Karşıyaka Belediyesi'ne 'Kentsel Gıda Strateji Belgesi' Türkiye birinciliğini getirdi

    Türkiye'de ilçe belediyeleri ölçeğinde ilk ve tek olan 'Karşıyaka Kentsel Gıda Strateji Belgesi', TMMOB Şehir Plancıları Odası Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü Yarışması'nda birinci seçildi.  Karşıyaka Belediyesi ve Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi iş birliğinde; Doç. Dr. Emel Karakaya Ayalp, Dr. Mehmet Fatih Tatari ile Orkun Doğan'dan oluşan ana proje ekibinin hazırladığı çalışmayla Karşıyaka, tüm ülkeye örnek gösterildi.

    Karşıyaka Belediyesi'ne 'Kentsel Gıda Strateji Belgesi' Türkiye birinciliğini getirdi
    21 Ekim 2023 - 15:01 - Güncelleme: 21 Ekim 2023 - 15:02

    TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından, 2003 yılında hayata veda eden Prof. Dr. Raci Bademli anısına düzenlenen ve iki yılda bir tekrarlanan Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü Yarışması, 11'inci kez gerçekleştirildi. Ulusal çaptaki yarışmanın bu yılki birincisi; 'Karşıyaka Kentsel Gıda Strateji Belgesi' ile Karşıyaka Belediyesi ve Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi oldu.

    'FARKLI YERLEŞİMLERDE YAYGINLAŞMALI'

    Jüri Değerlendirme Raporu'nda, ödülün gerekçesini, "Proje kapsamında, önemli ve güncel bir konu olan gıda krizinin kapsamlı mekansal analizlerle çözümlenmeye çalışılması başarılı bulunmuştur. Proje konusunun önemi göz önünde bulundurulduğunda böyle bir konunun yerel idarelerce gündeme alınması olumlu görülmüştür. Projenin sahip olduğu katılım çerçevesi; araştırma, analiz ve uygulama süreçlerindeki başarısı sebebiyle farklı yerleşim alanlarında da yaygınlaştırılması gerektiği düşünülmektedir. Strateji Belgesi'nden hareketle Tohum Merkezi ve Kent Bostanı gibi pilot projeler iyi uygulamalar olarak yorumlanmış, öncü ve örnek nitelikleri olumlu olarak değerlendirilmiştir. Proje tüm bu değerlendirmeler kapsamında İyi Uygulamalar Ödülü Birincilik Derecesi almaya hak kazanmıştır."

    'HEDEFİMİZ EŞİTLİK VE ADALET'

    Gittikçe derinleşen gıda krizine karşı kenti daha dirençli hale getirmek amacıyla hazırlanan projenin ödüle layık görülmesinden büyük onur duyduklarını ifade eden Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay "Prof. Dr. Raşit Raci Bademli gibi çok değerli bir bilim insanının adını taşıyan, Türkiye'nin en prestijli şehircilik uygulama ödüllerinden birini Karşıyaka'mıza kazandırmak bizler için büyük gururdur. Bu belge ve eylem planı, hiçbir vatandaşımızın aç kalmamasını ve sağlıksız gıdayla beslenmemesini amaçlayan; eşitliği ve adaleti hedefleyen bir belgedir. Herkes bu işin ortağıdır. Bu işe birlikte sahip çıkmak zorundayız. Biz, bundan sonra da üzerimize düşeni yapacağız. Bu belgeyi konuşmaya, tartışmaya, insanlara anlatmaya devam edelim. Kendimize, sağlığımıza, yaşam kalitemize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkalım" dedi.

    'RACİ BADEMLİ İYİ UYGULAMALAR ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLMEK ONURDUR'

    Proje Koordinatörü Doç. Dr. Emel Karakaya Ayalp de "Prof. Dr. Raşit Raci Bademli Şehir ve Bölge Planlama meslek alanına akademisyen, kuramcı, uygulamacı, eğitimci ve bilim insanı olarak sayısız katkıda bulunmuş çok özel bir insandır. Ekip olarak onun ismi ile yan yana anılmanın onurunu taşıyoruz. Yaptığımız çalışma planlama meslek alanında dünya çapında oldukça özgün mekansal ve toplumsal araştırmalarla inşa edildi. Kentsel gıda planlaması alanında yerel ve küresel ölçeklerde yaygınlaştırılabilir bir katılım modeliyle sonuçlandı" diye konuştu.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum