İzmir Körfezi'nde tarihin en kapsamlı dip taraması sürüyor

    İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmalarda Aralık 2024’ten bu yana 1 milyon ton dip çamuru çıkarıldı. Hedef 4 milyon ton.

    İzmir Körfezi'nde tarihin en kapsamlı dip taraması sürüyor
    03 Mart 2026 - 11:25 - Güncelleme: 03 Mart 2026 - 11:29

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nde bugüne kadarki en geniş kapsamlı dip tarama ve derinleştirme operasyonunu sürdürüyor. Aralık 2024’te başlatılan çalışmalar kapsamında deniz tabanından 1 milyon ton dip çamuru çıkarıldı. Toplam 4 milyon tonluk hedef doğrultusunda ilerleyen operasyonla, Körfez’in dip yapısında yıllar içinde oluşan sediman birikiminin azaltılması ve deniz ekosisteminin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

    Çalışmalar özellikle Bostanlı açıkları ile Körfez’in kuzey aksında, Çiğli bölgesinde yoğunlaştırıldı. Müdahalenin boyutu ise rakamlarla dikkat çekiyor. Çıkarılan 1 milyon ton çamur, yaklaşık 50 bin hafriyat kamyonuna eş değer. Bu kamyonlar arka arkaya dizildiğinde 800 kilometrelik bir konvoy oluşturuyor; söz konusu miktarla 400 olimpik yüzme havuzu doldurulabiliyor.

    Su sirkülasyonu hedefte

    İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Güzin Özbaş, dip tarama çalışmalarının Körfez’deki su sirkülasyonunu artırmayı hedeflediğini belirtti. Bilimsel raporların, özellikle kuzey kesimlerdeki sığlık nedeniyle su dolaşımının yetersiz kaldığını ortaya koyduğunu ifade eden Özbaş, tarama işlemlerinin eksi 4 metre derinliğe kadar sürdürüldüğünü açıkladı.

    Körfez’in kuzey aksında derinliğin yer yer 20 santimetreye kadar düştüğüne dikkat çeken Özbaş, Aralık 2024’ten bu yana yaklaşık 700 bin metreküplük tarama gerçekleştirildiğini, bunun da 1 milyon tonun üzerinde malzemeye karşılık geldiğini söyledi.

    Özbaş ayrıca, Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesislerinden biri olan Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin dördüncü fazının devreye alınmasıyla Körfez temizliğine katkının artırıldığını, dere temizliklerinin sürdürüldüğünü ve yağmur suyu ile kanal ayrıştırma hatlarının inşa edildiğini vurguladı.

    Toplam 4 milyon tonluk hedefe ulaşıldığında, Körfez’den çıkarılacak çamur miktarı yaklaşık 200 bin hafriyat kamyonuna eş değer olacak. Yetkililer, çalışmaların yalnızca bir temizlik operasyonu değil, Körfez’in ekolojik dengesini yeniden güçlendirmeye yönelik kritik bir çevresel müdahale niteliği taşıdığını belirtiyor.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum