Kardeşini kaybetti, organ nakliyle hayat buldu

    İZMİR'de kardeşini, geçen yıl kalıtsal hemokromatozis hastalığına bağlı karaciğer yetmezliğinden kaybeden 65 yaşındaki Süleyman Sürmeli, aynı hastalıktan, kadavradan gerçekleşen karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu. Uzun yıllar sağlığına dikkat etmediği için çok pişman olduğunu belirten Sürmeli, "Bundan sonraki yaşamımda bana verilen emanet organa çok iyi bakacağım" dedi.

    Kardeşini kaybetti, organ nakliyle hayat buldu
    25 Aralık 2021 - 17:40 - Güncelleme: 25 Aralık 2021 - 17:41
    Mide bulantısı, iştahsızlık, yorgunluk gibi şikayetlerle İEÜ Medical Park Hastanesi'ne başvuran emekli kamyon şoförü Süleyman Sürmeli'ye kalıtsal hemokromatozis hastalığına bağlı karaciğer yetmezliği tanısı konuldu. Erkek kardeşini de aynı hastalıktan kaybeden Sürmeli'ye sağlığına kavuşabilmesi için karaciğer nakli olması gerektiği bildirildi. Ardından nakil sırasına alındı. Sürmeli, 5 ay sonra kadavradan gerçekleşen karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu. Süleyman Sürmeli'nin oğlunun da aynı hastalık ile mücadele ettiği belirtildi.

    Kalıtsal hemokromatozis hastalığının erkeklerde daha sık görülen bir hastalık olduğunu söyleyen İEÜ Medical Park Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nden Op. Dr. Mutlu Ünver, "Kalıtsal hemokromatozis hastalığı karaciğer, pankreas, kalp gibi organlarda demir birikimi ile organ yetmezliğine, karaciğer tümörlerine, siroza neden olabiliyor. Bu hastalıkta erken tanı tedavi sürecindeki en önemli basamak. Bu hastalarda erken tanı aldığımızda vücuttaki fazla kanı ve demir yükünü alarak geçici olarak tedavi edilebiliyoruz. Fakat, bu hastalarda karaciğer sirozu gerçekleştiğinde karaciğer nakli gerekiyor. 65 yaşındaki hastamız Süleyman Sürmeli'de de kalıtsal hemokromatozis hastalığı nedeniyle karaciğer yetmezliği gelişmişti. Hastamız kadavradan alınan karaciğer nakli sonucunda sağlığına kavuştu" dedi. 
    Sağlığına kavuşan Süleyman Sürmeli de doktorlarına teşekkür edip, "Bu bana hediye edilen yeni bir hayat. Bundan sonra sağlığıma ekstra dikkat edeceğim. Beslenmemi ve hayat tarzımı değiştireceğim. Herkesten organ nakli konusunda duyarlı olmasını istiyorum. Bir gün yakınlarınızın veya kendinizin de bir organa ihtiyacı olabilir" diye konuştu.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum