• Reklam

İzmir Ticaret Odası Başkanı Özgener'den Bakan Şimşek'e destek

İzmir Ticaret Odası (İZTO) haziran ayı olağan meclis toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanması beklenen yeni ekonomi politikalarına ilişkin önerilerini paylaştı.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Özgener'den Bakan Şimşek'e destek
22 Haziran 2023 - 12:24 - Güncelleme: 22 Haziran 2023 - 12:26

İZTO haziran ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde yapıldı. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve meclis üyelerinin katılımıyla İZTO çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen toplantıda,  kent ve ülke ekonomisine ilişkin gelişmeler masaya yatırıldı. Mecliste konuşan Özgener, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanması beklenen yeni ekonomi politikalarına ilişkin önerilerini paylaştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önderliğindeki ekonomi yönetiminin Türkiye için hayırlı olmasını dileyen Özgener, Bakan Şimşek'in göreve başladığı ilk gün itibariyle iş dünyasına verdiği mesajların iş dünyası için büyük önem taşıdığını belirtip, "Tutarlılık, şeffaflık ve öngörülebilirlik vurgusunu, ekonomide rasyonel politikalara ve uluslararası normlara dönülmesi konusundaki hassasiyeti, yeni ekonomi programlarının belirlenmesi açısından önemli buluyor, destekliyoruz ve kendisine teşekkür ediyoruz. Programın başarısında, hiç kuşkusuz, tüm kesimlerin desteğinin kilit rol oynayacağına inanıyoruz. Bu bağlamda, açıklanacak olan Programın birtakım fedakarlıklar gerektirebileceğini düşünüyorum. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve kuracağı ekibin bu süreçte, makroekonomik istikrar kurulana kadar iş dünyamızdan gerekli desteği alabilmesi önem arz ediyor. Bizler, her zaman olduğu gibi bu desteği vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

'TÜRK EKONOMİSİNİN BÜYÜMESİNDE YUKARI YÖNDE REVİZYON YAŞANIYOR'

Türkiye ekonomisinin büyüme verilerinde yukarı yönlü revizyonlar yaşandığını ifade eden Özgener, yüzde 4 olarak açıklanan ilk çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme verilerinden sonra, Dünya Bankası'nın Türkiye'nin 2023 yılına yönelik daha önce açıkladığı 2.7 büyüme öngörüsünü 3.2'ye, 2024'e yönelik 4 olarak açıkladığı büyüme öngörüsünü ise 4.3 seviyesine yükselttiğini aktardı. Seçimlerden sonra Kredi Risk Primlerinin (CDS) gerilemesindeki ana sebep olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibine duyulan güven ve Bakan Şimşek'in işaret ettiği faiz artış ihtimaline karşın cari açığın azalmasına dair beklentilerden oluştuğunu dile getiren Özgener, Para Politikası Kurulu kararının, ekonomik maliyetlerin ne ölçüde şekilleneceğini belirleyeceğini dile getirdi.

ÖZGENER'DEN YENİ EKONOMİ POLİTİKALARI İÇİN ÖNERİLER

Açıklanacak olan yeni ekonomi programından beklenti ve önerilerini aktaran Özgener, "Yeni açıklanacak programdan beklentimiz ve önerimiz; tutarlılığı yüksek ve bütüncül politikalarla faiz artış maliyetinin en aza indirilmesi yönünde. Enflasyonun ve cari açığın azaltılması konusunda ne kadar hızlı ve ciddi adımlar atılırsa, büyümedeki maliyetin o kadar azalacağını öngörüyoruz. Faizin ne kadar yükseleceğine bağlı olarak kurda da bir dengelenme muhakkak oluşacaktır. Yapılması gereken miktarda bir faiz ayarlaması piyasanın güvenini sağlayacak ve maliyetleri azaltacaktır. Öncelikle Vergi Reformu hayata geçirilmeli. Kayıt dışılığın azaltılması ve vergilendirilmeyen ekonomik faaliyetlerin kapsam içine alınması, bütçe açıkları ve ekonomik dengeler açısından olumlu etkiler yaratacaktır" dedi.

'DESTEĞİN YENİ PROGRAM İLE DAHA DA ARTIRILMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ'

Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizin artan döviz ihtiyacı nedeniyle ekonominin dinamikleri arasında sürükleyici güçlerden olan ve ülkemize döviz geliri getiren turizm, ihracat ve doğrudan yabancı yatırımlara ağırlık veren çalışmalara hız verilmesini bekliyoruz. KOBİ'lere yönelik desteklerin daha ulaşılabilir olmasının ve firmaların öz sermayelerini destekleyici teşviklerin oluşturulmasının rekabet güçlerini destekleyeceğine inanıyoruz. Ülkemizde gereksiz harcama alışkanlıklarının doğru yönlendirilmesi ile, vatandaşın tasarruf eğilimini artırmak; sürdürülebilir bir ekonomi yönetiminin sağlanması adına yaşamsal önem taşıyor. Bu nedenle; yüksek katma değer yaratma potansiyeli olan e-ihracat, hizmet ihracatı, oyun, finansal teknolojiler, yazılım gibi inovasyon ve girişimcilik çalışmalarına verilen değerin ve desteğin yeni program ile daha da artırılması gerektiğine inanıyoruz."

'VİZE SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ'

İş dünyasının yaşadığı vize sorununun iş yapmanın önünde en büyük engel haline geldiğine dikkati çeken Özgener, Schengen Vizesi başvurularında aylar sonrasına randevular verildiğini, pasaport bekleme süresinin uzadığını, ret sayılarının arttığını ve kısa veya tek girişli vizelerin gelmeye başladığını belirtti. İZTO ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olarak bu konuya önem verdiklerini ve sık sık ülke gündemine taşıdıklarını aktaran Özgener, vize sorununun bir an önce çözülmesi ve ticaretin önündeki büyük engelin kaldırılması gerektiğini vurguladı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum