İzmir için deprem raporu 'hiç'e sayılmış!

    Boğaziçi Üniversitesi'nin 1999 yılında hazırladığı depremle ilgili rapora rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir önlem almadığı, AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan'ın verdiği soru önergesiyle ortaya çıktı.

    İzmir için deprem raporu 'hiç'e sayılmış!
    11 Şubat 2020 - 14:08 - Güncelleme: 11 Şubat 2020 - 14:10

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in geçtiğimiz günlerde Elazığ'da yaşanan deprem felaketinin ardından yaptığı "Büyükşehir olarak depreme hazırız ancak İzmir hazır değil" açıklaması gündemdeki yerini korurken bir skandal patladı. Büyükşehir'in Boğaziçi Üniversitesi'ne 1999'da hazırlattığı Deprem Master Planı ve İzmir Deprem Senaryosu'nda sıvılaşma olan viyadüklerin güçlendirilmesi ve binaların depreme karşı dayanıklılığının araştırılması gerektiği vurgulamasına rağmen hiçbir adım atılmadığı ortaya çıktı. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, bu konuda bir soru önergesi verdi.

    'KRİTİK YAPILAR GÜÇLENDİRİLMELİ'
    Büyükşehir'in Konak'taki ana binasının Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından 2006'da hazırlanan bir başka raporda depreme dayanıksız olduğunun vurgulanmasına rağmen yıllardır hala güçlenirilmemesine belediye personelinden sonra Meclis üyelerinden de isyan geldi. Meclis üyesi Çalışkan da verdiği soru önergesinde duruma dikkat çekti. Büyükşehir'in viyadükler ve kendi binasıyla ilgili depreme karşı güçlendirilmesi konusunda bir çalışma yapıldığına dair kamuoyuna hiçbir bilgi vermediğini ifade eden Çalışkan, "Belediyenin kentteki riskli yapılarla ilgili bir an önce dayanıklılık testlerini yapıp zayıf olanları güçlendirmesi gerekiyor. Yarın öbür gün bu viyadükler bir depremde yıkılırsa, kentte ulaşım felç olur. Kurtarma çalışmaları yapılamaz. Başkan Soyer, bunları yapmadan nasıl 'Büyükşehir olarak depreme hazırız' diyebiliyor?" dedi.

    'YAŞANACAKLARDAN ENDİŞELİYİZ'
    Meclis üyelerinin ayın en az 10 gününü komisyon toplantıları gibi nedenlerle belediyenin bu ana binasında geçirdiklerini ifade eden Çalışkan, "Yaşanacak bir depremde bu binada olabileceklerden endişe duyuyoruz" dedi.

    BÜYÜKŞEHİR'E ZOR SORULAR:
    Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bazı 'zor' sorular yöneltti. İşte bu sorular:

    İzmir Büyükşehir Belediyesinin protokol ile Boğaziçi Üniversitesi işbirliği ile hazırlattığı İzmir Deprem Master Planı ve İzmir Deprem Senaryosu çalışmaları Belediyenin resmi WEB sitesinde bulunmaktadır. 
    1-Bu çalışma hangi tarihte yapılmıştır? Yapıldığı tarihten sonra herhangi bir güncelleme yapıldı mı?
    2-Belediyenin yetki sınırları genişledikten sonra yapılan bir çalışma var mı?
    3-İzmir’de kaç adetaktif fay hattı vardır? Harita üzerine işlenmiş yerleri neresidir? Bu fay hatlarının üzerinde yapılaşma var mı? Var ise kaç adet yapı bulunmaktadır?
    4-Fay hatlarının üzerinde ulaşımköprüleri, itfaiyebinaları, hastane, okul gibi kritik binalar var mıdır?Var ise hangi yapılardır?
    5-Fay hattının geçtiği alanların yapısızlaştırılması ile ilgili planlama ve uygulama var mıdır?
    6-İzmir’de toplam kaç adet yapı bulunmaktadır? Bu yapılarla ile ilgili deprem açısından hazırlanmış ‘’yapı stokuenvanteri’’ var mı? Var ise bilgileri içeren tablonun verilmesini talep ediyorum.
    7-Eğer İzmir Büyükşehir Belediyesinin web sitesinde belirtilen deprem master Planından başka bir plan mevcut değilse;
    a-Bu planda belirtilen önlemlerin alınması için Büyükşehir Belediyesinde sorumlu birim kuruldu mu?
    b-Planda belirtilen kısıtlı bölgeyi kapsayan yapı stoku envanterinde riskli kabul edilen kaç bina vardır? Bu binaların dayanımı ile ilgili kaç binada ‘’Schmidt çekici, ultrases geçiş hızı vb.veya karot alımı ‘’ gibi çalışmalarla gerekli araştırmalar yapılmıştır.
    c-Riskli olarak değerlendirilen yapıların sahiplerine bilgi verildi mi? Verildi ise hangi yöntem kullanıldı? 
    d-Bu yapılar halen alınıp satılabilmektedir, İzmir’deikinci el bir mülk almak istesem bu bina ile ilgili belediyede dayanım açısından yapılan bir çalışma olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? Yapı stoku ile ilgili mevcut çalışmalar internette yayınlanıyor mu? Bu konu ile ilgili uygulamanız nasıldır?
    e-Bu planda sıvılaşma nedeni ile depremde hasar görmesi muhtemel köprüler, viyadüklerden bahsedilmektedir. Bu rapora göre kaç adet bu şekilde yapı vardır? Bunlardan kaç tanesi ile ilgili güçlendirme tedbiri alınmıştır. Güçlendirme tarihleri nelerdir? 
    8-İzmir Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binasında yüzlerce personel çalışmaktadır. Meclis üyeleri de dâhil her gün binlerce insan da bu binayı kullanmaktadır. Bu bina ile ilgili yapılan dayanım testi var mı? Hangi tarihte kim tarafından yapıldı? Bina güvenli mi? Böyle bir çalışma var ise sonuç bölümünün tarafıma verilmesini talep ediyorum?
    9- Mevcut fay hatları ve zemin sıvılaşmasının yoğun olduğu bölgeler yürürlükte olan imar planı hazırlanırken dikkate alındı mı?Bu bölgelerde yapılaşmadan kaçınılması yada önceden yapılmış yapıların boşaltılması ile ilgili bir çalışma var mı?

    RAPORDA, VİYADÜKLERE DİKKAT ÇEKİLİYOR
    İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1999'da Boğaziçi Üniversitesi'ne hazırlattığı İzmir Deprem Senaryosu ve Deprem Master Planı'nda kentteki viyadükler de analiz edildi. Raporda, "Naldöken ve Zafer Payzın Viyadükleri ile Turan ve Egemak Köprüleri yüksek sıvılaşma ihtimali olan bölgelerde yer almakta olup, sıvılaşma etkisi ile hasar görüp kullanılamaz hale gelebilir" ifadeleri kullanıldı. Ayrıca metro viyadükleri de incelenerek, "Metro köprülerinin olası bir senaryo depremi altında oldukça güvenli olduğu ve depremi hasarsız, en fazla çok hafif hasarla atlatabilecekleri söylenebilir. Ancak, Hilal ve Stadyum viyadüklerinde faylanma ve sıvılaşmadan dolayı hasar meydana gelebilir. Metro Hilal viyadüklerinden kuzeye doğru yer alan güzergahta sıvılaşma nedeniyle raylarda hasar görülebilir" denildi. Raporda hasar görme ihtimali olan her türlü köprü ve viyadüklerin, daha detaylı analiz edilmesi ve gerekli görülenlerin öncelikle güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. (Erhan Gülenç)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum