İzmir Valisi'nden tarihi Vali Konağı açıklaması

    İzmir Valisi Köşger basın mensuplarının sorularını cevaplandırdığı oturumda kentte tarihi binalarda yaşanan hırsızlık olaylarıyla ilgili açıklama yaparken, koronavirüs vakalarının hızla arttığı günlerde herhangi bir kısıtlama olup olmayacağı sorusuna da yanıt verdi.

    İzmir Valisi'nden tarihi Vali Konağı açıklaması
    27 Temmuz 2022 - 12:35

    İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kentin simge yapılarından Tarihi Vali Konağı'nın tahsisin iptal edilerek yeniden Valiliğe kazandırıldığı ve restorasyonun bir ya da bir buçuk sene içinde tamamlanacağını duyurduğu basın toplantısında gündeme dair de önemli açıklamalarda bulundu. 

    Katip Çelebi Üniversitesi'ne tahsis edildikten sonra son dönemde bakımsız görüntüleriyle gündeme gelen Tarihi Vali Konağı'nın yeniden İzmir Valiliği'ne geçtiği duyuruldu. İzmir Valisi Köşger tahsisin atılan imzalarla iptal edildiğini açıklayarak eylül ayında çıkalacak ihalenin ardından tarihi yapının restorasyonunun bir ya da bir buçuk sene içinde tamamlanacağını açıkladı. 



    TAHSİSİ İPTAL ETTİK, BİNA YENİDEN VALİLİĞE GEÇTİ!
    Son günlerde sık sık bakımsız ve harabeye dönmüş haliyle kent gündeminde kendine yer bulan İzmir’in 130 yıllık simge yapısı hakkında açıklamalarda bulunan Köşger, "Vali Konağı kıymetli değerli misafirler ağırlamış, İzmir’in simge yapılarından... Süreç içinde bina yıpranmış, hizmetlerini yerine getiremez hale gelmiş... Bir takas gerçekleşmiş. Bu anıt yapılar restorasyonu bir anda olacak şeyler değil. Kolay olsaydı başka bir formül düşünemezlerdi. Süre alan bir iş olduğu için böyle bir tercihte bulunulmuş ancak son dönemde kamuoyunun hassasiyeti dikkate alarak Valiliğimiz kara aşamasına geldi. Daha önce yapılmış olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne tahsisi iptal ettik burayı tekrar Valiliğe alıyoruz. Yeniden Vali Konağı olarak kullanılmak üzere... Hem bu binanın tarihi simgesel sebebi ile hem de konağın komşularının arzu ve isteklerine paralel olarak... Orayı tekrar restore ederek günün koşullarına cevap verecek şekilde binanın otantik hüviyetinin bozmadan Valilerimizin kullanımına tahsis edeceğiz. Değerli misafirlerimizi ağırlamayı devam edeceğiz. 9-10-11 Ağustos’ta Anıtlar Kurulu Toplantısı var, restorasyon projesini yetiştirip eylül ayı içerisinde ihaleye çıkacağız en geç bir ya da bir buçuk yıl içinde ise restore edeceğiz. Basın mensuplarına konağın bahçesinde bir kokteylde buluşmaya davet edeceğiz" dedi. 

    BİRİLERİ KAŞIMAYA DEVAM ETTİ!
    Köşger İzmir Valiliği’ne yönelen eleştirilere ‘birileri bunu kaşımaya devam etti’ diyerek tepki gösterdi. İzmir Valisi, "Bize yönelik haksız eleştiriler olduğunu ifade edeyim. Bu konuda hassasiyet gösterdiğimiz anlaşılabilir. Vali Konağı’nın restorasyonu güç bir hale gelmiş tabandan nem alıyor çatısı akıyor. Temelden girerek alt yapı, tesisat sorunlarının hepsini çözeceğiz. Binanın statik, mekanik tüm problemlerini çözeceğiz. Eskisinden daha güzel bir hale gelecek inşallah. Burayı biz restore edeceğiz dememize rağmen sürekli birileri bunu kaşımaya devam etti" ifadelerini kullandı.

    BURADA BAŞKA BİR AMAÇ VAR!
    Tarihi Vali Konağı’nda hırsızlık görüntüsü iddialarıyla ile ilgili soruya yanıt veren Köşger, "Hırsızlık olayı biraz kurgu gibi geliyor bize. Video görüntüsü çekene kadar 155’i arayabilirdi arkadaş. Sadece video çekmiş, sonra da basına servis etmiş. Burada başka bir amaç var gibi geliyor’’ dedi. 

    RUHSATSIZ DEPOLARI KAPATIYORUZ
    İzmir’de bulunan tarihi yapılardaki yaşanan hırsızlıklarla ilgili konuşan Köşger, ‘’Ruhsatsız hurda depolarını kapatıyoruz. Hangi kişi hangi sokakta hurda toplayacak bunu bir standarda bağlıyoruz.  Hurda depolarını kamera sistemi ile takibe alacağız. Çok katmanlı bir mekanizma oluşturmak istiyoruz. Uyuşturucu İzmir’de çok yangın. Bunları uyuşturucuların tetiklediğini düşünüyoruz’’ ifadelerini kullandı. 

    YASAK DÜŞÜNMÜYORUZ!
    İzmir’de artan koronavirüs vakaları hakkında gelen soruyu yanıtlayan Köşger, ‘’Mayıs ayı başında vaka sayıları 50’ye inmişti, Entübe sayısı 2’ye kadar inmişti. Şu an entübe sayısı 40, yoğun bakımda 130 olmak üzere ciddi bir artış var. Yoğun bakımlarda ciddi bir sıkıntı yok ama tekrar artışa geçtik. Başlangıca göre ölümcüllüğünün daha az olduğunu değerlendiriyor arkadaşlar. Şu aşamada vatandaşın maske takması gerektiğine dair bir şey getirmeyi düşünmüyoruz. Herhangi bir yasaklama getirmeyi düşünmüyoruz’’ diye konuştu. 

    SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISINA YANIT!
    Asbestli olduğu belirtilen Nae Sao Paulo gemisinin söküm işlemlerinin Aliağa’da yapılmasına tepki olarak düzenlenen basın açıklamasında konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel’in ‘sivil itaatsizlik’ çağrısına yanıt veren Köşger, "Sivil itaatsizlik gibi böyle halkı isyana çağıran bir şeyi tasvip etmemiz mümkün değil. Günümüz Türkiye’sinde hukuk devletinde telaffuz edilmesi bile yanlış. Gemi sökümü Türkiye’de yeni yapılan bir iş değil" dedi. 

    GERİ GÖNDERME MERKEZİ’NDE İŞKENCE İDDİALARI
    İzmir Barosu’nun Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde işkence iddialarına dair konuşan Köşger, ‘’Devlet yapması gerekenleri yapmaya çalışıyor. Biz kısım insanlar ırkçı söylemleri gayri insani söylemlerde bulunuyor. Bir kısım insan da ok şöyle yaptınız böyle yaptınız diyor. Devlet ne yapması gerekiyorsa onu yapıyor. Bunların maksatlı olduğunu, devleti her anlamda suçlamaya yönelik devlet mültecilere yardım ediyor, bir taraftan da işkence ediyorsunuz diye bir suçlama var’’ ifadelerini kullandı. 


    YORUMLAR

    • 0 Yorum