Kaçak kazı yapılan bölgeden Roma dönemi mermer ocağı çıktı

    İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararına göre İzmir’in Ödemiş, Tire, Torbalı ve Menemen ilçelerinde bazı alanları koruma altına alındı.

    Kaçak kazı yapılan bölgeden Roma dönemi mermer ocağı çıktı
    24 Mart 2023 - 15:10
    Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları kentteki arkeolojik SİT alanlarına yenilerini ekledi.
    Ödemiş’in Bıçakçı Mahallesi sınırları içerisinde kalan 134 ada 9 parselde yapılan kaçak kazı sonucu mimari kalıntıların ortaya çıkması üzerine Ödemiş Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından alanda incelemeler yapıldı.
    İncelemeler sonucunda Kırdağ Mevkii’nde Roma İmparatorluk Dönemi'ne ait pişmiş toprak çatı kiremidi parçaları, kaç ak kazı sonucu ortaya çıkarılan çok sayıda pişmiş toprak tuğla parçası, kiremit rengi hamurlu, çark yapımı ve bezemesiz kap parçaları, cam kap parçaları ve bunların yanında Cladius II. Gothicus (268-270) Dönemi'ne tarihlenen bronz bir sikke bulundu.
    Tarihi eserlerin çıktığı 134 ada 9 parselin bir kısmı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edilerek koruma altına alındı.

    ANTİK MERMER OCAKLARI
    İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ayrıca Torbalı Tutum ve Tire Hasançavuşlar mahalleleri sınırları içerisinde kalan ve geçmiş yıllarda 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edilen antik mermer ocaklarının güncellenmiş koordinatlarını duyurdu. Yapılaşma yasağı ilan ilan edilen bölgelerin koruma amaçlı imar planları hazırlanarak askıya çıkarılacak.

    TORBALI’DA KORUMA KARARI

    İzmir’in Torbalı ilçesi Tulum mahallesinde kısmen 539 parselde yer alan mermer ocakları 1. derece arkeolojik sit alanı olarak belirlendi.

    TİRE’DE ANTİK MERMER OCAĞI KORUMA ALTINDA

    Tire ilçesi Hasançavuşlar mahallesi kısmen 174 parselde yer alan antik mermer ocakları 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.

    MENEMEN’DE YER ALTI GEÇİSİ VE OSMANL MEZARLARI İDDİASI

    Menemen’in Yahşelli mahallesinde Egetav Tavukçuluk işletmesinin bulunduğu alanda bir yer altı geçidi ve Osmanlı mezarlarının bulunduğu iddia edildi. Yahşelli mahallesinde 218 ada 24 parseldeki işletmenin doğusunda bulunan 2 adet çukur müze müdürlüğü tarafından kapatıldı. Alan üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edildi ve kurul izni olmadan herhangi bir inşai ve fiziki müdahale yapılmamasına karar verildi.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum