• Reklam

İzmir Şehir Hastanesi'ne 2.43 km'lik teleferik

İZMİR'de inşaatı devam eden Bayraklı Şehir Hastanesi'ne ulaşım alternatifi oluşturması amacıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan Bayraklı Şehir Hastanesi Teleferik Hattı Ulaşım Etüt Raporu'nun detayları belli oldu.

İzmir Şehir Hastanesi'ne 2.43 km'lik teleferik
17 Aralık 2022 - 12:20 - Güncelleme: 17 Aralık 2022 - 12:52

Bayraklı ilçesinde, temeli 2013 yılında atılan, inşaat çalışmalarına 2016'da başlanan İzmir Şehir Hastanesi'nde sona geliniyor. Yatırım tutarı toplam 1 milyar 638 milyon TL olan ve 622 bin 530 metrekare arsa üzerinde, 573 bin 546 metrekare toplam inşaat alanına sahip hastanenin tamamlanması sonrasında bölgede oluşacak yoğun ulaşım talebinin karşılanması için alternatif ulaşım yolu çalışmaları yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 'İzmir Bayraklı-Şehir Hastanesi Teleferik Hattına Ait Uygulamaya Esas Kesin Projeleri İşi' kapsamında hazırlanan projenin onayı için Ulaştırma Altyapı Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapıldı. Ulaşım Altyapı Genel Müdürlüğü'nce, Ulaşım Etüt Raporunun İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin onayına sunulması gerektiği bildirildi. Kasım ayı meclisinde Bayraklı Şehir Hastanesi ulaşımı için teleferik önerisi gündeme geldi ve 'İzmir Bayraklı-Şehir Hastanesi Teleferik Hattına Ait Uygulamaya Esas Kesin Projeleri İşi' kapsamında kablolu ulaşım sistemi (Teleferik) yatırımına ait önergede yer alan 'Ulaşım Etüt Raporu' oy birliği ile kabul edildi.

TELEFERİK HATTINDA 4 DURAK OLACAK

Ulaşım etüt raporunun detayları da belli oldu. Planlanan teleferik güzergahına, raporda yer verildi. Buna göre, Bayraklı İZBAN durağı ve ESHOT otobüs durağı ve şu anda kullanımda olmayan Bayraklı Vapur İskelesi birleşiminde, Şehir Hastanesi ile ulaşımının sağlanabilmesi amacıyla Bayraklı Belediyesi önünde deniz tarafında bulunan sahil kısmından başlayarak İzmir Şehir Hastanesi'nde son bulan kablolu ulaşım sisteminin (Teleferik) yapılması planlanıyor. Bayraklı İskele İZBAN Durağı, Alparslan Pazar Yeri Durağı, Dr. Ekrem Akurgal Parkı Durağı ve Hastane Durağı ile 4 istasyon noktası ile planlanan teleferik hattının uzunluğunun 2,43 kilometre olması bekleniyor. Hattın kot farkı 170.65 metre, seyahat süresi ise 8 dakika 37 saniye olması tahmin ediliyor.

5 ALTERNATİF ARASINDA EN UYGUNU SEÇİLDİ

Ulaşım etütleri kapsamında toplam A,B,C,D ve A-2 şeklinde isimlendirilen 5 güzergah alternatifi denendiği ve 3 istasyonlu A ve C hatları ile 4 istasyonlu A-2 hattı teknik ve ekonomik olarak diğer hatlara göre ön plana çıktığı raporda belirtildi. A ve A-2 hattının alt istasyonunun hem iskele hem otobüs durağına hem de İZBAN'a yakın olması diğer hatlara göre avantaj sağladığı dile getirilen raporda, "Erişilebilirlik açısından değerlendirildiğinde Bayraklı İZBAN ve İskele uçlu alternatif hatlar ön plana çıkmaktadır. Bununla beraber A-2'nin dört durağa sahip olması, yine erişilebilirlik açısından avantajlı bir durum olsa da A hattına göre maliyetlerin artması, seyahat hızının düşmesi söz konusudur. En yüksek hacim ve hız ise küçük farklılıklar olmasına rağmen A hattında görülmektedir. Ancak A-2, dört istasyonlu, daha fazla yolcu üretim çekim potansiyeli olan bir güzergahtır. Yakın çevredeki konut, ticaret, turizm vb. alanlardan duraklara erişim oldukça kolaydır. A-2 hattı toplu taşıma güzergahlarıyla da entegredir. Bu sebeple duraklar aktarma yapmaya uygun konumdadır. Duraklar, raylı sistem, toplu taşıma güzergahları ve sahil bağlantı yolu ile kesişmektedir. İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi ile Bayraklı Vapur İskelesi arasında yapımı planlanan teleferik hattı için ulaşım etüt sonuçları göz önünde bulundurularak; verilen alternatif güzergahlardan 'A-2' benimsenen güzergâh olarak seçilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

TRAFİK YOĞUNLUĞU BEKLENİYOR

Proje kapsamında planlanan teleferik hattının çalışma alanı içerisindeki hastaneler ve yolculuklardaki etkilerinin belirlenebilmesi amacıyla yüz yüze anketler ile trafik kesit sayımları yapıldığı belirtilen raporda, "Proje kapsamında, 4 kesit sayımı, 1 kavşak sayımı, 4 farklı noktada toplamda bin 100 anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Bayraklı Şehir Hastanesi'nin konumu itibari ile hastaneye ulaşmak için mevcut çevre yollarının kullanılması gerekmektedir. Bu durum, halihazırda yoğunluk görülen çevre yollarında hastanenin de tam kapasitesi ile faaliyete geçtiği durumda, söz konusu yollarda trafiği etkileyeceği öngörülmektedir. Çalışma alanı içerisindeki belirlenen istasyonlarda 2018 yılından bu yana trafik hacminde farklı oranlarda artış olduğu belirlenmiştir" açıklamalarına yer verildi.

ŞEHİR HASTANESİ ALANINA GÜNLÜK 58 BİN 174 KİŞİ BEKLENİYOR

Şehir Hastanesi Teleferik Hattı Projesi ile birlikte yapımı devam eden 8 bin 100 bağımsız konutluk deprem konutları ve planlanan Millet Bahçesi bulunduğu alana günlük 58 bin 174 kişinin yolculuk yapacağı tahmin edilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Şehir hastanesinin yanından başlayarak tünellerin üzerinden geçen ve geniş alana yayılan bölgede konut alanı, eğitim alanı, anaokul, ilkokul, ortaokul, lise, ticaret alanı, sağlık tesisi, park, ağaçlandırılacak alan ve açık spor alanı planlanmaktadır. Revizyon konut alanlarının yapıldığı bölgede millet bahçesinin de yapımı planlanmıştır. Bu kapsamda deprem konutları ve millet bahçesi için taşıt-yolcu hesapları ve günlük yolculuk sayısı tahminleri yapılmıştır. Deprem konutları ve millet bahçesi projesinde gelen taşıt sayısı 19 bin 42, giden taşıt sayısı ise 19 bin 612 olmak üzere toplamda 38 bin 654 taşıtın deprem konutları ve millet bahçesine giriş çıkış yapacağı tahmin edilmektedir. İzmir Ulaşım Ana Planı verilerinden yola çıkılarak ortalama taşıt doluluk oranı 1,51 taşıt/kişi olarak belirlenmiştir. Toplamda 58 bin 174 kişinin günlük deprem konutları ve millet bahçesi bölgesinde yolculuk yapacağı tahmin edilmektedir. Proje konusu olan şehir hastanesi Teleferik Hattı Projesi'nin gerçekleşmesiyle tahmin edilen yolcu sayısının teleferik hattına talep göstereceği düşünülmektedir."

'PROJE İLE BERABER BAYRAKLI İSKELESİNİN DE ÇALIŞMASI PLANLANMIŞTIR'

Teleferik hattı projesi ile birlikte kapalı durumda olan Bayraklı İskelesi'nin de çalışması planlandığı ifade edilen raporda, "Şehir Hastanesi, Bayraklı bölgesinde çevre yolunun kuzeyinde bulunmaktadır. Dolayısıyla teleferik hattının yapılması ile beraber hastanenin etkileşimli olduğu tür genellikle Altınyol üzerinden geçen otobüs hatları ile birlikte İZBAN raylı sistem hattı olmaktadır. Aynı zamanda teleferik hattının Bayraklı bölgesinde planlanan bir ara istasyon durağı bulunduğundan, buradaki otobüs hatları ile de etkileşim halinde olması beklenmektedir. Bununla beraber teleferik hattının trafikten bağımsız olması ve yüksek frekansı sebebiyle bir miktar kullanıcının Altınyol-Bayraklı hattını tercih etmesi beklenmektedir. Teleferik hattı ile bağlantılı olarak raylı sistem ve otobüs hatlarına ek deniz ulaşımı liman ucu olsa da Bayraklı İskelesi mevcut durumda çalışmamaktadır. Ancak proje ile beraber Bayraklı İskelesi'nin de çalışması planlanmıştır. Dolayısı ile teleferik hattının deniz ulaşımından da yolcu çekmesi beklenmektedir" denildi.

TELEFERİK HATTI İÇİN RÜZGAR ANALİZLERİ YAPILDI

Meteorolojik veriler ile olası istasyon noktalarının rüzgar analizlerin yapıldığı belirtilen raporda, her iki bölgenin rüzgar verilerinin gün gün incelendiği ve aylık olarak raporlandığı ifade edildi. 5 yıllık rüzgar analizinde Bayraklı Şehir Hastanesi bölgesinde rüzgar hızının 45 km/h referans alındığı aktarılıp, yıllık olarak değerlendirildiğinde bu artış hızının nadir olarak aşıldığı anlaşıldığı dile getirildi. Bayraklı sahil bölgesi teleferik sisteminin en alt kotta olması ve şehir hastanesinin en üst kotta olması açısından 2 noktanın analiz edilmesi yeterli bulunduğu ifade edilen raporda, "5 yıl boyunca inceleme yapıldığında ağırlıklı olarak rüzgar yönünün kuzey doğu yönlü olduğu görülmektedir. Değerlendirme sonucunda rüzgar yönünün teleferik güzergahına paralel estiği belirlenmiştir" ifadelerine yer verildi.

ALTYAPI VERİ ANALİZLERİNİ YAPILDI

Çalışma kapsamında altyapı verilerinin analizlerini yapıldığı belirtilen raporda, "İdareden gelen elektrik, su, doğal gaz vb. altyapı verileri bölgesel ve tüm hat alternatifleri için değerlendirilmiştir. Bu kapsamda istasyon yerleri için gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra yapıma ilişkin herhangi bir engel bulunmamaktadır. Alternatifler arasından tercih edilen hat kapsamında, direk yerlerinin belirlenmesi sürecinde altyapı verileri göz önünde bulundurulacaktır. Teleferik işi kapsamında öngörülen güzergah ve yakın çevresi jeolojik açıdan değerlendirilmiştir. Proje ve yakın çevresinde MTA Genel Müdürlüğü Türkiye Heyelan Envanteri İzmir Paftası ile Yerbilimleri Harita Görüntüleyici ve Çizim Editörü'ne göre inceleme alanı ve yakın çevresinde aktif veya potansiyel durumda bir heyelan haritalanmamıştır. Teleferik hattı projesinin planlandığı Bayraklı ilçesi ve yakın çevresi ileri derece deprem bölgesi kabul edilmektedir. Bununla birlikte Bayraklı ilçesinin kıyı kesimlerini oluşturan yerleşim alanları, zemin sıvılaşmasına karşı duyarlı alanlar olarak tanımlanmaktadır. İnceleme alanında özellikle kıyı bölgelerde sıvılaşma problemi oluşabilir" ifadelerine yer verildi.

ULAŞIM GÜZERGAHLARI İNCELENDİ

Şehir hastanesine ulaşım alternatifi oluşturması amacıyla düşünülen teleferik hattı projesinin her açıdan değerlendirilmesi gerektiği vurgulanan raporda, "Şehir hastanesi ile çevre yollarının çevresinden geçen lastik tekerlekli toplu taşıma güzergahları da çalışma kapsamında incelenmiştir. Teleferik projesi için belirlenmiş olan çalışma alanından toplamda 26 adet lastik tekerlekli toplu taşıma hattı, 1 adet İZBAN hattı geçtiği aktarıldı. 26 hattın kullandıkları akslar incelendiğinde, Anadolu Caddesi ile Manas Bulvarı en çok kullanılan akslar olurken Sakarya Caddesi bu 26 güzergâh içerisinde en az kullanılan aks olarak belirlendi" açıklamalarında bulunuldu. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum