• Reklam

Kangallar Gazi Babasını Kaybetti

Türk Çoban Köpeği Kangalları dünyaya tanıtan ve bu konuda yaptığı araştırmaları kitaplaştıran ve Kangalların babası olarak tanımlanan Doğan Kartay 89. yaşında yaşamını yitirdi. Kartayın ölümü kangal sevenler arasında büyük üzüntü yarattı. Kartay, Sivas - Kangal yöresinde 1963-65 ve 1978-80 yılları arasında mühendislik hizmeti verdi ve yaşamı boyunca Kangallarla dostluğunu sürdürdü.

Kangallar Gazi Babasını Kaybetti
24 Eylül 2021 - 22:16 - Güncelleme: 24 Eylül 2021 - 22:19
Orta Asya kökenli Türk çoban köpeklerini ve Türk izci köpeklerini, çiftliğinde ve şantiyelerinde üretti.1974 Kıbrıs Barış Harekatına katıldı. Savaşın lojistik yapılarını planladı ve yaptırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri Kahramanlık ve Üstün Hizmet madalyası ,gazi kimliği ve gazi maaşı ile onurlandırıldı.



Kartay, 1990 yılından sonra İzmir Manisa il sınırındaki bin metre yükseltide olan Gökçeler Köyü’ndeki çiftliğinde, yüzlerce Karabaş(Kangal), Akbaş, Karayaka ve Zağar üretti. 2006 yılında Keskinoğlu firmasının ana sponsor olmasıyla Manisa’nın Akhisar ilçesinde kurulan merkezde çalışmalarını sürdürdü. Ankara, İstanbul, İzmir, Akhisar, Eskişehir ve Sivrihisar merkezli “Türk Çoban Köpeklerinin Koruma, Araştırma, Geliştirme ve Tanıtma’’ derneklerinin kuruluşuna öncü oldu. Amacı, dünyadaki tüm Kangal, Karabaş, Akbaş ve Anadolu çoban köpekleri derneklerini bir federasyon altında toplamaktır. 2002 yılında Kangal ilçesinin onursal hemşehriliği ile onurlandırıldı. 2005 yılında Kangal ve 2010 yılında Akbaş etkinliğine onursal başkan seçildi.



2014 yılında, aynı amaçlı on derneğin bir araya gelmesiyle “Yerli Irkları Koruma, Araştırma, Islah ve Tanıtma Federasyonu’’ nun kurulmasına öncülük etti ve ilk başkan seçildi. Tüm dünyada yerli köpek ırklarımız için kurulu dernek ve kulüpleri Ankara merkezli bir federasyon altında buluşturmayı hedefledi. 


11-14 Mayıs 2018 de Macaristan’ın Sizeged kentinde yapılan “Uluslar arası Avrupa Çoban Köpekleri Konferansı’’na baş sözcü olarak katıdı.  2010 yılında Macaristan Budapeşte Üniversitesi’nde Veteriner Fakültesi akademisyenlerine brifing verdi. 2012 yılında Conecticut(USA) Üniversitesi’nde, 2016 yılında Kırgızistan-Manas Üniversitesi’nde Veteriner Fakültesi akademisyenleri ile söyleşide bulundu ve derslere girdi. Kartay Türk Çoban Köpeği Vefalı Dost Kangal, Türk Çoban Köpeği Akbaş, Bozkırın Gözcüsü Kangal, Türk Çoban Köpeği Zağar, Türk Çoban Köpeği Karabaş kitaplarını yazdı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum