• Reklam

İzmir'in tarihi semti 'Basmane Günleri' ile tanıtılıyor

İZMİR'de sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmasıyla hayata geçirilen 'Basmane Günleri' etkinlikleri, yarın başlayacak. 24 Ekim'e kadar İzmirlileri tarihi semtte bir araya getirecek kültür ve sanat etkinlikleri ile tarihi Basmane semtinin kültürel zenginliği ön plana çıkarılacak.

İzmir'in tarihi semti 'Basmane Günleri' ile tanıtılıyor
17 Ekim 2022 - 13:34 - Güncelleme: 17 Ekim 2022 - 13:34
İzmir'de sivil toplum kuruluşlarının ortak gayretiyle hayata geçirilen '6. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri' hazırlıkları tamamlandı. Basmane semtinde bulunan kültür varlıklarının ve tarihi dokunun tanıtılması, korunması ve koruma bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla yarın başlayacak etkinlikler, 24 Ekim'e kadar İzmirlileri tarihi semtte bir araya getirecek. Kısa adıyla 'Basmane Günleri' olarak bilinen etkinlikte, konusunda uzman bilim, kültür insanları ve araştırmacılarla yapılacak söyleşiler, sanatsal etkinliklerle desteklenerek çevre, tarih ve kentleşmeye dair sorunları yerinde gözlemlemek hedefleniyor. Bu yıl yapılacak etkinliklerin teması kültürlerarası diyaloğa katkı vermek amacıyla 'Basmane'de çok renklilik' olarak belirlendi.

İZMİRLİLERE BASMANE DAVETİ

Araştırmacı Yazar ve Kent Gözlemcisi Orhan Beşikçi, 'Basmane Günleri' etkinlikleriyle ilgili bilgi verdi. İki yıldır pandemi nedeniyle etkinliklerin yapılamadığını aktaran Beşikçi, katkılarından dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni teşekkür etti. İzmirlileri Basmane'ye davet eden Beşikçi, "Bölgedeki kültür varlıkların korunması ve yaşatılması, Basmane'nin kötü imajının değişmesi için yıllardan beri farkındalık yaratmak adına 'Basmane Günleri'ni düzenliyoruz. Sadece Basmane değil Basmane ile yakın ilişkisi olan semtlerimiz, eski İzmir mahallerimiz var. Bu mahallelerde medeniyetlerin izini görmek mümkün. Arkeolojik alanlar, eski İzmir mimarisi, evleri, konakları, hanları var. Basmane ve çevresindeki tarihi han, hamam, türbe, köprü, kemer, konak, cami, mescit, sinagog, kilise, sebil, çeşme, mezarlık, hazire arasta, ulu ağaç gibi kültür varlıkları değeri bilinmesi gereken ortak yadigârlarımızdır. Kültürel miras olarak çok zengin bir bölge, fakat koruyamıyoruz. Amaç dışı kullanımlar ve diğer nedenlerle terk edilen, göçüp yok olan, yangın geçiren, viraneye dönen kültür varlıklarının sayısı her gün artmakta, izinsiz ve uzman olmayanların yaptığı müdahalelerle tarihsel kimliğinden koparılmaktadır. Yasalar, yönetmelikler, uluslararası anlaşmalara rağmen yapıldığı dönemin özelliklerini yansıtan tarihi dokunun korunmasında istenilen başarı henüz sağlanamamıştır. Kentlilik bilinci, bugünü yaşamak ve sahiplenmek kadar, kentin geleceğine dair sorumluluk taşımayı da öngörür. Koruma bilincini artırabilmek, geliştirmek için Basmane Günleri'ni yapıyoruz" diye konuştu.(DHA

YORUMLAR

  • 0 Yorum