Karaciğer nakilli çocuklar ikinci karnelerini doktorlarından aldı

    İZMİR'de çeşitli nedenlerle karaciğer nakliyle yaşama tutunan çocuklar, okullar tatile girince doktorlarından 'sağlık karneleri'ni almak için özel hastanede bir araya geldi. Çocukların sağlık kontrollerinin yapıldığı karne kutlamasında, organ bağışının önemi vurgulandı.

    Karaciğer nakilli çocuklar ikinci karnelerini doktorlarından aldı
    20 Haziran 2023 - 12:08 - Güncelleme: 20 Haziran 2023 - 12:12

    Çeşitli nedenlerle karaciğerleri iflas ettiği için bazısı birkaç aylık bazıları ise birkaç yaşındayken karaciğer nakli olan çocuklar, bir araya geldi. Okulların tatil olmasının ardından çoğunlukla anne babalarından, teyze, amca, dayılarından karaciğer nakli yapılan çocuklar sabah kan verip, sağlık kontrolüne girdi. Çocuklar kontrolleri bittikten sonra anne babalarıyla birlikte 'karne kutlaması'na katıldı. Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze karaciğer nakli ameliyatının ve tedavi sürecinin tüm zorluklarını cesaretle göğüsleyen çocuklara başarı belgesi ve 'sağlık karnesi' dağıttı. Sağlık karnesi alan çocuklar doktorlarıyla birlikte pasta yiyip, kutlama yaptı.

    'SAĞLIK KARNELERİ ÇOK İYİ'

    Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç, "Karaciğer nakli olan eski hastalarımız okula gidip, karnelerini aldılar ve karnelerini bize getirdiler. Bizim için de çok mutlu bir gün. 10 yıl öncesinde nakil yaptığımız çocuklar var. Bu çocuklar nakil sonrasında normal hayatlarına kavuşuyorlar. İnşallah ortaokul, lise ve üniversiteyi bitirdiklerini de göreceğiz. Çocukları sağlıklı görmek bizi çok mutlu ediyor. Aynı zamanda kontrollerini de bugüne denk getirdik. Sağlık karneleri çok iyi. Karaciğer nakli mucize bir ameliyat. Olmadığı takdirde hastanın kaybı söz konusu, böbrekte olduğu gibi diyaliz mümkün değil. Karaciğer nakli acil bir ameliyat ve hızlı olması gerekiyor. Yüzde 80-90 aileler verici oluyor. Bizdeki aile bağları da oldukça kıymetli anne baba olmazsa diğer akrabalardan verici mutlaka bulunuyor. Türkiye organ naklinde dünyanın en iyi ülkelerinden biri ve bize yurt dışından gelen çok hasta var" ifadelerini kullandı.

    'DOKTOR VEYA HEMŞİRE OLMAK İSTİYORUM'

    Karaciğer nakli olan Melek Bulut (15), "5 yaşındayken karaciğer nakli oldum. Şimdiyse 8'inci sınıftan yeni mezun oldum ve liseye geçtim. Lisede sağlık meslek lisesi okumak istiyorum. Kendim de sağlık sorunları yaşadığım için ileride doktor veya hemşire olmak istiyorum. Küçüklüğümden beri hastalığım vardı. O zamanlar çok acı çekiyordum. Şimdi bir zorluk yaşamıyorum. Şuan iyiyim. İyileşme süreci biraz zorlu geçti. Annem bana ikinci hayatı verdi" ifadelerini kullandı.

    Melek'in annesi Azerbaycanlı İlahe Bulut, "Melek benim tek kızım. Başka bir evladım yok. Doğuştan safra yolu kapalıydı. Karaciğer nakli olması gerekiyordu. Donör ben oldum. Karaciğerimi verdiğim için çok mutluyum. Bugün olsa yine aynısını yaparım. Kızım ne kadar sağlıklıysa ben de o kadar huzurluyum" dedi.

    'BAĞIŞÇI OLMAK İNSANIN YAPABİLECEĞİ EN GÜZEL ŞEYLERDEN BİRİ'

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bahar Baykal ise kızı İnci'nin nakille hayata tutunduğunu belirtip, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnci, bu hastanede 7,5 aylıkken karaciğer nakli oldu. Üzerinden 10 yıl geçti. Anne karnındayken şüphelenmiştik ama doğduktan sonra nakle ihtiyacı duyduğuna emin olduk. Karaciğer nakli benden yapıldı. Maalesef kadavradan bağış çok düşük. Genelde canlı donörlerden yapılıyor. Her ne kadar bu ameliyatlar çok iyi yapılsa da organı bağışlayan kişinin hayatı hiçbir şekilde tehlikeye atılmasa da büyük bir ameliyat. Bağışçı olmak bence insanın dünyada yapabileceği en güzel şeylerden biri."  

    Bahar Baykal'ın kızı İnci Baykal (10) ise "Karnemi aldım. Notlarım çok iyi. Takdir belgesi aldım. Bugün de sağlıklı olduğum için bana sağlık karnemi verdiler. Okulum güzel gidiyor. Dans etmeyi çok seviyorum" dedi.

    'BENDEN ALINAN KARACİĞERLE TEKRAR HAYATA TUTUNDU'

    Karaciğer nakli olan Deniz Bilgiç'in (7) annesi İlknur Bilgiç, "Deniz 40 günlükken sararmaya ve kararmaya başladı. Karaciğerle ilgili bir şey olabileceğini hiç düşünmedik. Daha sonra yapılan tetkiklerin ardından karaciğer değerlerinin yüksek olduğu görüldü. Hastane hastane gezdik. En son teşhis konuldu ve nakil gerekti. 5,5 aylıkken benden alınan karaciğerle tekrar hayata tutundu. Şimdi sağlık durumu çok iyi. Birinci sınıfa başladı" ifadelerini kullandı.

    Deniz Bilgiç de "Karnemi aldım. Notlarımın hepsi çok iyi ve çok heyecanlıyım. Okulumda mutluyum. Büyüyünce futbolcu olmak istiyorum" diye konuştu.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum