"Kadın Bakanlığı acilen kurulmalı"

    25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir mesaj yayınlayan Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, İstanbul Sözleşmesine bir an önce dönülmesi gerektiğini ve Kadın Bakanlığı'nın acilen kurulması gerektiğini söyledi...

    "Kadın Bakanlığı acilen kurulmalı"
    25 Kasım 2021 - 13:12
    Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir mesaj yayımladı. Serter mesajında toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin çocukluktan itibaren verilmesi gerektiğine dikkat çekerken, Türkiye’de kadın bakanlığının da acilen kurulmasının bir gereklilik olduğunu vurguladı. Serter, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliği uçurumunun giderek artması ve buna yasalarla da karşı koyamamamız şiddetin artmasındaki en büyük etken. Bütüncül politikaların olması ve uygulanması gerekiyor. Geleneksel rollerdeki kadının ikincilleştirilmesi, görsel medyada kadın bedeni üzerinden yapılan haberler, kadınların eğitimsiz bırakılması, karar mekanizmalarında erkek egemen bakış açısının olması ve yasalarımızın uygulanmaması şiddeti körüklüyor. Maalesef dünya ekonomik raporunun cinsiyet eşitliği endeksinde 153 Ülke arasında 130. Sırada yer alıyoruz. Bizden sonra dünyanın en gelişmemiş ülkeleri yer alıyor. Kadın sadece eşinden değil babasından erkek kardeşinden erkek arkadaşından da şiddet görüyor. Bunun için aslında bütün toplumun dönüştürülmesi ve eğitilmesi gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği sadece ailede öğrenilecek bir durum olmaktan çıkarılıp okullarda ders olarak okutulmalı. Çünkü ailede çocuğun gördüğü doğru rol model olmayabiliyor. Bunun da bir devlet politikası haline getirilip bir an önce kız ve erkek çocukları küçük yaştan itibaren bu konuda eğitilmelidir.



    “İstanbul Sözleşmesine biran önce dönülmeli”
    Kadınların ekonomik özgürlüğüne de kavuşması gerekiyor. Kadının eğer ekonomik özgürlüğü varsa her alanda kendini daha güçlü hissediyor ve önüne çıkan engelleri daha kolay aşabiliyor. Ekonomik özgürlüğü olan kadın şiddete de katlanmak zorunda kalmayacaktır. Şiddet konusunda kolluk güçlerine de çok iş düşmektedir. Çünkü kadının şiddet gördüğünde ilk başvurduğu yer kolluk güçleridir. Onların da bu durumda ne yapacağını bilmesi çok önemli. İstanbul sözleşmesine bir an önce geri dönülmeli ve uygulanmaya başlanmalıdır. Ayrıca bütün bu sorunların muhatabı bir kadın bakanlığının acilen kurulması gereklidir. Cinsler arası eşitsizlik devletin uygulayacağı bir strateji çerçevesinde toplumun her kesiminin birlikte başarabileceği bir vizyondur. Bunu görmek istiyoruz.”
     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum