• Reklam

İzmir'in yeni sanat merkezine ziyaretçi akını

İZMİR'de, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla 29 Nisan'da açılışı yapılan İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası, açılışından bu yana 1.5 aylık süreçte 60 bin ziyaretçiyi ağırladı. Kentin ana aksında yer alan ve lokasyonu itibariyle de kısa süre içinde vatandaşın uğrak noktası haline gelen fabrika, İzmirlilerin yeni cazibe merkezi oldu.

İzmir'in yeni sanat merkezine ziyaretçi akını
16 Haziran 2023 - 14:34 - Güncelleme: 16 Haziran 2023 - 14:36

İzmir'de yaklaşık 140 yıllık tarihi değere sahip olan Alsancak Tekel Fabrikası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa çalışmalarının ardından 29 Nisan tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla 'İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası' olarak hizmete açıldı. Yaklaşık 17 dönüm arazi üzerinde 20 bin metrekarelik kapalı alandan oluşan 'İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası', içerisinde yer alan kütüphaneden, arkeoloji ve etnografya müzesine, Resim ve Heykel müzesinden açık hava sineması ve sergileriyle İzmir'in yeni cazibe merkezi oldu. Kentin ana aksında yer alan ve lokasyonu itibariyle de kısa süre içinde vatandaşın uğrak noktası haline gelen fabrika, açılışından bu yana 1.5 aylık süreçte 60 bin ziyaretçiyi ağırladı.  

İZMİR KÜLTÜR SANAT FABRİKASI 60 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLADI

İzmir Kültür Sanat Fabrikası'nın açılışında bugüne İzmirlilerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirten İzmir Kültür Sanat Fabrikası Müdürü Şirin Ertem, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından 29 Nisan'da açılışı gerçekleştirilerek İzmirlilerin hizmetine sunulan Kültür ve Sanat Fabrikamız geride bıraktığımız 1.5 aylık zaman diliminde 60 bin ziyaretçiyi ağırladı. Son derece yoğun bir ilgiyle karşılaştık. Bakanımızın talimatıyla bir aylık zaman diliminde gerçekleştirdiğimiz tüm etkinliklerimiz ve müzelerimize ücretsiz olarak ziyaretçi girişi sağlandı. 1.5 aylık zaman dilimde 60 bin ziyaretçimizi, İzmirlimizi Kültür Sanat fabrikamızda ağırladık. 7'den 70'e pek çok yaş grubunu hedefleyen tematik etkinlikler gerçekleştirdik. İzmirlilerin büyük teveccühü ile aldığımız geri dönüşlerle, bakanlığımız vizyonu ve projeksiyonu ile hedeflemiş olduğumuz bu tablonun gerçekleşmiş olması bizim için son derece memnuniyet verici" dedi.

İZMİR'DE BÜYÜK BİR İHTİYACA CEVAP VERDİ

Kültür Sanat Fabrikasında her yaştan kişiyi hedefleyen etkinlikler yaptıklarını anlatan Ertem, "Biz 7'den 70'e her yaş grubunu hedefledik. Bu anlamda hem çocuklar için atölye çalışmaları, resim ve kukla atölyeleri, boyama çalışmaları yaptık. Gençler için alana enerji katan dans gösterileri, konser, tiyatro, opera dinletileri gibi pek çok etkinlik gerçekleştirdik.  Aynı zamanda açık alan sergilerimizde hem kültürel hem sanatsal hem de eğitsel olmak üzere nitelikli etkinlikler gerçekleştirdik. Aldığımız güzel geri dönüşler bize İzmir'de, hem kültürel hem sosyal hem de sanatsal anlamda çok büyük bir ihtiyaca cevap verdiğini vermesi açısında çok kıymetli. Bunu da bakanlığımızın vizyonu ve projeksiyonu ile gerçekleştirmiş olduk" ifadelerini kullandı.

'İZMİRLİLER HİKAYEYİ ÖZEL BULUYOR'

Kültür Sanat Fabrikası'nın sürdürülebilirliğine dikkat çeken Şirin Ertem, "140 yıllık bu yapı İzmirlilerin belleğinde önemli bir değere sahip. Endüstriyel bir miras kavramı var burada. Bu atıl durumda olan tarihi canlandırıp aslına uygun özgün malzemeler kullanarak yeniden işlevlendirdik. Sürdürülebilirlik açısından son derece önemli bir kavram. İzmirli en çok da bu hikayeyi, bu geçmişi çok özel buluyor. Bu anlamda alana hem cazibe merkezi hem de kıymet katan bir durum oluyor" diye konuştu.

6 BİN ESER YER ALIYOR

İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası'nın büyük bir alandan oluşması ve içerisinde 6 bine yakın eserin bulunmasından dolayı ziyaretçilerin alanı gezmek için büyük bir zaman ayırması gerektiğini ifade eden Ertem, "Yeni nesil kültür sanat merkezi anlayışıyla projemiz tamamlandı.  Çok zengin bir içeriğe sahip. Kültürel, sanatsal ve eğitsel faaliyetlerin bir arada yer aldığı, sosyal donatılarla da ziyaretçilere konfor sağlıyor. Çünkü müzemizin alanı çok büyük. Gezerken ziyaretçilerin büyük bir zaman ayırması gerekiyor. Bu yüzden kültür sanata verdikleri molalara olanak sağlamış açısından son derece önemli. Bizim alanımız 17 dönüm üzerinde ve yaklaşık 20 bin metrekare de kapalı bir alana sahip. 900 bin 200 metrekare geniş rekreasyon alanına sahip. Müze İzmir Sanat Fabrikası müzemizin ismi ama arkeolojik ve etnografik eserler sergileniyor. İçerisinde 6 bine yakın eserin olmasından sebebiyle ziyaretçilerimizin biraz daha zaman ayırmaları gerekiyor" dedi.

'AKŞAMA KADAR BURADA VAKİT GEÇİRECEĞİZ'

Malatya'dan İzmir'e gelen Ülkü Boranoğlu (52) ve Turan Boranoğlu (52) çifti İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası'ndan çok etkilendiklerini söyledi. Ülkü Boranoğlu, "Geçmişte tütün deposu oluşu, tarihi doku içerisinde bir müze olması ve diğer faaliyet alanları olması çok hoşumuza gitti, çok etkilendik. Severek geziyoruz ve akşama kadar burada vakit geçireceğiz. Kafeterya imkanlarının da olması çok güzel" diye konuştu.
Turan Boranoğlu ise, "Arkeolojiye önceden bir ilgim var. Buranın tütün fabrikasından dönüştürülmüş ve çok güzel bir planlama yapılmış.Temiz ve nezih bir ortam. Sosyal anlamda da bütün bir günü geçirebileceğimiz bir yer" dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum