Karadeniz'de kıyamet! Gökyüzünden ölü kuş yağdı

    Rus yerel medyasının yayınladığı haber kısa sürede uluslararası yankı buldu, sekiz bin ölü kuşun gökyüzünden yağdığı sahillerin görüntüsü dehşete düşürdü. Bilim insanları, yeni bir salgından korkuyor.

    Karadeniz'de kıyamet! Gökyüzünden ölü kuş yağdı
    03 Ekim 2021 - 14:19 - Güncelleme: 03 Ekim 2021 - 14:48
    Yeryüzünün en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi Rusya'da, bir haftada ikinci kez gizemli bir şekilde gökyüzünden ölü kuşların yağması bütün dünyada şok etkisi yarattı.
    Sibirya'nın ardından bu kez Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Karadeniz kıyısındaki Kırım'da binlerce kuş öldü, uluslararası medya 'kıyamet' başlıkları attı.
    Yerel medya, Karadeniz'in iç kısmında yer alan Azak Denizi'ndeki Sivaş Körfezi ve Arabat Oku sahillerinin yaklaşık sekiz bin ölü kuşla kaplandığını bildiriyor.



    Sahilleri kaplayan kuşlar arasında karagerdanlı dalgıç kuşu, deniz güvercinleri ve martılar var. Rus televizyonları Kırım sahillerinden yaptıkları yayınlarla felaketi izleyicilerine aktarıyor.
    Kırım Federal Üniversitesi'nden ekolojist Grigory Prokopov, "Binlerce ölmüş kuş kaydettik. Çoğunluğu zehirlenmiş gibi görünmüyordu. Belirtiler kuşların hastalanıp öldüğünü gösteriyor" deyip ekliyor:
    "Bu merkezi sinir sistemindeki bir hasara çok benziyor. Yüksek ihtimalle bir çeşit virüs. Ancak nihai yargıya veterinerlerin araştırması ulaşacak."
    Rus medyası, Karadeniz kıyısını kıyamet filmlerine benzeten ölü kuşların çoğunun göçmen olduğunu ve Kırım sahillerinde kış mevsimini geçirdiklerini kaydetti.

    Yerel halk, yoğun hava kirliliği nedeniyle kuşların ölmüş olabileceğini düşünüyor. Uzmanlar ise, hayvanların toplu şekilde ölümlerinin yeni bir 'kuş gribi' belirtisi olmasından korkuyor.



    BİRKAÇ GÜN ARAYLA OLDU
    Rusya’da hafta içinde de 300’e yakın kuzgun bir anda ölmüştü. Novosibirsk bölgesinde Ust-Tarksk köyünde çekilen görüntüler sonrası toplu ölümlerle ilgili araştırma sürüyor. Ust-Tarksk bölgesinde veteriner olan Sergei Kuzlyakin yaşanan bu olayın ilk bakışta ‘zehirlenme’ olabileceğini söylüyor.
    Yerel basın kaynaklarına göre kuşların cesetlerinden örnekler alındı. Bu yıl doğan genç kuşların öldürüldüğünü söyleyen bu kaynaklar, gereken önlemlerin alınacağını da belirtiyor.

    İNSANLARDA ENDİŞEYE NEDEN OLDU
    Bölgede yaşayan kişiler ise mahallenin her yerinde ‘siyah kuş cesetleriyle’ kaplı olduğunu söylüyor. Rusya’da bir basın organı olan Bezformata ölü kuşların gökten düştüğünü görmenin "sakinler arasında endişeye neden olduğunu" yazdı.

    'İLK DEFA GÖRÜYORUM, ŞOK OLDUM'
    Basına yaptığı açıklamada şok olduğunu söyleyen Dr Kuzlyakin, "1975'ten beri doktor olarak çalışıyorum ve bunu ilk defa görüyorum. Şok oldum" diyerek olayın ciddiyetini aktardı.
    Konu hakkında bir terim bile icat edildi: Aflockalypse. Kitlesel ölümlere karışan türlerin geniş yelpazesi bir tür küresel felakete işaret ediyor gibi görünse de, her örneğin kendi benzersiz açıklaması olması çok daha olası görünüyor.
    Bunlar arasında hastalık, zehirlenme, olağan dışı hava koşulları(küresel ısınma), oksijen eksikliği, açlık ve göç edememek gibi sebepler de yer alıyor. Ancak Ust-Tarksk'ta ölü kuzgunların zehirlenmiş olabileceği düşünülüyor.
    Öte yandan Bezformata, laboratuvar testlerinin kuzgunların "tehlikeli bulaşıcı viral bir hastalıktan" muzdarip olmadığını doğruladı. Kuşbilimci Alexei Yanovsky, zehirlenmiş oldukları durumda kuşların böcek ilacı almış olabileceklerini söyledi.



    SİVRİSİNEK HORTUMU
    Rusya'da görülen sıra dışı doğa olayı görenleri şaşkına çevirdi. Olay anlarını görüntüye alan kişi ise yaşadığı dehşeti "Korkumdan pencereleri bile açamadım" sözleriyle anlattı.
    Rusya'nın doğusunda hafta sonu boyunca güneşi kapatan sivrisineklerin oluşturduğu 'hortum' anları videoya kaydedildi. Kamçatka'nın doğu kıyısında, milyonlarca böcekten oluşan kalın ve hızlı hareket eden sütunlar görüldü ve ciddi ölçüde hasara yol açtı.
    Uzak mesafeden bakıldığında, bölgeden gelen fotoğraflarda havaya toz ve kir savuran bir grup kasırga görülüyordu.Ancak bulutların içinden çekilen görüntüler, kasırgaların aslında milyonlarca istenmeyen böcekten oluştuğunu gösterdi.

    'PENCEREMİ AÇMAYA CESARET EDEMEDİM'
    Ust-Kamchatsk'tan Alexei, "Bu sivrisinek bulutunun içinde birkaç yüz metre ilerledim. Yolu zar zor görebildiğim için hoş bir deneyim değildi. Pencerelerimi açmaya cesaret edemedim.
    Baktığım her yerde dev sivrisinek sütunları görülüyordu. Bazılarının sadece yeni bir hortum oluşturmak üzere tekrar bir araya gelmek için dağıldığını görebiliyordum" diye konuştu.

    Sürüler arasında bir yolda giderken bir arabanın içinden çekilen görüntüler, böcek istilasının boyutunu ilk elden gösterdi. Videoda, yolun aşağısında bir hortum ve aracın etrafında sayısız sivrisinek görülüyor.



    GÖKTEN FARE YAĞDI
    Avustralya'da geçtiğimiz aylarda çekilen şoke edici görüntüler, çiftçilerin son on yılların en kötü kemirgen vebasıyla savaşırken farelerin gökten düştüğü anları gözler önüne sermişti. New South Wales kırsalında çekilen hayrete düşüren görüntülerde, gökten hem ölü hem de diri farelerin yağdığı görülmüştü.
    The Sun gazetesinin aktardığına göre fareler, bir çiftçinin tahıl hasadının ardından makineden yere düşüyor. Korkunç görüntüler, Twitter'da ABC muhabiri Lucy Thackray tarafından "gökten fare yağıyor" notuyla paylaşıldı.

    HER YERİ İSTİLA ETTİLER
    Farelerin istila ettiği bölgede, çiftçiler tüm mahsullerini fare istilası nedeniyle kaybetmekten korktukları için yetkililerden destek istiyor. Çiftçi heyeti, fare istilasından etkilenenlere çiftlik başına 25 bin dolar yardım verilmesini talep ediyor.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum