İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ege'nin 'Dijital Atlas'ını çıkardı

    İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) yürütücülüğünde hayata geçirilen 'Create In İzmir' projesi kapsamında, son 1 yılda tasarım, oyun geliştirme, yazılım, televizyon ve sinema gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren 10 bin 99 firma tek tek incelendi ve şirketlere ilişkin bilgilerin yer aldığı özel bir 'dijital atlas' hazırlandı.

    İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ege'nin 'Dijital Atlas'ını çıkardı
    06 Kasım 2023 - 14:06 - Güncelleme: 06 Kasım 2023 - 14:08

    'Create In İzmir' projesi; Ege Bölgesi'ndeki yaratıcı endüstrileri ve girişimciliği desteklemek amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İEÜ+KREA) tarafından, Avrupa Komisyonu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteği sonucu 2,3 milyon euroluk bütçeyle hayata geçirildi.
    2025 yılının nisan ayına dek sürecek projeye; İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İzmir Vakfı ve Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) de katkı sağladı. Türkiye genelindeki 100'ü aşkın proje arasından seçilen 'Create In İzmir', kısa sürede Ege'yi içine alan dev bir çalışmaya dönüştü. 'Create In İzmir' projesinde, son 1 yıldır süren kapsamlı çalışmalar sonuç verdi. Tasarım, oyun geliştirme, yazılım, televizyon ve sinema gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren 10 bin 99 firma tek tek incelendi ve şirketlere ilişkin bilgilerin yer aldığı özel bir 'dijital atlas' hazırlandı. İlk etapta, kreatif sektörlerle imalat ve turizm sektöründen birbiriyle yakın ilişki kurabilecek, ortak projeler üretilebilecek 270 firma belirlendi. Bu şirketleri dijital platformda buluşturmak için özel bir portal oluşturuldu. Kasım sonunda kullanıma açılması planlanan portal sayesinde, Ege'yi yaratıcılığın odak noktası haline getirecek yeni projelerin gerçekleşmesi ve istihdama katkı sağlanması hedefleniyor.

    KAPSAMLI TOPLANTI

    Create in İzmir kapsamında yapılan son çalışmaların değerlendirilmesi adına, 'dijital hub' oluşumuna şekil veren kuruluşların da katılımıyla İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi'nde odak grup çalışma toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını ise, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Ceylan Öner gerçekleştirdi.

    BÖLGESEL KALKINMA

    Rektör Prof. Dr.Abacıoğlu, kültürel ve yaratıcı endüstrilerin ekonomideki güçlü, dönüştürücü etkisine inandıklarını belirtip, "Bölgesel bir kalkınma projesinin sorumluluğu ve heyecanı içerisindeyiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında daha güçlü sosyo-ekonomik katkıları olacak işlere imza atılması gereğine inanıyoruz. Create In İzmir, bu anlamda hem şehrimizin hem de bölgemizin gelişimi için oldukça değerli, önemli bir proje. Üniversite olarak böylesine değerli bir projede yer almaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
    İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Ceylan Öner, yaratıcı endüstrilerin; Birleşmiş Milletler tarafından 'dünya ekonomisinin dönüştürücü gücü' olarak tanımlandığına dikkat çekti. Prof. Dr. Öner, Ege Bölgesi'nin, gücünü tarihsel derinlik ve kültürel zenginliğinden alan karakteriyle görünür olduğunu belirterek, Create In Izmir projesiyle birlikte bu potansiyelin daha da ortaya çıkacağını ifade etti.

    DİJİTAL KİMLİĞİ KAYDA ALDIK

    Projeye ilişkin detaylı bilgiler veren İEÜ+KREA Müdürü Dr. Sevay İpek Aydın ise, "Ege'de; reklamcılık, tasarım, mimarlık, sahne sanatları, oyun geliştirme gibi yaratıcı sektörlerde yer alan çok sayıda firma var. Bu firmalar arasında güç birliği sağlamak, onların ortak projeler yapacağı bir zemin oluşturmak istedik. Öncelikle Ege'deki firmaları genel olarak taramak gerekiyordu. Firmaların hangi alanlarda çalışmalar yaptığını, üretkenlik ve yaratıcılık yetkinliklerini araştırdık. Bunları dijital havuza aldık. Ege'nin dijital kimliğinin kayda alınması açısından oldukça yararlı, herkese rehber olacak bir çalışma oldu. Ardından da benzer alanlarda faaliyet gösteren firmalar arasında iletişimi nasıl sağlarız, bir portal üzerinden bu firmaları nasıl buluştururuz diye düşündük" dedi.

    EĞİTİMLER VE YENİ MODEL ÇALIŞMALARI

    Dr. Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Büyük çoğunluğu daha önce bir araya gelmeyen firmaları buluşturacak portalımız, kasım ayı sonunda ilk versiyonu ile hazır olacak. Bu sayede, kreatif sektörler arasında etkin, nitelikli bir güç birliğinin de ilk adımını atmış olacağız. 10 bin 99 firmaya ait verinin bulunduğu dijital atlas, farklı sektörlerden firmalarla yapılabilecek bütünleştirici projelerde yolumuzu aydınlatacak. Örneğin; tasarım alanında faaliyet gösteren bir şirketiniz var. Fotoğrafçılık ya da yazılım, hatta turizm alanında bir şirketle iş birliği yapmak istiyorsunuz. Bu anlamda Ege'deki firmaları detaylıca taramak, hangi şehirde kim var düşünmek durumunda kalınmayacak. 'Create In İzmir' projemiz, elbette bu kadarla sınırlı değil. Firmalara yönelik eğitimlerle, yeni iş modelleri üzerine çalışmalarımızla yolumuza devam edeceğiz."


    YORUMLAR

    • 0 Yorum