İzmir İktisat Kongresi binası 9 ay sonra yeniden inşa edilecek

    İzmir İktisat Kongresi'nin yıkılan binası, İzmir Valiliğinin önderliğinde kongrenin 100. yılı olan 17 Şubat 2023'te yeniden inşa edilecek. Binanın inşası öncesi alanda yapılan kazı çalışmaları ile İzmir'de ilk kez Osmanlı dönemine ait arkeolojik kazı çalışmaları da yapılmış oluyor.

     İzmir İktisat Kongresi binası 9 ay sonra yeniden inşa edilecek
    06 Haziran 2022 - 13:16
    İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Konak'ta daha önce yıkılan İzmir İktisat Kongresi'nin binasının bulunduğu alanda basın açıklaması yaptı. Kongre binası, İzmir İktisat Kongresi'nin 100. yıl dönümü olan 17 Şubat 2023'te bitirilmek üzere yeniden inşa edilecek.
    Ancak bina yapımı öncesinde alanda kazı çalışmaları gerçekleştiriliyor. Çeşitli kalıntıların bulunduğu kazı çalışmaları sayesinde İzmir'de ilk kez Osmanlı dönemine ait arkeolojik kazı çalışması da yapılmış oluyor. Bulunan kalıntıların bina içerisinde sergileneceğini kaydeden Vali Yavuz Selim Köşger, binanın dış cephesinin döneme uygun, iç kısmının ise modern bir kongre merkezi görünümünde olacağını belirtti.

    "İKİ NOKTADAN SONDAJ YAPILACAK"
    Vali Köşger, "Atatürk, Kurtuluş Savaşı gerçekleştikten hemen sonra, cumhuriyeti ilan etmeden önce 17 Şubat 1923'te üzerinde bulunduğumuz alanda daha önce inşa edilmiş olan Osmanlı Bankası Deposu diye adlandırılan bu binada gerçek bağımsızlığın ekonomik bağımsızlıkla sağlanacağı şuuruyla iktisat kongresi yapmayı planlanmıştır. 1. İzmir İktisat Kongresi'nin yapıldığı binanın bulunduğu alandayız.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum