• Reklam

İzmir siyasetinde 'Osmanlı' tartışması

İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında programda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sözlerinden sonra İzmir siyasetinde taraflar sosyal medya hesapları üzerinden birbirine girdi. AK Parti, MHP'li isimler Soyer'in konuşmaları için Yunanistan tarafında olduğunu söylerken, CHP'liler, AK Partili ve MHP'li isimleri 'Osmanlıcılık'la suçladı.

İzmir siyasetinde 'Osmanlı' tartışması
10 Eylül 2022 - 15:03
İzmir’in kurtuluşunun 100. yılında İzmir’de bir dizi etkinlik yapıldı. Etkinliklerin sonunda Gündoğdu Meydanı’nda Tarkan konseri bütün İzmirlilerin nefesini kesti. Tarkan konserinden önce sahneye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklamalarından sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, sosyal medya hesabı üzerinden Soyer’i hedef alan açıklamalarda bulundu. Dağ, “İzmir’in kurtuluş yıl dönümü etkinliğinde İzmir BB Başkanı’nın konuşması, tarihi acıyla ve kahramanlıkla dolu olan İzmir’imize büyük hakarettir. Osmanlı’yı hain ilan ediyor ama işgalci Yunan’ın adını zikredemiyor bile. Seneye kutlamaları Atina’da yapın da tam olsun” dedi.

CHP'Lİ BAKAN: SALTANAT ÖZLEMİNİZ OLDUĞU ANLAŞILIYOR
Dağ’ın bu açıklamasının ardından CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulundu. Soyer’in sözlerindeki rahatsızlığın sebebinin Mustafa Kemal Atatürk’e olan düşmanlıktan olduğunu söyleyen Bakan, Soyer’in sözlerinin Gençliğe Hitabe’den alındığının altını çizdi. Bakan, Dağ’ın açıklamalarındaki sözlere ithafen, “Saltanat sözünden rahatsız olduğunuza göre bir saltanat özleminiz olduğu anlaşılıyor” dedi.

CHP’li Bakan’ın yaptığı paylaşım şu şekilde:
Birileri Tunç Soyer’in “İzmirliler 100 yıl önce bu toprakları yönetenler gaflet delalet ve hatta hıyanet içindeydi. Gençleri kadınları çocukları hiç düşünmediler. Sadece saraylarındaki saltanatı korumak için tüm milleti ateşe attılar.” Sözünden rahatsız olmuş. Ancak biz rahatsızlığın asıl sebebini biliyoruz rahatsızlık sözün asıl sahibi olan Mustafa Kemal ATATÜRK’e düşmanlıktan kaynaklanıyor. Bu ülkenin kurtarıcısına olan alerjileri her nasılsa nüksediyor. Tunç Soyer’in sözleri Nutuk’un finali olan Gençliğe Hitabe’den alıntıdır. Bunu bilmemekte gaflet ve delalettir. Bunu bilip eleştirmek ise Cumhuriyetin kurucu değerlerine düşmanlıktır. Sayın Hamza Dağ Cumhuriyet Osmanlı İmparatorluğu Viyana kapılarında iken kurulmadı. Cumhuriyet “Aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş…” iken kuruldu.  Dolayısıyla Cumhuriyet bir yanı ile Osmanlı’nın son dönemi ile hesaplaşmadır. Saltanat sözünden rahatsız olduğunuza göre bir saltanat özleminiz olduğu anlaşılıyor. Atatürk ; “Milletin saltanat ve hâkimiyet makamı yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Ve bu makamı hâkimiyetin hükümetine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti derler.” demiştir. Biz sizin TBMM’yi etkisizleştirmeniz ve gücü Saraya ve bir şahısa vermenize karşın tekrar parlamenter sisteme dönerek Cumhuriyetimizi fabrika ayarlarına döndüreceğiz.

BİR ELEŞTİRİ DE AK PARTİLİ SÜREKLİ’DEN: ECDADIMIZA HAKARET EDİYOR
CHP'li Bakan'ın açıklamalarının ardından AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Soyer'i hedef alan açıklamalarda bulundu. Sürekli sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Soyer’in açıklamasının görüntülerini paylaşarak “ecdadımıza hakaret ediyor” dedi.

Sürekli’nin yaptığı açıklamalar şu şekilde:

Yunanistan’la ne zaman gerilim yaşansa kendini Yunan topraklarına atan, Zafer’i gölgelemeye çalışan belediye başkanı Ecdadımıza hakaret ediyor. Derdi ne İzmir ne de İzmirli… İzmirli’nin verdiği görev ve sorumluluğu taşıyamıyor, hadsizliklerinin başka açıklaması olamaz.

CHP’Lİ BAKAN’DAN SÜREKLİ’YE ‘ECDAD’ ELEŞTİRİSİ
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’nin yaptığı açıklamalardan sonra sosyal medya hesabı üzerinden bu açıklamalara tepki gösterdi. Sürekli’yi Osmanlı İmparatorluğu’nun son imparatoru Vahdettin üzerinden eleştiren Bakan, “Vahdettin’i kastederek ecdadımıza hakaret ediliyor demiş şimdi kendisine bizim ecdadımız kim hatırlatayım” diyerek Kurtuluş Savaşı’nın tarihi figürleri üzerinden dem vurdu.

Bakan’ın yaptığı açıklamalar şu şekilde:

9 Eylül’ün 100. Yıl dönümünde tarihin en görkemli kutlamalarından birilerini rahatsız etmiş demiştik şimdi de AKP il Başkanı Kerem Ali Sürekli Vahdettin’i kastederek ecdadımıza hakaret ediliyor demiş şimdi kendisine bizim ecdadımız kim hatırlatayım. Öncelikle bizim ecdadımız kimler bunu hatırlatayım. Ecdadımız, 27 Ağustos 1922 sabahı Mustafa Kemal Paşa'ya telefonda kuşattıkları tepeyi yarım saat sonra alacaklarını bildirmesine rağmen bunu başaramayınca intihar ederek hayatına son veren Miralay Reşat Çiğiltepe’dir. Ecdadımız,  Ahır Dağı'nın sarp,  geçitlerinden, ses çıkarmasınlar diye atlarının nallarına bezler, çaputlar bağlayarak geçen ve cephe gerisine sızarak düşmanın ikmal yollarını kesen ve önüne kattığı düşmanı denize döktüğü İzmir’e kadar kovalayan Türk süvarileridir. Ecdadımız, bölüğünün başında büyük bir cesaretle, düşman grubunun içerisine saldırarak, 2.000 düşman askerini esir alan düşman toplarını ele geçirmek üzere hücuma geçtiğinde askerleriyle birlikte şehit düşen Yüzbaşı Şekip Efendi ve silah arkadaşlarıdır. Ecdadımız, demiryollarının kesiştiği yer olan Eskişehir'e üs kuran ve savaş boyunca derme çatma trenlerle cepheye asker, cephane, malzeme nakleden; ray döşeten; gerektiğinde ray ve vagonlardan çelik söktürüp kılıç yaptıran miralay Behiç Beydir. Ecdadımız, cepheye taşıdığı cephane ıslanmasın diye battaniyesini cephaneye saran, bebeğine sarılarak onun donmaması için uğraş verirken donarak şehit olan Şerife Bacıdır. Ecdadımız, Mustafa Kemal Atatürk’ün cepheyi gezerken gördüğü, bir top mermisinin açtığı çukur içerisinde üzeri yarı toprakla örtülü, bir kolu sancağı gökyüzüne doğru dik tutar bir şekilde şehit düşen “meçhul asker” dir. Ecdadımız, 1912 yılında köyünden ayrılarak cepheden cepheye koşan ve son olarak Kurtuluş Savaşında 11 yıl görmediği oğlu  Mehmet onbaşının kollarında 31 Ağustosta şehit olan Çetmili Kara Ali çavuş ve 9 Eylül’de İzmir’e giren birliğin başında şehit olan oğlu Mehmet onbaşıdır. Ecdadımız, Sabuncubeli Muharebelerinde düşman ile çarpışırken yaralanan yaralı olmasına rağmen İzmir Hükümet Konağı'na giderek Türk bayrağını göndere çeken Yüzbaşı Şerafettin İzmir’dir. Ecdadımız, “Geldikleri gibi giderler.” diyen ve Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir diyerek bizim bugün üzerinde uçarak geçtiğimiz 400 km yi Türk ordularının savaş koşullarında 9 günde geçmesini sağlayan…

CHP'Lİ POLAT: SİYASETTEN ANLAMADIĞINIZ GİBİ TARİH BİLGİNİZ DE SIFIR
Sürekli'nin açıklamarına bir eleştiri de CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat'tan geldi. Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Polat, kutlamaların Sürekli'yi rahatsız ettiğini söylerek "Siyasetten anlamadığınız gibi tarih bilginiz de sıfır" eleştirilerinde bulundu.

Polat'ın yaptığı açıklamalar şu şekilde:

İzmirlilerin birlik, beraberlik ve hoşgörü içinde 9 Eylül’ü kutlaması anlaşılan sizi çok rahatsız etti Kerem Ali Sürekli. Toplumu kutuplaştırma ve milli değerler üzerinden ötekileştirme siyasetinizin miadı doldu. Siyasetten anlamadığınız gibi tarih bilginiz de sıfır. Yaklaşan seçimlere yönelik algı operasyonu yaparak, kof kabadayılıklarla bir gece ansızın gelebiliriz tavırlarınızla, içi boş hamasi sözlerle oy toplamaya çalışmanızın miadı doldu. “Emevi Camii’nde namaz kılacağız” diye yola çıktınız, ülke Suriyeli memleketi haline döndü. Bu memlekete ziyansınız. Beceriksizsiniz, basiretsizsiniz. Miadınızı doldurdunuz artık. Söyleyecek sözünüz kalmadığında da haddinizi aşıyorsunuz.

BAŞKAN SOYER: ATATÜRK'ÜN İZİNDEN YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Kutlamaların ardından yaptığı açıklamalar yüzünden eleştiri oklarının hedefi olan Başkan Soyer, sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine vurgu yapan Başkan Soyer, "Biz işgalcilerin gemileriyle kaçan saray erkanının değil, bağımsızlığımız için göğsünü siper eden Mustafa Kemal Atatürk'ün ve bu uğurda canını feda eden atalarımızın izinden yürümeye devam edeceğiz" dedi.

CHP'Lİ YÜCEL: KİMLERİ TARİF ETTİĞİNİ ÇOK İYİ BİLİYORSUNUZ
Dağ'ın açıklamalarının ardından CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarıda bulundu. Yücel, 'Osmanlıcılık' üzerinden Dağ'a yüklenirken, "Gaflet,dalalet ve hatta hıyanet içinde olabilirler"...Kimi tarif ettiğini siz çok iyi biliyorsunuz" dedi.

Yücel'in yaptığı açıklamalar şu şekilde:

Aktroller ve Hamza Dağ İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 9 Eylül programındaki konuşmasında "Yunan" ı anmadı diye rahatsız olmuşlar. Tunç Soyer İşgal kuvvetleri derken kimi kastediyordu acaba? Vatan toprakları düşman tarafından işgal edildiğinde, basiretsiz ve edilgen padişah ve işbirlikçi Damat Ferit hükümeti işgal kuvvetleriyle iş tutarken, M.Kemal direnişi örgütlüyordu. Olayı "Osmanlıcılık - Osmanlı karşıtlığına" çekerken vatan hainlerine de sahip çıkıyorsunuz. İşiniz gücünüz lafları ve olayları çarpıtmak, algı yaratmak. T. Soyer'in söyledikleri Atatürk'ün Nutuk'ta ve Gençliğe Hitabe'de söyledikleridir. "Gaflet,dalalet ve hatta hıyanet içinde olabilirler"...Kimi tarif ettiğini siz çok iyi biliyorsunuz. Anladın sen onu Hamzda Dağ.

CHP’Lİ POLAT: HAZMEDİN ARTIK, BIRAKIN ŞU SALTANAT SEVDANIZI
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Soyer’e gelen eleştirilere sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi. AK Partili Dağ’ı saltanat sevdalısı olarak eleştiren Polat, “Egemenlik bir aileden, bir zümreden alınıp millete verileli 100 sene oldu! Hazmedin artık. Bırakın şu saltanat sevdanızı” dedi.

Polat’ın yaptığı açıklamalar şu şekilde:

Tek adam ve saltanat sevdanızı Aziz Milletimize dayatmaya çalışmanızı anlıyoruz. Cumhuriyete ve kazanımlarına her fırsatta saldırıyorsunuz. Ancak rüşvet, talan ve yolsuzluklarınız ortaya çıktıkça ulusumuzun ortak değerlerine sıkı sıkı sarıldığınızı da görüyoruz. Tükendiniz Hamza Dağ. Çatısı altında olduğunuz parlamentoda “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” yazar. Bağımsızlık ateşinin Anadolu’da yakılmasıyla, egemenlik bir aileden, bir zümreden alınıp millete verileli 100 sene oldu! Hazmedin artık. Bırakın şu saltanat sevdanızı. Başkanımız Tunç Soyer’in  “İzmirliler 100 yıl önce bu toprakları yönetenler gaflet delalet ve hatta hıyanet içindeydi. Gençleri kadınları çocukları hiç düşünmediler. Sadece saraylarındaki saltanatı korumak için tüm milleti ateşe attılar.” sözlerinde yanlış tek bir kelime yok.

CHP'Lİ KILIÇ: O GÜN DE VARDI BUGÜN DE VARSINIZ
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda "O gün de vardı,bugün de varsınız" diyerek gelen eleştirilere cevap verdi.

Kılıç'ın yaptığı açıklamalar şu şekilde:

Tarihi,“keşke yunan galip gelseydi”diyen fesli kadir’den öğrenenler algı ile belediye başkanımız Tunç Soyer’e saldırıyor. Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’de bahsettiği gibi;"İktidara sahip olanlar, gaflet,dalalet ve hatta hıyanet içinde olabilirler." O gün de vardı,bugün de varsınız

CHP'Lİ ARSLAN: NE YAPARSANIZ YAPIN GÖLGELEYEMEZSİNİZ
CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Soyer'e gelen eleştirilere sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi. Tarihi 100. yıl kutlamasını kıskananların olduğunu söyleyen Arslan, "Başkanımız Tunç Soyer’e saldırarak 9 Eylül’ün bu görkemli kurtuluş kutlamalarını ne yapsanız, ne söyleseniz gölgeleyemezsiniz" dedi.

Arslan'ın yaptığı açıklamalar şu şekilde:

Tüm İzmirlilerin ve hatta tüm Türkiye’nin, İzmirlilerle birlikte büyük bir övünç, gurur ve mutlulukla kutladığı İzmir’imizin 100. Kurtuluş etkinliklerini kıskananlar, Türk Milletinin tasada ve kıvançta bir olmasından duydukları rahatsızlığı yine dışa vurmuşlar. Sizler, ‘keşke yunan galip gelseydi… Yunanın bile yapmayacağı kötülükler Türkiye’de yapıldı…’ diyenleri baş tacı yapacağınıza gerekli tepkileri o zaman vermiş olsaydınız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e saldırarak 9 Eylül’ün bu görkemli kurtuluş kutlamalarını ne yapsanız, ne söyleseniz gölgeleyemezsiniz.

PURÇU: BİZİM ECDADIMIZ İNGİLİZ GEMİSİNE BİNEREK KAÇAN VAHDETTİN DEĞİL
Soyer’e gelen eleştirilere karşılık olarak bir cevap da CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’dan geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Purçu, Osmanlı İmparatorluğu’nun son padişahı olan Vahdettin üzerinden AK Parti’ye yüklendi.

Purçu’nun yaptığı açıklamalar şu şekilde:

“Keşke Yunan galip gelseydi” diyen fesli Kadir’in haramileri İzmir’de ki birlik beraberliği kıskanmaya ve Belediye Başkanımız Sn. Tunç Soyer’e saldırmaya devam ediyor. Bizim ecdadımız İngiliz Gemisine binerek kaçan Vahdettin değil, kanının son damlasına kadar mücadele edip bu toprakları canı pahasına savunan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarıdır. Birliğimiz ve beraberliğimizden rahatsız olanlar 100 yıl önce olduğu gibi bugünde işgalcilerin gemilerine binip gidebilirler. Bizler Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarlarını ve menfaatlerini koruyan gemiden hiçbir zaman inmedik, asla inmeyeceğiz.

AK PARTİLİ KAYA: KORKAKSIN, DÜŞMANSIN, İZMİR'E YAKIŞMIYORSUN
Soyer'in açıklamalarına bir eleştiri de AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'dan geldi. Soyer'i korkaklık ve düşmanlıkla suçlayan Kaya, "Dilinin altındaki asıl baklayı çıkaramıyorsun. Yunan dostlarına yaranmaya çalışıyorsun" dedi.

Korkaksın! Onun için, dilinin altındaki asıl baklayı çıkaramıyorsun. Düşmansın! Hem milletimizin ortak değerlerine, hem tarihimize, hem de demokrasiye. Zafer günümüzde bile Yunan dostlarına yaranmaya çalışıyorsun. Yakışmıyorsun! Bu güzel şehre, İzmir'imize.

AK PARTİLİ KIRKPINAR: SOYER TALİMATLARI YERİNE GETİRİYOR
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar da eleştirilere dahil olan isim oldu. Soyer'in yaptığı açıklamalardan sonra 'talimatları yerine getiriyor' diyerek eleştiren Kırkpınar, Soyer'in önceden yaptığı konuşmalara da atıfta bulundu.

Kırkpınar'ın yaptığı açıklamalar şu şekilde:

Soyer onu oraya getirenlerden gelen talimatlarını bir bir yerine getiriyor. Gün geliyor İzmir için ayrı bir para, ayrı bir bayrak diyor. Kıbrıs'la ilgili ağıza alınmayacak laflar ediyor.  PKK’nın, HDP'’in yanında duruyor özerklik diyor. Onlarla birlikte gözyaşı döküyor. Aile yapımızı ahlaki erozyona uğratmak için akıl almaz faaliyetlerde bulunuyor. Başka tarım, başka para, başka bayrak, başka İzmir ve başka Türkiye mümkün diyor.  Bugün de kendi tarihimize küfrediyor. Ecdadımızı aşağılıyor. Başka bir ecdat başka bir tarih mümkün diyor. Yüzbinlerce Şehit vererek kurduğumuz Yeni Türkiye Cumhuriyet’inin banileri Başta gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onun silah arkadaşları Osmanlı paşaları değiller miydi? Ülkemizin Cumhurbaşkanı ‘Bir gece ansızın gelebiliriz. İzmir’i unutmayın diyor’ Cevap CHP ve Soyer’den tamda bu günde 9 Eylül’de İzmir’den geliyor. 100 yıl önce denize dökerek zafer kazandığımız Yunanistan’a destek mesajı başka nasıl gönderilir ki? Soyer’in dediklerini en azılı düşmanlarımız bile demiyor. Bu karanlık zihniyetin şanlı ecdadımıza dil uzatması hadsizlik olmakla birlikte Soyer ve zihniyetini şiddetle kınıyoruz.

MHP’Lİ ŞAHİN: KEŞKE ATATÜRK’TEN BAHSETSEYDİN
MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin de Soyer’in açıklamalarını sosyal medya hesabı üzerinden eleştirdi. ‘Pagosçu Soyer’ dediği paylaşımda Şahin, “Türk’ten, Atatürk’ten bahsetseydin keşke”

Şahin’in açıklamaları şu şekilde:

İzmirin kurtuluşunun 100. yıldönümünde işgalden, vahşetten, zaferden, bağımsızlıktan, Türk’ten, Atatürk’ten bahsetseydin keşke. Bağımsızlık tutkumuzu, insanlık onurumuzu ayaklar altına alan işgalci yunan ordusuydu hatırlatırım sana pagosçu Tunç Soyer.

İZMİR 100 YIL SONRA ESARET ALTINDA ZİNCİRLENMİŞTİR
Şahin, bu açıklamasının ardından 2 saat sonra yeni açıklamlarda bulundu. İzmir'in yeniden esaret altında olduğunu söyleyen Şahin, "İzmir‘imiz 9 Eylül 1922’de kurtulmuştur fakat 100 yıl sonra fiili esaret altında zincirlenmiş haldedir" dedi.

Düşmandan aman dileyen bir çürümüşün zaferimizi barış diyerek gölgeleyen bir Megali İdea hayranının darbeci ve zalim babası gibi zillette olduğu ayan beyan ortadadır güzel İzmir‘imiz 9 Eylül 1922’de kurtulmuştur fakat 100 yıl sonra fiili esaret altında zincirlenmiş haldedir.

SOYER NE DEDİ?
100 yıl önceydi. Bu toprakları yönetenler, gaflet, delalet ve hatta hıyanet içindeydi. Gençleri, kadınları, çocukları, geleceği hiç düşünmediler. Sadece ve sadece, saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar. İnsanlık onurumuzu, bağımsızlık tutkumuzu ve yaşam hakkımızı ayaklar altına aldılar. Teslim oldular. Ve bir sabah, emperyalist ülkelerin askerleri kirli çizmeleri, kirli emelleriyle Körfez’in sularını ve güzelim şehrimizi işgal etti.


YORUMLAR

  • 0 Yorum