Jeotermalin hayat verdiği ilçe: Sındırgı

    Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 7 yıldır kullanılan “ucuz ve çevreci" jeotermal enerji ile ısınan konut sayısı 5000’e ulaştı. Aynı zamanda Balıkesir bölgesinin ilk ve tek jeotermal sebze-meyve kurutma tesisi de faaliyete başladı.

    Jeotermalin hayat verdiği ilçe: Sındırgı
    24 Kasım 2021 - 15:35
    Vatandaşların 30 yıllık hayali olan ve 2009 yılında başlayan çalışmalar neticesinde 23 kilometrelik ana boru isale hattıyla ilçeye getirilen kaynağında 98 derece sıcaklığındaki termal su, vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor.
    Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, yaptığı açıklamada, ilçe halkının hem ucuz hem de çevreci bir enerji kullanmanın mutluluğunu yaşadığını, yapılan revizyonlarla birlikte ısınmadaki konforun arttığını söyledi.



    "Bu doğal ısıtma yöntemiyle havamız asla kirlenmiyor"

    Başkan Yavaş, bu enerjinin kentin havasının temiz kalmasına da büyük katkı sağladığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
    "Doğal şehir olarak nitelendirdiğimiz ilçemizde hava ölçümlerimizi de yaptırdık. Önceleri kömür dumanı kaplanan bir ilçenin yerini doğal kaynakların nimetinden yararlanılarak Jeotermal Enerjinin ısıtmaya kazandırılması ile birlikte yaz kış tertemiz havası olan bir ilçe aldı. Değerlerimiz çok mükemmel çıkıyor, sebebi ise şehrimizde kömür yanmaması. Yansa da çok az miktarda. İlçemizde bu doğal ısıtma yöntemiyle beraber havamız asla kirlenmiyor. Temiz enerjiyle Sındırgı'da halkımızın huzuruna, dinginliğine, mutluluğuna katkıda bulunduğumuzdan dolayı çok mutluyuz."



    İkinci ısı merkezinde de denemeler başladı

    Isınmadaki sorunların ortadan kaldırılması ve daha fazla alanda ısıtmanın sağlanması adına ilçede jeotermal ısıtma bölgeleri oluşturduklarını, yeni hat döşeme işlemleri ile birlikte yeni bölgelere de ısınma imkânı sağladıklarını belirten başkan Yavaş, “Jeotermalle ısınan konut sayımızı arttırmak, her bölgede konforlu ısınmanın sağlanması adına ikinci ısı merkezimizi de kurduk. Çalışmaları tamamladık ve denemeye başladık. Yeni bölge ile birlikte ilçemizde jeotermal enerji ile ısınan konut sayısı yaklaşık 5 bine ulaştı” diye konuştu. 
    İlçe merkezinin ısıtılmasında kullanılan ve ikinci ısı merkezinden çıkan deşarj suyu Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile kaynağında 37 derece termal suya sahip Emendere bölgesine ulaştırılarak, sıcak ve soğuk termalin bir arada bulunduğu bir sistemle örnek proje olacak.



    Jeotermal istihdama da katkı sunuyor

    Jeotermal enerjinin ilçe merkezine ulaştırılması ile birlikte termal tesislerin de önü açılmış oldu. Bu sayede ilçe merkezinde özel müteşebbis tarafından altı tamamen SPA merkezi olan, havuzlu ve jeotermal ısıtmaya sahip 8 bloktan oluşan termal site kazandırıldı. Aynı zamanda mevcut konumda 250 odası faaliyete geçen termal devre mülk projesi de devam ediyor. Dolayısı ile Jeotermal enerji istihdama ve ilçe ekonomisine de önemli katkı sunuyor.  Aynı zamanda turizmin de artmasına olanak sunuyor. Düne kadar konaklama imkanı olmayan Sındırgı ilçesinde bugün 1200 yatak kapasitesi mevcut.



    Tarımı da teşvik ediyor

    Doğanın sunduğu Jeotermal Kaynağın her alanda verimli bir şekilde kullanılarak israf edilmemesi gerektiği düşüncesi ile hareket edilen proje kapsamında ilçe ısıtması, termal tesislerde kullanımın yanı sıra tarım alanında da değerlendirilmesi adına çalışmalar artarak devam ediyor.
    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, GMKA, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi işbirliği ile bölgenin ilk Jeotermal Sebze ve Meyve Kurutma tesisi de Sındırgı’da faaliyete başladı. Tesis çevreci enerji ile doğaya saygılı olduğu, istihdama katkı sunduğu gibi, tarımla uğraşan bölge halkına da katkı sunuyor. Bölgede yetişen sebze ve meyveler bu tesiste kurutularak ihracata konu olacak raf ömrü uzun ürünlere dönüştürülüyor. Aynı zamanda 1000 metrekarelik örnek Jeotermal Sera projesi de tamamlanmak üzere.



    Hisaralan Jeoparkı, doğal oluşumları ile Türkiye’de tek

    Jeotermal kaynakların yeryüzüne çıkışı esnasında oluşan milyon yıllık oluşumlar, Dünya’da nadir görülen ve Türkiye’de tek olan yaşayan canlı dikitlerin bulunduğu alan Jeopark alanı ile UNESCO’ya aday.
    Türkiye’nin tek canlı dikitlerinin bulunduğu bölgeye proje kapsamında ahşap yürüyüş yolları ve müze kurularak bölge turizme kazandırılacak. Bölgede yer alan sıcak su çıkış kaynakları, canlı ve cansız dikitler Balıkesir Üniversitesi öğretim görevlisi Erdal Gümüş ve beraberindeki heyet tarafından numaralandırılarak kayıt altına alındı. Bölgede Balıkesir Büyükşehir belediyesi ve Sındırgı Belediyesi tarafından temizlik çalışmaları gerçekleştiriliyor. Termal tesislere giden sular kapalı sisteme alınarak, çevre kirliliği ve su israfının da önüne geçilmiş olundu.
     
    "10 milyon dolarlık yatırımla ilçeyi büyütmeye devam ediyoruz"

    Doğal şehir demek “İnsanı, doğası ve tüm kaynakları doğal olan demektir” diye konuşan Başkan Yavaş, “İlçemizde her alanda doğallığa önem veriyoruz. Doğamıza ve çevremize sahip çıkıyor, doğal kaynaklarımızı da en verimli şekilde kullanıyoruz. Rabbimin en büyük nimeti bizlere sunduğu Jeotermal Enerji. Biz de bu kaynağı ısıtmadan, tarıma, termal tesislere kadar her alanda değerlendiriyor, ilçemizi büyütmeye geliştirmeye devam ediyoruz. Jeotermalle büyüme ve kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda ilçemiz 10 milyon dolarlık bir yatırım kazandırmış olduk. Devletimizin yatırımları, kamu kurum ve kuruluşları işbirliği ile vatandaşlarımızın da desteğini arkamıza alarak Jeotermalle büyüyoruz. Termal Turizmle büyümeyi hedefleyen stratejik planlarımızda vatandaşlarımızın hayallerini bir bir gerçekleştirdik. Gecemizi gündüzümüze katacak bu şehir için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum