emsal oranının 2.5 olarak gösterildiğini bunun da müteahhite verilen tapulu arazilerden kendilerine düşük sayıda daire düşmesine neden olacağını iddia ediyor.  
    Karşıyaka Belediye Meclisi'nde alınan karar sonrası askıya çıkarılan kentsel dönüşüm imar planlarına itiraz süresi 5 Mart'ta sona erecek. (Kaynak: Sonkale)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum