• Reklam

İzmirli ünlü fabrikatör evinde hayatını kaybetti

Gimas Makine'nin kurucusu, mason locası üyesi Şamil Girgin, Karşıyaka ilçesi Bostanlı'da bulunan evinde rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

İzmirli ünlü fabrikatör evinde hayatını kaybetti
26 Ağustos 2021 - 14:10
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve dünyanın en büyük çimento karma değirmenini üreten Gimas Makine'nin kurucusu, yarım asırlık sanayici olan Şamil Girgin hayatını kaybetti.
İşten ayrılırken 7 yıllık kıdem tazminatı ile aldığı bir makine ile yola çıkan ve bugün dünyanın 50 ülkesine ihracat yapan köklü bir firmayı kuran Girgin'in vefatı yakınlarını üzdü. Girgin'in kalp krizi sonucu vefat ettiği öğrenildi. Şamil Girgin ayrıca, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın da ustatalarından olduğu biliniyordu.

BAŞARI HİKAYESİ 
Bir röportajında Şamil Girgin'in öyküsü şöyle:
1966 yılında makine mühendisi olarak hayata atılan Şamil Girgin, o dönemlerde ‘Türkiye’de üretilmeyeni üretebilmek hayalinin yaygın olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Üretmek bilgi gerektirir, bizde de elde olmayan ekipman ve cihazlardan, kısacası yokluktan dolayı bilgi eksikliği vardı.”
 
Bu eksikliği ancak kendi alanında her türlü teknoloji ve ekipmana ulaşabileceği önemli kurum ve kuruluşlarda giderebileceğini düşünen Girgin, soluğu İzmir Rafinerisi’nde alır. Amerikan, İngiliz, Rus, Alman ve İtalyanların yer aldığı, kendi tarifi ile ‘bu deryaya’ girme şansını yakalayan Girgin, dönemin önde gelen kuruluşunda 7 yıl süre ile hemen hemen tüm bölümlerde çalışır. ‘Burada çalışan mühendislerden çok şeyler öğrendim” ifadesinde bulunan Girgin, 7 yılın ardından söyleşinin başında vurguladığı “üretilmeyeni üretmek” idealinin içinde yarattığı baskı ile ‘Okulum oldu’ dediği İzmir Rafinerisi’nden istifa eder.


 
5’den 400 kişiye, 320 tondan 9 bin tona…
Çalıştığı süreçteki kıdem tazminatını da alan Girgin, evindeki eksik eşyalarını tamamladıktan sonra elinde kalan parası ile testere, matkap, el aletleri ve ilk makinesini satın alır. Girgin, 5 kişi ile başladığı üretim serüveninde, bu makine ile bir yıl içinde 320 tonluk üretime imza attıklarını hatırlatarak, ‘İlk göz ağrım hala fabrikamızın girişinde duruyor. 36 yılın sonunda 400 kişi ile yılda 9 bin ton üretim gerçekleştiren firma haline geldik. Sektöre girdiğimizde piyasanın ürettiğimiz mallara ihtiyacı vardı ancak bu ihtiyaca cevap verecek kimse yoktu. Ürettiğimiz malların hepsini ithal etmek zorunda kalan ülkemizi bu bağımlılıktan kurtararak Türk ekonomisine katkıda bulunmak amacı ile çıktığımız yolda bugün, ürettiğimiz ürünlerin yüzde 20’sinin Türkiye’nin ihtiyacını karşıladığını görüyoruz. Mallarımızın yüzde 80’ini ise bu defa bizler ihraç ediyoruz” diye konuştu.
 
25 çeşit ürüne imza attıklarını bildiren Girgin, dünyanın en büyük çimento karma değirmenini ürettiklerini söyledi, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Aile anayasasını öğrendik”
45 yıllık firmalarının hep ileriye gitme vizyonunun hakim olduğunu vurgulayan Girgin, Türkiye’deki şirketlerin ömürlerinin kısa olduğunu hatırlatarak, “Başarılı aile şirketi mantığı ile hareket etmenin meyvelerini topluyoruz” ifadesinde bulundu. Birlik ruhu ile Gimas Makine’nin 100. yılını da kutlayacağına inancının sonsuz olduğunu vurgulayan Girgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Aile şirketlerinin en önemli riski, sizden sonra gelecek olanları iyi yetiştirebilmeniz veya yetiştirememeniz kaosudur. Biz bunu başardık ve bayrağı devredeceğimiz evlatlarımızı çok iyi yetiştirdik. Aile şirketlerinin devamlılığı konusunda kurslar alıyoruz. Aile anayasasını öğrendik. Firma içerisinde profesyonellerle kurumsallaşmak ve ailenin kurumsallaşması var… Bence doğrusu, ailenin kurumsallaşıp firmaları aklı başında yönetmesidir. Firmamızda uyguladığımız kanunlarımız var. Bunlardan bazıları; ‘ailede 12 yaşına gelenler, çalışmaya başlar. Kimse şirketten para çekemez. Herkesin maaşı vardır. Herkes en alt pozisyondan başlayarak çalışmalarını sürdürür’. Ben de alt basamaklardan pişerek geldim, bunun faydasını fazlasıyla gördüm. Bu mantıkla hareket ettikten sonra firmamız 100. yılını da görecektir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum